Публікація

Хронологія подій у Запоріжжі та Запорізькій області під час російсько-української війни 1-2 липня 2022 року

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Запоріжжі та Запорізькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

1 липня 2002 року

Впродовж минулої доби до органів поліції надійшло чотири десятки повідомлень про здійснення військовослужбовцями РФ обстрілів мирного населення Пологівського району. Ворог поцілив по житловим будинкам у населених пунктах Оріхівщини та Гуляйпільщини.

Внаслідок збройної атаки по Гуляйполю, у приватних будинках сильно пошкоджене шиферне перекриття, посічені стіни та вибиті вікна.

Ворожий снаряд влучив у фасад п’ятиповерхівки, внаслідок чого відбулося займання. У приміщенні зруйновані всі п’ять поверхів, вибиті вікна у під’їздах, пошкоджені балкони та залишилися згорілими квартири.

https://t.me/zoda_gov_ua/9893

https://www.zoda.gov.ua/news/61817/rosiyskiy-vogon-nishit-mirnu-infrastrukturu-pologivshini.html

Окупанти хочуть змусити чоловіків воювати на їхньому боці, а у разі відмови загрожують арештами.

Про це повідомляє прес-служба ЗОВА.

Російські загарбники роблять спроби незаконно залучити до війни на своєму боці місцеве населення тимчасово окупованих територій, роздаючи повістки та погрожуючи арештами.

http://1news.zp.ua/ru/zhitelyam-okkupirovannyh-territorij-zaporozhskoj-oblasti-okkupanty-razdayut-povestki/

 

На оріхівському напрямку поліцейські задокументували 34 факти про наслідки артилерійських обстрілів, з них – 23 по Преображенці. В усіх випадках ворог знищував житлові будинки людей, які ніяк не відносяться до військових об’єктів. Деякі домівки тричі підпадають під ворожу атаку, тому мають значні руйнації.

В один із будинків влучено одразу декількома ракетами. Заявники повідомили, що деякі з них вибухнули, проте інші не здетонували та стирчать у стінах та кімнатах.

Значних руйнацій зазнали й присадибні будівлі, гаражні приміщення та двори оріхівців.

https://www.zoda.gov.ua/news/61817/rosiyskiy-vogon-nishit-mirnu-infrastrukturu-pologivshini.html

https://t.me/zoda_gov_ua/9893

 

Окрім цього ворог наніс значних ударів по селам Мала Токмачка, Новопавлівка та Білогір’я Оріхівського району. У деяких громадян під час обстрілу повністю вигоріло майно, авто та мототранспорт, а також ракетами вбито домашню худобу.

https://www.zoda.gov.ua/news/61817/rosiyskiy-vogon-nishit-mirnu-infrastrukturu-pologivshini.html

http://1news.zp.ua/v-komnatah-torchat-snaryady-vrag-massirovano-obstrelyal-orehov-gulyajpole-i-maluyu-tokmachku-foto/

https://www.facebook.com/zoda.gov.ua/posts/pfbid02LpxKjT36Y4MgzjDQdi4PvHKKyac9uNSQsXKT6SJYCXkzEpdCX5t6HmNjFWLPfg1Zl

 

Окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районах населених пунктів Оріхів, Степове, Кам’янське Василівського району.  Надійшло 30 повідомлень про руйнування об’єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів російськими окупаційними військами.

https://www.zoda.gov.ua/news/61820/situatsiya-shodo-rosiyskogo-vtorgnennya-stanom-na-02.07.2022,-129-doba.html

https://www.facebook.com/zoda.gov.ua/posts/pfbid02LoCycCxhgUKgpNzn5mkDobncsjkfCFXBAggCYxQ738wV2aDjxfqGysYSLKHpYRgWl?__cft__[0]=AZVTPr2Mq_QvjJUtXimdM8nwQW180_mF3vx2ygD5A5tAigd3IES-aamA30K6voCtQOawWjgfOTWusUtzfMDxh3CHVeLsz96AzuVlwpZ840L2B6vQC_Zsgy1gaTvwr6VVlW5GaUHoAswEbdyBi2bWfyA1IeAbuYACqXCuD0Xlf23qCg&__tn__=%2CO%2CP-R

 

Окупанти зруйнували церкву у селі Темирівка

Храм мученика Олександра села Темирівка Гуляйпільської територіальної громади після чергових ворожих обстрілів виглядає просто жахливо. Видно, що до війни це була красива будівля. Тепер вікна у приміщеннях вибиті, у деяких місцях всередині церкви зі стін відвалилися шматки з розписом. Постраждала і територія навколо: у дворі валяються уламки, а на доріжках — воронки від снарядів.

http://iz.com.ua/zaporoje/u-seli-zaporizkoyi-oblasti-okupanti-zruynuvali-tserkvu-foto

https://www.facebook.com/guliaypolehistory/posts/pfbid0q3ar19MEGTpCwMj1bHRM5SMx3dfRNuuen1wdsGZ9RyJnHyUdp59hoMS31U37XZN5l

 

*Підсумок дня:

Пошкоджених об’єктів – 101

 

2 липня 2022 року

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районах населених пунктів КАМ’ЯНСЬКЕ, ОРІХІВ, СТЕПНОГІРСЬК, ЄГОРІВКА, ЛОБКОВЕ. Надійшло 22 повідомлення про руйнування об’єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів російськими окупаційними військами.

https://www.zoda.gov.ua/news/61832/situatsiya-shodo-rosiyskogo-vtorgnennya-stanom-na-03.07.2022,-130-doba.html

https://zap.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=315808&fp=10

Російські війська здійснили обстріл житлових будинків та цивільних об’єктів інфраструктури села Верхня Криниця Василівського району.

http://1news.zp.ua/okkupanty-v-ocherednoj-raz-sovershili-provokacziyu-obstrelyav-selo-v-vasilevskom-rajone-foto/

 

Внаслідок ворожих обстрілів впродовж доби рятувальники ліквідували 4 пожежі на території області.

У м. Гуляйполе горіли домашні речі у житловому будинку на площі 20 кв.м.

О 10:00 у селі Гуляйпільське Пологівського району горів житловий будинок та господарчі споруди на площі 150 кв.м. Згодом у селі Кам’янське Василівського району рятувальники ліквідували загоряння житлового будинку на площі 50 кв.м. О 14:00 внаслідок обстрілу загорівся будинок у селі Пологи, загальна площа пожежі склала 100 кв.м.

https://www.facebook.com/DSNSZP/posts/pfbid0YdGeCwW5XMAN4MD83GEfBhhKXZvk3TrDkFHJd7eUjeMipMALMDDMfK3NkUG2H1s7l

 

Опівночі російські військові обстріляли центр мирного населеного міста Оріхів. Прицільний вогонь знову вщент руйнує приватні домівки оріхівців. Цієї ночі постраждали квартири багатоповерхівки, будинки та прибудинкові будівлі у центральній частині міста.

https://t.me/zoda_gov_ua/9924

http://1news.zp.ua/ru/rossijskie-okkupanty-v-ocherednoj-raz-obstrelyali-orehov-foto/

 

*Підсумок дня:

 

Пошкоджених об’єктів – 29

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви маєте інформацію про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму для засвідчення воєнних злочинів – обґрунтованість і якість доказів потрібні для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • убивство, поранення:
  • цивільних осіб
  • медичного персоналу
  • волонтерів
  • пошкодження чи знищення:
  • об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі)
  • медичних об’єктів (автівки, будівлі)
  • культурних, навчальних об’єктів
  • об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо)
  • побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва
  • утримання в заручниках
  • пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • артобстріл, авіаобстріл
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше.

 

Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані

*Інформація, відображена в категорії «Підсумок дня», відповідає даним, зібраним на момент публікації, та потребує доповнення й уточнення

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: