Публікація

Хронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 9 серпня 2022 року

Харківська правозахисна група веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Харкові та Харківській області. Сьогодні ми публікуємо опис подій за 9 серпня 2022 року. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Джерело сайт ХПГ


Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.


Знищена обстрілом медична лабораторія в Холодногірському районі, 9 серпня, фото: Суспільне

За даними Суспільного, у Харкові близько 02:10 пролунала серія вибухів. Окупанти обстріляли Індустріальний та Холодногірський райони міста. За даними мера Ігоря Терехова, на 07:35 виявили два влучання. “В Індустріальному районі фактично на пустирі пошкоджено електроопору та трамвайні рейки. Ще одне влучання у районі окружної дороги поруч із двоповерховою будівлею, яка не має жодного стосунку до військової інфраструктури. Фасад та частково дах пошкоджені уламками, вибиті вікна”, — йдеться у повідомленні. Інформації про загиблих чи поранених не надходило. Повітряна тривога у Харкові та області тривала з 02:09 до 02:51. ( https://t.me/ihor_terekhov/397, https://t.me/suspilnekharkiv/15915).

За інформацією начальника Слідчого управління поліції Харківщини, в Індустріальному районі пошкоджені елементи транспортної та критичної інфраструктури. У Холодногірському — зруйновано будівлю котельні та фасад медичної лабораторії. Також, біля кільцевої дороги пошкоджено готельно-ресторанний комплекс (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02DM5pAmpSG4bHwgmrkNMKLho1Zb7maN3VfM4vyp41zzbLbDB2Y1923F5ZQoW74nqNl&id=100002276907245, https://t.me/suspilnekharkiv/15915).

За даними голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, знову удари по Харкову. Попередньо — ракетні, тип встановлюють правоохоронці. Вночі близько 2:00 ворог завдав ударів по Холодногірському та Індустріальному районах. У Холодногірському окупанти не знайшли іншої цілі і пошкодили готельно-ресторанний комплекс. Ще один удар зафіксовано на відкритій території в Індустріальному районі, пошкоджено елементи транспортної та критичної інфраструктури. Постраждалих немає (https://t.me/synegubov/3870).

За даними Харківської обласної прокуратури, внаслідок обстрілу в Індустріальному районі утворилось дві вирви діаметром 8 метрів. Будь-які військові об‘єкти на вказаних територіях відсутні. За попередніми даними, в цю ніч окупанти обстріляли Харків ракетами типу С-300 з території Бєлгородської області РФ. За процесуального керівництва Новобаварської та Немишлянської окружних прокуратур м. Харкова розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни — ч. 1 ст. 438 КК України (https://t.me/prokuratura_kharkiv/5383,  https://t.me/suspilnekharkiv/15915).

В мережі були опубліковані фото та відео з місця сьогоднішніх прильотів (https://t.me/kharkivlife/45924).

За інформацією Суспільного, російські ракети вночі проти 9 серпня влучили у подвір’я двоповерхового будинку на вулиці Малопанасівській у Харкові. У будівлі розташована медична лабораторія. Загиблих або поранених немає. Від обстрілу на подвір’ї утворилася вирва, у лабораторії пошкоджені вікна та вартісне обладнання, розповів Суспільному представник закладу Микола Білокор (https://suspilne.media/269291-z-vijskovimi-ne-povazani-rosijski-raketi-9-serpna-rozbili-medlaboratoriu-v-harkovi-foto/, https://t.me/suspilnekharkiv/15922, https://www.youtube.com/watch?v=vZQ3-8iM8-E&feature=emb_title).

“Розруха, обладнання не працює. Це лише інженер може сказати, наскільки воно пошкоджене, чи взагалі його викинути на сміття. Ця двоповерхова будівля використовувалася як медична лабораторія. З військовими жодним чином не пов’язані, не дослідна лабораторія, просто клінічна лабораторія, яка займалася аналізами”, — каже чоловік. За його словами, лабораторія займає два поверхи. Найбільше пошкоджень — на другому (https://suspilne.media/269291-z-vijskovimi-ne-povazani-rosijski-raketi-9-serpna-rozbili-medlaboratoriu-v-harkovi-foto/, https://t.me/suspilnekharkiv/15922, https://www.youtube.com/watch?v=vZQ3-8iM8-E&feature=emb_title).

9 серпня — за даними Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області, у селищі Циркуни Харківського району сталося відразу 16 пожеж, що були спричинені ворожими обстрілами. Горіли приватні житлові будинки, господарчі споруди, надвірні забудови, гаражі, а також магазин. До ліквідації цих пожеж були залучені вогнеборці з Салтівського, Київського, Немишлянського районних підрозділів, а також з Луганського гарнізону ДСНС (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2489, https://suspilne.media/269560-vid-obstriliv-okupantiv-u-cirkunah-na-harkivsini-9-serpna-stalosa-16-pozez/, https://t.me/suspilnekharkiv/15941).

Резюме за день (за зібраними нами даними, потребує доповнення та уточнення):

За інформацією голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, за добу у Харкові обстрілів не зафіксовано. Російські окупанти обстрілювали населені пункти Харківського, Ізюмського та Чугуївського районів. Найбільше руйнувань від ворожих обстрілів зафіксовано в с. Циркуни Харківського району. Вчора протягом дня село обстрілювали фактично безперервно. Зруйновано приватні домоволодіння, господарчі споруди, гаражі, магазин. Від ворожих снарядів сталося 16 пожеж, рятувальники працювали у посиленому режимі (https://t.me/synegubov/3875).

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що за даними Обласного центру екстреної медичної допомоги, у Циркунах поранення отримала 64-річна жінка, стан — середньої тяжкості (https://t.me/synegubov/3875).

За даними Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області, загалом за добу рятувальники здійснили 43 оперативних виїзди, з яких: на ліквідацію пожеж — 22, у т.ч. пожеж, спричинених військовими діями — 19, 1 — для проведення аварійно-рятувальних робіт; 9 — на допомогу комунальникам та населенню, 11 — інші виїзди. Пожежі, спричинені ворожими обстрілами, трапились у Харківському (16), Ізюмському (2) та Чугуївському (1) районах області (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2489).

За інформацією Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області, за добу піротехніки ДСНС ліквідували 55 ворожих боєприпасів, що не розірвалися (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2489).

Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, скористайтеся формою.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: