Публікація

Хронологія подій у Сумах та Сумській області під час російсько-української війни: 27-28 травня 2022 року

27 травня 2022 року

З 4:30. Щопівгодини лунали постріли з міномету по території Шосткинського району. Пошкоджені приватні будинки мирних мешканців на околицях Середино-Буди.

6:30.  Околиці села Старі Вирки Білопільської громади Сумського району обстріляли із САУ. Військові ЗС РФ вели обстріл  зі своєї території через кордон. Постраждалих немає (https://t.me/Zhyvytskyy/2295).

З 16:25 до 16:45. З території РФ в напрямку Середина-Буда здійснено обстріл (11 приходів, попередньо з міномету калібру 120 мм). Інформація про загиблих та поранених серед місцевого населення та щодо пошкодження цивільної інфраструктури уточнюється.

О 17:56. Зафіксовано 10 вибухів в напрямку Юр‘єво (https://cutt.ly/nJw5o16).

 

Підсумок дня*:

Пошкоджених об’єктів – 2+

Розмінування деокупованної території:

Минулої доби на Сумщині піротехніки ДСНС виявили 63 вибухонебезпечних_предмети, з яких 59 знищили (https://t.me/dsns_sumy/2749).

Оприлюднено висновок Державної екологічної інспекції у Сумській області щодо збитків, завданих внаслідок забруднення атмосферного повітря. Сукупна сума шкоди за двома фактами бомбардування нафтогазовидобувного комплексу перевищила 140 мільйонів гривень. 27.05.2022 розрахунки збитків було передано до органів прокуратури задля долучення їх до матеріалів кримінальної справи. Відомо, що у березні 2022 року війська російської федерації протягом двох ночей наносили авіаудари по території та об’єктам одного з нафтогазовидобувних комплексів Сумщини. Внаслідок цього відбулося загоряння великих ємностей з нафтою та нафтоводяною сумішшю. Упродовж двох діб під час пожеж відбувалося безперервне й інтенсивне забруднення атмосферного повітря продуктами горіння (http://surl.li/cbofy).

 

28 травня 2022 року 

00:00-04.00. По Сумщині російські військові завдали ракетного удару. У Путивльській громаді зруйноване сільгосппідприємство (https://t.me/Zhyvytskyy/2308).  Інформацію доповнено Оперативним командуванням “Північ”: обстрілом підприємство знеструмлене та пошкоджені два цехи (https://cutt.ly/AJw5efY).

Інформацію доповнено прокуратурою: від дії вибухової хвилі пошкоджено вікна у приватному домогосподарстві та двох навчальних закладах (https://t.me/prokuraturasumy/1188).

Також вівся мінометний обстріл по території Зноб-Новгородської громади.

Був артобстріл Есманської громади. Близько 30 разів обстріляли околиці Бачівська. Люди не постраждали. Джерело: ОВА (https://t.me/Zhyvytskyy/2308).

О 10:19. Зафіксувано 10 вибухів в напрямку Бояро-Лежачів, ймовірно з міномету 120 мм калібру (https://www.facebook.com/kommander.nord/posts/2157059814474805).

Після 12:00. Випущено 5 мінометних мін з боку російського населеного пункту Троєбортне по прикордонній території Шосткинського району.

Після 16:00. Ворожий літак здійснив 6 пусків некерованими ракетами по прикордонним територіям Сумського району. Ракети влучали поза межами населених пунктів (https://t.me/DPSUkr/4447).

Близько 18:00. Російська авіація здійснила 3 пуски некерованими ракетами по двох прикордонних населених пунктах Сумського району. Внаслідок обстрілу поранена одна жінка, пошкоджені церква, дитсадок, приватне помешкання і дорога (https://t.me/DPSUkr/4449).

Інформацію доповнено прокуратурою: з території РФ  здійснено авіаобстріли чотирма ракетами по території Миропільської громади Сумського району

(https://t.me/prokuraturasumy/1188).

Про пошкоджений дитячий садок, 11 будинків та церкву – детально в сюжеті (https://suspilne.media/244908-nekerovani-raketi-po-ditsadku-i-cerkvi-naslidki-rujnuvan-v-sumskomu-rajoni/).

 

Підсумок дня*:

Поранених цивільних – 1

Пошкоджених об’єктів – 8

Розмінування деокупованної території:

Піротехніки Міжрегіонального центру швидкого реагування Державної служби України з надзвичайних ситуацій виявили 31 вибухонебезпечний предмет. Їх та ще 200 виявлених раніше небезпечних знахідок знищили на спеціальному майданчику (https://t.me/dsns_sumy/2777).

 

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви маєте інформацію про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму для засвідчення воєнних злочинів – обґрунтованість і якість доказів потрібні для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • убивство, поранення:
  • цивільних осіб
  • медичного персоналу
  • волонтерів
  • пошкодження чи знищення:
  • об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі)
  • медичних об’єктів (автівки, будівлі)
  • культурних, навчальних об’єктів
  • об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо)
  • побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва
  • утримання в заручниках
  • пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • артобстріл, авіаобстріл
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше.

 

Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані


*Інформація, відображена в категорії «Підсумок дня», відповідає даним, зібраним на момент публікації, та потребує доповнення й уточнення

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: