Публікація

Хронологія подій у Сумах та Сумській області під час російсько-української війни: 26 лютого 2022 року

04:22. Було застрелено працівника ДСНС, який їхав у цивільному автомобілі, у цивільному одязі, їхав по тривозі до своєї частини ДСНС, його авто розстріляли, сказав голова ОВА Дмитро Живицький. Також він повідомив, що в Шосткинському районі понад 20 прикордонників — в полоні ворога. (https://suspilne.media/210668-na-sumsini-e-zagibli-sered-mirnogo-naselenna-ponad-20-prikordonnikiv-v-poloni-voroga/)

Зранку відбувся обстріл житлових мікрорайонів у місті Суми, зокрема обстріляли  навчальний заклад – коледж Сумського НАУ, повідомляє Володимир Ладика, ректор Сумського національного аграрного університету (https://t.me/sumy_pro/4143).

Три будинки знищили, а в коледжі не залишилось жодних дверей і вікон (https://www.bbc.com/ukrainian/features-60561819)

В Сумах районі Веретенівки снаряд потрапив в житловий будинок. Пізніше стало відомо про те, що зайнялися і сусідні приватні будинки. Обстріляли з важкої артилерії також район Білопільського шосе. В будинках повибивало скло (https://suspilne.media/211465-sumi-obstrilali-z-artsnaradiv-gorit-budivla/)

12.00. Сумська ОВА повідомляє, що диверсійні групи займаються розповсюдженням на підконтрольній території замінованих цінних речей та технічних гаджетів (https://www.facebook.com/sumska.oda/posts/2879078492396408/).

Після 16:30. З РСЗВ Град було обстріляно мікрорайон Тепличний в Сумах. (https://rama.com.ua/u-sumah-mikrorajon-obstriljuietsja-gradami/).

Люди переховувалися у підвалах. В будинках повибивало скло. Згоріли два приватні будинки. Поранено жінку, один  загиблий цивільний ((https://suspilne.media/220717-tila-rosijskih-vijskovih-aki-zaginuli-v-sumah-na-pocatku-vijni-dosi-ne-zabrali/, https://t.me/dsns_telegram/3974).

У КУ Сумський геріатричний пансіонат для ветеранів війни та праці (150) підопічних) ударною хвилею повибивало шибки. Було знесено близько 30 вікон. Не постраждали житлові кімнати. Вибито вікна у коридорах, у переходах та на кухні вікна. Поранених осіб немає (https://suspilne.media/211891-odna-ludina-zaginula-probitij-dah-ta-zgorili-budinki-taki-sumi-pisla-obstrilu/).

18:39. 10 рятувальників 1-ї та 3-ї державних пожежно-рятувальних частин залучались до ліквідації наслідків обстрілу житлового сектору по вул. Сільгосптехніка. (https://fb.watch/bWZoMq8D9D/)

Міський голова Сум Олександр Лисенко заявив про чотири обстріли та трьох загиблих внаслідок обстрілів 26 лютого. (https://rama.com.ua/pri-obstrilah-sum-zaginuli-troie/)

В Охтирці внаслідок ворожих обстрілів загинули 6 людей, поранені — 55. Про це повідомляє Охтирський міський голова Павло Кузьменко. Також від авіаудару пошкоджена місцева ТЕЦ (роботу відновлено наступного дня) та постраждав дитячий будинок сімейного типу, жертв немає (https://suspilne.media/211573-unaslidok-obstriliv-v-ohtirci-na-sumsini-zaginuli-6-ludej-55-poraneni/).

В Охтирці було поранено двох іноземних журналістів з Данії. (https://www.huffpost.com/entry/danish-journalists-shot-ukraine_n_621c381ee4b0d1388f16ece8).. На вечір 27 лютого їх було направлено до полтавської лікарні, повідомили в пресслужбі Національної поліції Сумщини. Стан постраждалих середньої тяжкості. Про це поінформували представників Посольства Данії (https://suspilne.media/211986-poranenih-v-ohtirci-na-sumsini-inozemnih-zurnalistiv-gospitalizuvali-v-poltavsku-likarnu/).

Вдень, проходячи по Степанівській громаді, військові ЗС РФ здійснювали мародерські напади на магазини і домашні господарства (https://suspilne.media/211572-voroza-tehnika-cerez-sumsinu-prodovzue-kurs-na-kiiv-trivaut-boi/).

 

Підсумок дня*:

Вбитих цивільних – 10

Поранених цивільних – 58

Пошкоджених будинків – 10

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви володієте інформацією про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму, щоб покращити якість документування злочинів, і, відповідно, якість доказів для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • вбивство, поранення цивільних;
  • вбивство, поранення медичного персоналу;
  • вбивство, поранення волонтерів;
  • пошкодження, знищення об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення медичних об’єктів (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення культурних, навчальних об’єктів;
  • пошкодження, знищення об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо);
  • побиття, зґвалтування, каліцтво;
  • утримання у заручниках;
  • пересування у населених пунктах ворожої техніки та її застосування/використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях;
  • артобстріл, авіаобстріл;
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів із стрілецької зброї;
  • привласнення майна цивільних осіб;
  • інше.

Особливо ми будемо раді бачити оригінальні фото та відео (без обробки та не із соцмереж), із яких можна отримати мета-дані.

 


* Інформація, відображена у категорії “Підсумок дня”, відповідає зібраним нами даним на момент публікації, потребує доповнення та уточнення.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: