Публікація

Хронологія подій у Сумах та Сумській області під час російсько-української війни: 29-30 травня 2022 року

29 травня 2022 року

 Близько 07:35. Зафіксовано близько 20 вибухів (приходів) з території РФ на напрямку Бояро-Лежачів (https://t.me/ok_pivnich1/381).

О 13:00-13:12. Зафіксовано 5 вибухів (приходів, попередньо міномет), в районі Бачівська (https://www.facebook.com/504269096420560/posts/pfbid02FUtTNVZQ7UNH1ar2LYKHMdWY9EwFVxJcyaKmiVYp9Xhgw9qHekwYNv7PHhx6yTo8l/?d=n).

Близько 17:20-17:45. Зафіксовано близько 30 вибухів (приходів, попередньо міномет) в районі Бояро-Лежачів (https://www.facebook.com/504269096420560/posts/pfbid0vaCagY9hGNTP6y9SKHKY1zWr5VmRodcMGYgGa6ujt2S33GwK5UaVPSFmEM3mCsLTl/?d=n).

 

 

30 травня 2022 року

З 00:00 до 8:00. За інформацією Сумської ОВА, по території області було здійснено 4 обстріли прикордонних територій, зокрема:

Два авіаудари ракетами з території РФ по території Хотінської громади Сумського району. Пізніше стало відомо, що територію Хотінської громади обстріляли ракетами з касетними снарядами (https://t.me/Zhyvytskyy/2333).

Голова Хотінської селищної громади Микола Торяник, підтверджує, що у село Писарівка поцілили дві ракети. Постраждали 14 будинків (https://suspilne.media/244882-vnaslidok-obstrilu-rosianami-pisarivki-postrazdalo-14-budinkiv/).

6 «виходів» із реактивної системи залпового вогню з території РФ по території Сумського району.  Та близько 10 прильотів із САУ по території Білопільської громади Сумського району. Вогонь вели з території РФ (https://t.me/Zhyvytskyy/2332).

7:30.-8:00. Близько 11 пострілів із міномету із території РФ по територіях Середино-Будської громади Шосткинського району. Інформацію від ОВА доповнено даними ДПСУ: під час обстрілів військові ЗС РФ застосували артилерійські снаряди, начинені флешетами. Сталеві стержні з російських снарядів пошкодили будівлі та майно жителів у  Шосткинському районі (https://t.me/DPSUkr/4465).

Інформацію доповнено прокуратурою: снарядами, які були начинені гострими цвяхоподібними металевими дротиками – флешетами – посічено чотири будинки мирних жителів.

(https://sumy.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_c=view&_t=rec&id=314054).

Протягом дня. Продовжуються здійснюватися артилерійські обстріли з території РФ прикордонних районів України, а саме населених пунктів  Бояро-Лежачі та Манухівка Сумської області – повідомив Генштаб ЗСУ (https://youtu.be/4i_dOkC_7EI).

Ввечері. Прикордонники зафіксували понад 20 розривів боєприпасів, випущених ворожою артилерією з боку російського села Зерново по інфраструктурі одного з населених пунктів неподалік кордону (https://t.me/DPSUkr/4470).

 

Підсумок дня*:

Пошкоджених об’єктів – 18

Розмінування деокупованної території:

Минулої доби на Сумщині піротехніки ДСНС виявили 9 вибухонебезпечних предметів, з яких 5 знищили (https://t.me/dsns_sumy/2807).

Оприлюднено висновок Державної екологічної інспекції у Сумській області щодо засмічення земель поблизу с. Очкине Шосткинського району. Внаслідок двох ракетних ударів, яких завдали війська російської федерації 13.05.2022, було знищено частину лісового масиву  Очкинського лісництва ДП «Свеське лісове господарство». Виїхавши на місце подій, екоінспектори обміряли засмічену площу засміченої території, яка перевищила 2,5 гектари. Зазначені лісові угіддя перебувають у безпосередній близькості з об’єктом природно-заповідного фонду загальнодержавного значення – Національним природним парком «Деснянсько-Старогутський», та являються важливою складовою екосистеми краю. За підрахунками екоінспекторів, загальна сума збитків, завданих внаслідок засмічення земель лісового фонду, склала понад 8 мільйонів гривень. Минулого тижня Інспекція розрахувала збитки за знищення 172 лісових насаджень на цій же території. Загальна сума шкоди, заподіяної росіянами, склала більш ніж 2 мільйони гривень.

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви маєте інформацію про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму для засвідчення воєнних злочинів – обґрунтованість і якість доказів потрібні для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • убивство, поранення:
  • цивільних осіб
  • медичного персоналу
  • волонтерів
  • пошкодження чи знищення:
  • об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі)
  • медичних об’єктів (автівки, будівлі)
  • культурних, навчальних об’єктів
  • об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо)
  • побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва
  • утримання в заручниках
  • пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • артобстріл, авіаобстріл
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше.

 

Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані


*Інформація, відображена в категорії «Підсумок дня», відповідає даним, зібраним на момент публікації, та потребує доповнення й уточнення

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: