Публікація

Хронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 9 липня 2022 року

Харківська правозахисна група веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Харкові та Харківській області. Сьогодні ми публікуємо опис подій за 9 липня 2022 року. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Джерело сайт ХПГ


Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.


Наслідки ракетного удару по центру Харкова, 9 липня, фото: В’ячеслав Мавричев, Суспільне Харків

10:07 – повідомлялося, що в центрі міста Харків щось вибухнуло (https://t.me/kharkivlife/43364).

10:24 – згідно з повідомленням голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, у Харкові в одному з житлових районів окупанти завдали, попередньо, ракетного удару (https://t.me/synegubov/3604).

10:54 – голова Харківської ОВА з посиланням на дані обласного Центру екстреної медичної допомоги повідомив, що внаслідок удару отримали легкі поранення 4 людини (https://t.me/synegubov/3605). Об 11:34 Голова ХОВА Олег Синєгубов уточнив, що троє цивільних, серед них одна дитина, госпіталізовані до медичних установ. Ще 4 людям медики надали допомогу на місці (https://t.me/synegubov/3606).

10:49 – повідомляється, що вибух від обстрілу був такої сили, що біля площі Конституції розкидана цегла та шматки металу – опубліковані фотографії. Постраждало 4 людини (https://t.me/kharkivlife/43373).

10:55 – за інформацією Суспільного із посиланням на Східне регіональне управління ДПСУ, на Харківщині виявили заміновану ділянку дороги. 20 артилерійських снарядів були підключені до радіокерованого дистанційного пульта. Про це повідомили у східному регіональному управлінні Держприкордонслужби. Снаряди залишили на частині дорозі, яка веде з передмістя до Харкова. «Днями, в ході проведення контрдиверсійних заходів, на узбіччі однієї з доріг, яка веде з передмістя до Харкова, охоронці державних рубежів виявили ознаки дистанційного мінування. В ході подальшого огляду місцевості рятувальники виявили 20 артилерійських снарядів калібру 152 мм, які були підключені до радіокерованого дистанційного пульта», — кажуть у Держприкордонслужбі. Піротехніки ДСНС забрали снаряди з місця, незабаром їх знищать. Силовики кажуть, що безпеці переміщення громадян в районі виявлення боєприпасів нічого не загрожує (https://suspilne.media/258782-na-harkivsini-znajsli-dilanku-dorogi-zaminovanu-20-ma-artilerijskimi-snaradami/, https://www.facebook.com/skhidneregionalneypravlinnya/posts/pfbid0baBhAawa6qhzEiFvb8u2

Ворог дистанційно мінує передмістя Харкова, 9 липня, фото: Східне регіональне управління ДПСУ

11:14 – опубліковано фото наслідків вибухової хвилі через декілька вулиць від місця прильоту ворожого снаряду. На фотографіях видно понівечені вікна та фасади будинків (https://t.me/kharkivlife/43374).

11:33 – Суспільне із посиланням на речника облуправління ДСНС Євгена Василенка надало більш докладну інформацію про ранковий обстріл центру міста: ракета типу «Іскандер» вдарила у двір між будинками. Одна житлова багатоквартирна двоповерхівка повністю зруйнована, друга частково обвалилася (https://suspilne.media/258792-raketa-rf-9-lipna-vdarila-u-dvir-dvoh-budinkiv-v-centri-harkova-poranenih-distali-z-pid-zavaliv/, https://t.me/suspilnekharkiv/14845).

За словами місцевих жителів, у повністю зруйнованій двоповерхівці нікого не було: люди звідти виїхали. (https://suspilne.media/258792-raketa-rf-9-lipna-vdarila-u-dvir-dvoh-budinkiv-v-centri-harkova-poranenih-distali-z-pid-zavaliv/, https://t.me/suspilnekharkiv/14845).

13:08 – опубліковане відео моменту прильоту в центрі міста Харків (https://t.me/truexanewsua/53418).

13:14 – за інформацією Харківської обласної прокуратури внаслідок вищезгаданого ранкового обстрілу поранено п‘ятьох жінок 55, 40, 57, 43, 64 років та 12-річну дівчинку. Тривають першочергові слідчі дії, дані уточнюються (https://t.me/prokuratura_kharkiv/4873). Четверо з поранених були госпіталізовані до лікувальних закладів. Крім того, були врятовані ще й 2 хатні тваринки: песик та папуга. Загалом працювали 8 одиниць техніки та близько 40 осіб особового складу ДСНС (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2328). Огляд місця події проводять прокурори Слобідської окружної прокуратури м. Харкова та співробітники відділу поліції №1 ХРУП №1 ГУНП в Харківській області.

13:50 – суспільне опублікувало фото- та відеорепортаж наслідків ракетного удару по центру Харкова 9 липня (https://suspilne.media/258822-vnaslidok-raketnogo-udaru-po-harkovu-9-lipna-poranenna-otrimali-sestero-ludej/, https://t.me/suspilnekharkiv/14848, https://www.youtube.com/watch?v=0M72vBFqoV0).

14:23 – опубліковані фотографії з місця сьогоднішнього прильоту в центрі міста Харків (https://t.me/kharkivlife/43391).

15:39 – за інформацією Суспільного, через постійні обстріли смт Печеніги існує небезпека дистанційного мінування територій. Людей просять бути пильними та перебувати в безпечних місцях. Про це заявив Печенізький селищний голова Олександр Гусаров. Він просить людей максимально обмежити перебування на вулицях селища. «Російські окупанти діють підступно та непередбачувано, намагаючись залякати мирне населення. У зв’язку із постійними обстрілами смт Печеніги існує небезпека дистанційного мінування територій», – написав Гусаров (https://suspilne.media/258847-u-pecenigah-isnue-nebezpeka-distancijnogo-minuvanna-teritorij-selisnij-golova/, https://t.me/gusarov_pechi/621, https://t.me/suspilnekharkiv/14849).

17:27 – за інформацією Суспільного із посиланням на голову Золочівської громади Віктора Коваленка, російська армія обстріляла селище Золочів Харківської області. Від завданих ударів знищені шість приватних будинків, зайнялися склади підприємства. Про обстріл Суспільному повідомив голова Золочівської громади Віктор Коваленко. За його даними, селище обстріляли близько 12:25. Другий день поспіль значних пошкоджень дістають приміщення підприємства «Прометей». Горять склади. За даними Коваленка, загиблих або поранених від обстрілу немає (https://suspilne.media/258877-armia-rf-obstrilala-zolociv-na-harkivsini-zniseni-budinki-spalahnuli-skladi/, https://t.me/suspilnekharkiv/14857).

Наслідки обстрілу Золочева Харківської області, 9 липня, фото: Віктор Коваленко, Суспільне

Резюме за день (за зібраними нами даними, потребує доповнення та уточнення):

За даними Голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, протягом доби окупанти обстрілювали Ізюмський, Богодухівський, Чугуївський, Харківський райони області (https://t.me/synegubov/3608).

В Ізюмському районі, Донецькій громаді, через обстріли тричі горіли відкриті території. Госпіталізований 1 чоловік 48 років. У Чугуївському районі внаслідок обстрілу за межами населеного пункту горіла трава та хвойна підстилка, а також поле з пшеницею на площі 0,1 га. У смт Печеніги о 21 годині внаслідок обстрілу загорівся приватний будинок. На жаль, 20-річна жінка загинула. Поранена та госпіталізована 42-річна жінка. У Богодухівському та Харківському районах також були загоряння відкритих територій та складських приміщень (https://t.me/synegubov/3608).

Загиблих – щонайменше одна особа.

Поранених – щонайменше вісім осіб, серед яких одна дитина.

За добу нашою організацією було задокументовано 1 випадок ймовірного зникнення.

За інформацією Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області, загалом за добу рятувальники здійснили 37 оперативних виїздів, з яких: на ліквідацію пожеж – 26, у т.ч. пожеж, спричинених обстрілами – 11, також 2 виїзди – для допомоги працівникам ЖКГ, 1 – на аварійно-рятувальні роботи, 1 – для надання допомоги населенню, 2 – для ліквідації наслідків ДТП, 5 – інші виїзди (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2334).

Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, скористайтеся формою.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: