Публікація

Хронологія подій у Сумах та Сумській області під час російсько-української війни: 12-13 травня 2022 року

12 травня 2022 року

 06:00-6:30. Близько 20 прильотів із важкої артилерії по території с. Нові Вирки Сумського району. Загинула одна людина – повідомляє керівник Сумської ОВА (https://t.me/Zhyvytskyy/2075)

Повідомлення уточнює Сумська обласна прокуратура. Людина загинула в сусідньому селі Старі Вирки: унаслідок обстрілу на власному подвір’ї загинув 67-річний місцевий житель (http://surl.li/bzcho).

За інформацією Державної прикордонної служби, військові РФ завдали артилерійського удару з боку російського населеного пункту Тьоткіно. Вогонь вівся орієнтовно з САУ, нараховано біля двох десятків пострілів. Снаряди розірвалися на відстані близько 6 кілометрів від кордону на околиці одного з населених пунктів Білопільської міської об’єднаної територіальної громади (http://surl.li/bzgxt).

07:10. Про ранковий обстріл Білопільської громади повідомив голова Юрій Зарко http://surl.li/byytz).

Після 12.00. В Тростянці біля лікарні (там, де стояв ворожий танк, що стріляв по лікарні) на міні підірвався цивільний трактор. Всі живі, одна людина отримала контузію (https://t.me/Zhyvytskyy/2081).

 

Підсумок дня*:

Вбитих цивільних – 1

Поранених цивільних – 1

Розмінування деокупованої території

Протягом доби піротехніки ДСНС виявили 37 вибухонебезпечних предметів,  з них 36 знищили (https://t.me/dsns_sumy/2350).

 

13 травня 2022 року

Близько 00:05. Російські військові двічі нанесли удар ракетами по прикордонному населеному пункту Очкине Шосткинського району на Сумщині. Джерело — Оперативне командування “Північ”: (https://t.me/ok_pivnich1/217).

За уточненою інформацією голови Сумської ОДА Дмитра Живицького, втрат серед людей немає, матеріальні та екологічні збитки підраховуються (https://t.me/Zhyvytskyy/2096).

За інформацією Генштаба з території РФ військові ЗС РФ обстрілювали з артилерії цивільні об’єкти на території Сумської області та завдали авіаудару по населеному пункту Товстодубове. Після обстеження місця влучання з’ясували, що вогонь вівся некерованими авіаційними ракетами. Їх фрагменти виявили на землі. Постраждалих внаслідок обстрілу немає. По це повідомила Прикордонна служба, а також Генштаб ЗС України (https://www.facebook.com/DPSUkraine/posts/338430341729176, https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua/posts/316199807359771, https://suspilne.media/amp/239322-sumsinu-obstrilali-nekerovanimi-aviacijnimi-raketami/).

 

Підсумок дня*:

Пошкоджених об’єктів – 2

Розмінування деокупованної території

Піротехніки ДСНС виявили 7, із них 5 знищено вибухонебезпечних предметів (https://t.me/dsns_sumy/2391).

ВАЖЛИВО! Якщо ви володієте інформацією про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму, щоб покращити якість документування злочинів, і, відповідно, якість доказів для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • вбивство, поранення цивільних;
  • вбивство, поранення медичного персоналу;
  • вбивство, поранення волонтерів;
  • пошкодження, знищення об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення медичних об’єктів (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення культурних, навчальних об’єктів;
  • пошкодження, знищення об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо);
  • побиття, зґвалтування, каліцтво;
  • утримання у заручниках;
  • пересування у населених пунктах ворожої техніки та її застосування/використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях;
  • артобстріл, авіаобстріл;
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів із стрілецької зброї;
  • привласнення майна цивільних осіб;
  • інше.

Особливо ми будемо раді бачити оригінальні фото та відео (без обробки та не із соцмереж), із яких можна отримати мета-дані.


* Інформація, відображена у категорії “Підсумок дня”, відповідає зібраним нами даним на момент публікації, потребує доповнення та уточнення.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: