Публікація

Хронологія подій у Сумах та Сумській області під час російсько-української війни: 5 березня 2022 року

В ніч з 4 на 5 березня 2022. Внаслідок авіаудару зазнала пошкоджень будівля церкви ЄХБ «Духовне відродження» – повідомляє Державна служба України з етнополітики та свободи совісті https://dess.gov.ua/shchonaymenshe-116-sporud/

7:00 – 8:00. Російська авіація нанесла точкові удари по м.Суми. Як повідомив заступник очільника Сум Станіслав Поляков, внаслідок обстрілів було пошкоджені ДНЗ «Сумське міжрегіональне вище професійне училище ВПУ № 16», ДПТНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти з дизайну та сфери послуг № 24» котельня,  (https://t.me/sumskamiskarada/5495, https://suspilne.media/214298-poskodzenna-u-sumah-pisla-aviaudariv-tehnikou-rf-5-berezna/).

07:30. Підрозділи ЗС РФ, здійснили авіаційний удар по об’єктах інфраструктури м. Лебедин. Унаслідок обстрілу зруйновано будівлю колишнього автопарку, пошкоджено автівки, АЗС та приватні будинки, зруйновано будівлю ТОВ «Лебединський хлібзавод» (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=5218604524838509&id=948846185147719). Повідомляється, що у Лебедині після потужних вибухів близько 8 ранку у деяких районах повибивало скло у вікнах (https://t.me/suspilnesumy/2993).

10:30. Військовослужбовці ЗС РФ з крупнокаліберної артилерії обстріляли житлові будинки в смт. Велика Писарівка Охтирського району. Внаслідок обстрілу, одна цивільна особа отримала тілесні ушкодження та доставлена до лікарні (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=5216193225079639&id=948846185147719) (https://t.me/pgo_gov_ua/3042).

15:45. Військові ЗС РФ здійснили авіаційний удар по об’єктам інфраструктури м. Охтирка. Унаслідок бомбардування зруйновано будівельну базу та нафтоналивну базу. Більш того, 2 особи загинули, 4 отримали тілесні ушкодження, у тому числі працівник Державноі служби з надзвичайних ситуацій, який виконував службовий обов’язок (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=5219031788129116&id=948846185147719). Також є інформація про знищення продуктової бази міста, склад будівельних матеріалів, автостоянки. (https://t.me/Zhyvytskyy/800). У місті відсутнє опалення. Частково – немає у будинка води і електроенергії ( https://t.me/Zhyvytskyy/800), Обстріляний житловий сектор. Інформація по кількості жертв уточнюється – керівник Сумської ОВА Дмитро Живицький (https://t.me/suspilnesumy/3032).

У Сумській ОВА повідомляє про напад військових ЗС РФ на АЗС в місті Ромни. Є жертви: 1 загиблий та 2 поранених (https://t.me/Zhyvytskyy/798).

Ввечері російські військові, які стояли колоною на дорозі, розстріляли автівку з цивільними. Трапилося це неподалік села Пустовійтівка.

Це була машина таксі, яка везла мати та її 17-ти річного сина. Таксист загинув на місці, жінка з сином – у лікарні. Повідомив голова облдержадміністрації Дмитро Живицький (https://t.me/Zhyvytskyy/799) та міський голова м. Ромни Олег Стогній https://www.facebook.com/olehstogniy/videos/1597517443953929/

В результаті обстрілів в с.Боромля пошкоджено  дитячий садок. Про це повідомляє Дмитро Живицький (https://t.me/Zhyvytskyy/832)

Після деоокупації села стали відомі подробиці. Назва дитячого садочку – “Дзвіночок”. Місцеві мешканці кажуть, що у нього влучила ракета з літака.

У селі Станова, Тростянецької громади, яке повністю зайняте російськими військовими, по центральній вулиці та прилеглих у кожному дворі стоїть російський танк. У жителів села відібрали мобільні телефони. Такий  “живий щит” із жителів села зроблений для охорони розгорнутої тут системи С-300 (зенітно-ракетна система С-300 середнього радіуса дії. Призначена для безпосереднього прикриття військ, що перебувають поблизу від супротивника, в першу чергу від балістичних ракет і літаків) – керівник Сумської ОВА Дмитро Живицький. 

(https://t.me/suspilnesumy/3033). 

В Боромлі після обстрілу пошкоджена інфраструктура, розбиті будинки, дитячий садок. Повністю розтрощений центр села. Зруйновані цивільні підприємства https://t.me/suspilnesumy/3082 

Неподалік м.Суми, російські солдати пограбували та вивели з ладу автомобілі місцевих жителів, що рухались по трасі Київ-Суми у напрямку столиці. Про це повідомив керівник військової адміністрації Сумщини Дмитро Живицький. Він зазначив, що безпечно виїхати із Сум, Охтирки, Тростянця та Лебедина наразі неможливо, бо “російські військові грабують і подекуди розстрілюють машини українських мирних людей.” (https://t.me/suspilnesumy/3017).

 

Підсумок дня*:

Вбитих цивільних – 4

Поранених цивільних – 9

Пошкоджених будинків та об‘єктів інфраструктури – 15+

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви володієте інформацією про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму, щоб покращити якість документування злочинів, і, відповідно, якість доказів для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • вбивство, поранення цивільних;
  • вбивство, поранення медичного персоналу;
  • вбивство, поранення волонтерів;
  • пошкодження, знищення об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення медичних об’єктів (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення культурних, навчальних об’єктів;
  • пошкодження, знищення об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо);
  • побиття, зґвалтування, каліцтво;
  • утримання у заручниках;
  • пересування у населених пунктах ворожої техніки та її застосування/використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях;
  • артобстріл, авіаобстріл;
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів із стрілецької зброї;
  • привласнення майна цивільних осіб;
  • інше.

Особливо ми будемо раді бачити оригінальні фото та відео (без обробки та не із соцмереж), із яких можна отримати мета-дані.


* Інформація, відображена у категорії “Підсумок дня”, відповідає зібраним нами даним на момент публікації, потребує доповнення та уточнення.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: