Публікація

Хронологія подій у Сумах та Сумській області під час російсько-української війни: 23-24 травня 2022 року

23 травня 2022 року

З 00:00. Велися обстріли Білопілля та околиць громади. Зі своєї території військові ЗС РФ випускали ракети, вели обстріли  з САУ та близько першої ночі був авіаудар. В результаті – постраждали приватні будинки цивільних жителів міста, щонайменше 11 будинків серйозно пошкоджено. Людських жертв не зафіксовано (https://www.facebook.com/suspilne.sumy/videos/1768993280110410).

Зі своєї території вночі військові ЗС РФ вели мінометний вогонь по північній частині Шосткинського району. Джерело: ОВА (https://t.me/Zhyvytskyy/2238).

15:00. З території РФ відбувся обстріл  з мінометів та артилерії по селу Мезенівка (Краснопільський район) та околицях. Внаслідок потраплянь зайнялася пожежа на старій фермі. У житлових будинках посічені паркани, побиті вікна (https://t.me/Zhyvytskyy/2250).

 

Підсумок дня*:

Пошкоджених об’єктів – 13 +

Розмінування деокупованної території:

За минулу добу на території Сумщини піротехніки  виявили 14 вибухонебезпечних предметів  з яких 11 знищили (https://t.me/dsns_sumy/2624).

 

24 травня 2022 року

17:05-17:18. Зафіксовано 7 вибухів з території РФ в бік населеного пункту Бояро-Лежачі, ймовірно з міномету.

Близько 17:15. Зафіксовано 8 вибухів в районі населеного пункту Товстодубове (http://surl.li/cbalb).

Інформації про постраждалих серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація поки не має.

Близько 20:00. Російський літак завдав ракетних ударів по території Шалигінської громади. Втрат немає. Джерело – голова Сумської ОВА Дмитро Живицький (https://t.me/Zhyvytskyy/2276).

За доповненням Оперативного командування “Північ” – відбулося 6 влучень: попередньо 2 – в районі населеного пункту Гудове та 4 –  в районі околиць населеного пункту Шалигіне. Ракети випущені з 2 літаків СУ, що вилетіли з території РФ (http://surl.li/cbedo).

 

Підсумок дня*:

Розмінування деокупованної території:

За минулу добу піротехніки Сумщини виявили та знешкодили 107 вибухонебезпечних предметів (https://t.me/dsns_sumy/2666).

Оприлюднено висновок Державної екологічної інспекції у Сумській області щодо розрахунку збитків, завданих довкіллю внаслідок ворожого обстрілу промислового складу. 18.03.2022 російські війська за допомогою артилерії обстріляли територію ТОВ “ВП “Полісан” в одній із промислових зон м. Сум. Внаслідок цього відбулося загоряння складів з лакофарбовими матеріалами, що потягло за собою забруднення атмосферного повітря токсичними продуктами горіння. Загальна сума збитків складає 1 887 044 грн (http://surl.li/cazwp).

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви маєте інформацію про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму для засвідчення воєнних злочинів – обґрунтованість і якість доказів потрібні для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • убивство, поранення:
  • цивільних осіб
  • медичного персоналу
  • волонтерів
  • пошкодження чи знищення:
  • об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі)
  • медичних об’єктів (автівки, будівлі)
  • культурних, навчальних об’єктів
  • об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо)
  • побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва
  • утримання в заручниках
  • пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • артобстріл, авіаобстріл
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше.

 

Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані


*Інформація, відображена в категорії «Підсумок дня», відповідає даним, зібраним на момент публікації, та потребує доповнення й уточнення

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: