Публікація

Хронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 6 травня 2022 року

Харківська правозахисна група веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Харкові та Харківській області. Сьогодні ми публікуємо опис подій за 06 травня 2022 року. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Джерело сайт ХПГ


Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.


Зруйнований Музей Григорія Сковороди, 6 травня

О 7:30 ранку по с. Уди Золочівської об’єднаної громади Харківської області стріляли гелікоптери, один будинок знищений, два пошкоджені. О 16-й годині по Удах ударила артилерія. Два будинки знищені та два пошкоджені: в них повибивало вікна й двері, піднято дахи (https://suspilne.media/236700-okupanti-dvici-za-den-obstrilali-z-gelikopteriv-selo-udi-golova-gromadi/).  

Російські військові зробили 3 обстріли Харкова із РСЗВ та артилерії. Постраждали Північна Салтівка та Індустріальний район (ХТЗ) (https://t.me/synegubov/3111).

О 23:00 годині російські військові обстріляли музей Григорія Сковороди у с. Сковородинівка Золочівської об’єднаної громади Харківської області. Снаряд влучив в дах будівлі. На території перебував 35-річний чоловік, який наглядав за музеєм, він отримав поранення. Приміщення фактично знищене. Найцінніші експонати колекції вдалося врятувати, їх перемістили заздалегідь в безпечне місце (https://t.me/synegubov/3111).

Зруйнований Музей Григорія Сковороди, 6 травня

Також російські військові обстріляли с. Дергачі Харківської області. В результаті обстрілу зруйновано декілька житлових будинків (https://t.me/c/1006836030/40354).


Резюме за день (за зібраними нами даними, потребує доповнення та уточнення):

Поранено не менше 1 цивільної особи

Пошкоджено не менше 11 цивільних будівель (у тому числі 1 музей).

Загалом за добу рятувальники здійснили 37 оперативних виїздів, з яких: на ліквідацію пожеж – 25, у т.ч. пожеж, спричинених обстрілами – 8, пожеж, що сталися з інших причин, – 17; також 3 рази для проведення аварійно-рятувальних робіт, 7 – для надання допомоги населенню, 2 – інші виїзди.

Рятувальники виїздили на гасіння пожеж багатоповерхових та приватних будинків, господарчих будівель, сільгосппідприємств та музею. Пожежі сталися: у Київському (3) районі Харкова, а також Богодухівському (3), Ізюмському (1) та Красноградському (1) районах області.

Найбільша з цих пожеж сталася о 23:10 на території Золочівської громади, де ворожий снаряд потрапив у літературно-меморіальний музей. Сталася пожежа, яка охопила площу 280 кв.м. Силами підрозділів ДСНС вогонь вдалось локалізувати о 00:00, а о 08:05 повністю ліквідувати.

Одна з пожеж, що сталась з причини, не пов’язаної з обстрілами, сталась о близько 20:50 у селі Забори Богодухівського району. Горіло приміщення літньої кухні на площі 5 м.кв. Вогонь загасили місцеві мешканці, не викликаючи пожежні розрахунки. На місці пожежі виявлено тіло власника оселі, 1976 року народження. Причина виникнення загоряння з’ясовується.

Піротехнічними підрозділами ДСНС протягом доби здійснено 38 залучень для знешкодження ворожих боєприпасів, ліквідовано 58 ворожих боєприпасів (https://www.facebook.com/MNSKHARKIV/posts/364179952418171).

Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, скористайтеся формою.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: