Публікація

Хронологія подій у Сумах та Сумській області під час російсько-української війни: 6-7 червня 2022 року

6 червня 2022 року

Після 9:00. З території росії ворог відкрив вогонь з мінометів, близько 4 ударів по Великописарівській громаді.

Після 14:00. Росіяни зі своєї сторони відкрили вогонь з мінометів по території Шалигінської громади. Близько 30 прильотів.

Продовжився мінометний вогонь по території Великописарівської громади, 10 прильотів. А перед тим ворожий БПЛА скинув  саморобний вибуховий пристрій (https://t.me/Zhyvytskyy/2457).

Близько 18:30. По території Великописарівської громади було 6 приходів з міномета.

Ближче до 19:00. По Хотінській громаді ворог вів мінометний вогонь, близько 17 ударів.

Після 20:00. Військові ЗС РФ відкрили вогонь, ймовірно, із САУ зі свого боку по території Ворожбянської громади, було 17 вибухів (https://t.me/Zhyvytskyy/2459).

 

Підсумок дня*:

Розмінування деокупованної території:

На території Сумщини піротехніки Міжрегіонального центру швидкого реагування виявили 18 вибухонебезпечних предметів з яких 5 знешкодили (https://t.me/dsns_sumy/2963).

 

7 червня 2022 року

05:00. Зафіксовано обстріл громади Середина-Буда.

Обстріл почався близько 5 ранку, було 7 пострілів з міномета і за ним відкрили й артилерійський вогонь. Щонайменше 6 будинків, господарча споруда, автотехніка та гараж – пошкоджені. Також пошкоджена і лінія електропередач (https://t.me/Zhyvytskyy/2461, https://t.me/ok_pivnich1/442) .

Пізніше стало відомо, що після обстрілів здійнялася пожежа в житловому секторі. За повідомленням ДСНС у Сумській області, 96-річну жінку доправили до лікарні. Вона разом з сином знаходилася в будинку під час обстрілу (https://t.me/dsns_sumy/2974, https://t.me/suspilnesumy/5077).

Вдень. Було заочно повідомлено про підозру військовому коменданту гарнізону м. самари збройних сил російської федерації, який, у порушення законів та звичаїв війни, віддавав накази про жорстоке поводження з цивільними. Так, 25 лютого 2022 року на в’їзді в с. В’язове військові ЗС РФ  на організованому ними блокпості зупинили автомобіль. Застосовуючи фізичну силу, затримали водія та перевезли на сільськогосподарське підприємство. Там залякували та катували, а 28 лютого за аналогічною схемою затримали ще двох місцевих жителів, які розвозили хліб. Утримували та катували чоловіків на тому ж підприємстві. Лише 2 березня 2022 року затриманих відпустили (https://sumy.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=314473).

Протягом дня. Генштаб ЗСУ повідомляє, що військові ЗС РФ обстріляли населені пункти Сопич, Костянтинівка, Старі Вирки та Велика Писарівка Сумської області (https://t.me/sumy_pro/5233).

Близько 12:00. Військові ЗС РФ відкрили вогонь з артилерії по Великописарівській та Юнаківській громадам – інформацію розширив керівник Сумської ОВА:

Після 15:00. Було влучання з міномету по Краснопільщині.

Майже о 23:00. Військові ЗС РФ почали гатити з мінометів по територіях Шосткинського району.

В усіх випадках вівся вогонь з території РФ. Руйнувань та постраждалих, попередньо, немає (https://t.me/Zhyvytskyy/2479).

 

Підсумок дня*:

Поранених цивільних – 1

Пошкоджених об’єктів –  більше 10

Розмінування деокупованної території: на території Сумської області піротехніки Міжрегіонального центру швидкого реагування  ДСНС України (м. Ромни) виявили 6 вибухонебезпечних предметі (https://t.me/dsns_sumy/2986).

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви маєте інформацію про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму для засвідчення воєнних злочинів – обґрунтованість і якість доказів потрібні для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • убивство, поранення:
  • цивільних осіб
  • медичного персоналу
  • волонтерів
  • пошкодження чи знищення:
  • об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі)
  • медичних об’єктів (автівки, будівлі)
  • культурних, навчальних об’єктів
  • об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо)
  • побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва
  • утримання в заручниках
  • пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • артобстріл, авіаобстріл
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше.

 

Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані


*Інформація, відображена в категорії «Підсумок дня», відповідає даним, зібраним на момент публікації, та потребує доповнення й уточнення

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: