Публікація

Хронологія подій у Сумах та Сумській області під час російсько-української війни: 19-20 червня 2022 року

19 червня 2022 року

4:00-5:00. Війська ЗС рф відкривали вогонь зі своєї території по Середино-Будській громаді. Стріляли з міномета по житлових кварталах міста Середина-Буда.
7:00. Тривав обстріл, пошкоджено щонайменше 10 приватних будинків цивільних мешканців, господарчі споруди. Один будинок зруйновано внаслідок пожежі після влучання ворожого боєприпасу.
https://t.me/Zhyvytskyy/2661https://tinyurl.com/3jsj3fun , https://t.me/dsns_sumy/3201

За інформацією прокуратури, через обстріли розпочалася пожежа. Вогнем знищено житловий будинок, пошкоджено іще щонайменше 9 будинків, господарчі споруди тощо. 48-річна цивільна жінка дістала тілесні ушкодження. Також унаслідок обстрілів пошкоджено електроопору та обірвано дроти.

https://t.me/prokuraturasumy/1225

 Після 12:00. Середино-Будська громада й удень була під ворожими обстрілами. По обіді російські війська відкрили мінометний вогонь: 10 влучань по території громади, 3 з них – по території самого міста. За попередніми даними жертв немає, інформація про руйнування уточнюється.

https://t.me/Zhyvytskyy/2702

 Удень. Російські збройні сили дистанційно мінують територію Білопільської громади. Про це повідомив голова Білопільської міської ради Юрій Зарко.
https://tinyurl.com/5n99pc58

 

Підсумок дня*:

Поранено цивільних осіб – 1

Пошкоджено об’єктів – 11+

  

20 червня 2022 року

Приблизно о 6:00. Військові ЗС рф зі своєї території обстріляли артилерійським вогнем Середино-Будську громаду – 30 влучань.

https://t.me/Zhyvytskyy/2704

Після 12:00. Два безпілотники скинули чотири вибухівки на територію Юнаківської громади. Були також три мінометні постріли. Одна чоловік загинув, один – поранений

З 18:00. Почався обстріл Середино-Будської та Зноб-Новгородської громад. Російські війська вели вогонь зі ствольної та реактивної артилерії. Усього зафіксовано 28 «прильотів», жертв чи руйнувань немає.

Після 18:30. Здійснено 23 мінометні постріли з боку росії по Білопільській громаді.  Жертв чи руйнувань немає.

Після 19:00. Військовослужбовці ЗС рф почали обстріл Великописарівської громади. Зроблено 32 мінометні постріли, жертв чи руйнувань немає.

Із 19:30. Знову вівся вогонь по  Зноб-Новгородській громаді з міномета, 7 влучань. Жертв чи руйнувань немає. https://t.me/Zhyvytskyy/2707.

За інформацією ДПСУ, протягом дня військовослужбовці ЗС рф зі своєї території нещадно розстрілювали прикордоння Сумщини з мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню. Прикордонники зафіксували більше 110 вибухів на українській території. За попередніми даними, людських жертв не зафіксовано, але внаслідок обстрілів на декількох ділянках сталося займання лісового масиву.

https://tinyurl.com/3tn7568t

Стало відомо, що двом російським військовим оголосили підозру за їхні дії на території Роменського району. Військовослужбовці російської федерації 2 березня захопили територію елеватора в с. Біловодське та облаштували навколо блокпости. Вони грабували магазини, викрадали продукцію з фермерських господарств, блокували пересування мешканців та відбирали в них цінні речі. Під час слідства встановили особи двох військовослужбовців 3 мотострілецької дивізії 20 армії західного військового округу Збройних сил російської федерації. Вони зупинили авто місцевого жителя, погрожуючи водію зброєю та фізичною розправою, відібрали в нього смартфон. Військові рф використовували викрадений ґаджет для спілкування зі своїми родичами. https://tinyurl.com/268mm4uj

Розмінування деокупованої території: піротехніки Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС України (м. Ромни) виявили на Сумщині 82 вибухонебезпечних предмети, з яких 72 знищено. https://t.me/dsns_sumy/3246

Оприлюднено висновок Державної екологічної інспекції у Сумській області щодо подій 28.02.2022, коли війська рф завдали ракетних ударів по нафтобазі в одному з райцентрів Сумщини. Внаслідок цього було зруйновано та пошкоджено кілька трубопроводів та резервуарів з нафтою. Це спричинило пожежі та витік нафтопродуктів на землі промислового призначення. З урахуванням об’єму нафти та часу її горіння, Інспекція розрахувала збитки за неорганізований викид забруднювальних речовин в атмосферне повітря на суму майже 0,5 млн. грн. https://tinyurl.com/ye28eywn

 

Підсумок дня*:

Убито цивільних осіб – 1

Поранено цивільних осіб – 1

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви маєте інформацію про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму для засвідчення воєнних злочинів – обґрунтованість і якість доказів потрібні для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • убивство, поранення:
  • цивільних осіб
  • медичного персоналу
  • волонтерів
  • пошкодження чи знищення об’єктів (авто, будівлі):
  • цивільної інфраструктури
  • медичної інфраструктури
  • культурних, навчальних об’єктів
  • інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо)
  • побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва
  • утримання в заручниках
  • пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • артобстріл, авіаобстріл
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше.

 

Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані


*Інформація, відображена в категорії «Підсумок дня», відповідає даним, зібраним на момент публікації, та потребує доповнення й уточнення

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: