Публікація

Хронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 4 липня 2022 року

Харківська правозахисна група веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Харкові та Харківській області. Сьогодні ми публікуємо опис подій за 4 липня 2022 року. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Джерело сайт ХПГ


Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.


Харків, 4 липня, фото: ДСНС

7:42 – за інформацією Суспільного, РФ 4 липня обстріляла Харків, два вибухи пролунали о 04:03 та о 04:04. Внаслідок ракетних ударів частково зруйнована школа у Шевченківському районі. Про це Суспільному розказав речник обласного управління рятувальників Євген Василенко. «Частково зруйнована триповерхова будівля навчального закладу. Рятувальники проводять роботи по розбиранню завалів бетонних залишків конструкцій, плит та інших будівельних матеріалів. За попередніми даними, було два влучання, у будівлі навчального закладу не було нікого. Тип ракети встановлює поліція», – сказав Василенко. У будинках поруч зі школою вибито вікна (https://suspilne.media/256734-rankovij-obstril-harkova-4-lipna-okupanti-castkovo-zrujnuvali-skolu/, https://t.me/suspilnekharkiv/14642, https://www.youtube.com/watch?v=4obpByVoDa0).

08:39 – згідно з повідомленням Голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, о 4 ранку російські окупанти завдали підступного ракетного удару по Шевченківському району Харкова. За ціль військові терористи обрали загальноосвітню школу. Зараз рятувальники розбирають завали. Попередньо – постраждалих немає, у гімназії нікого не було (https://t.me/synegubov/3547).

08:40 – за інформацією Харківської обласної прокуратури, 4 липня о 4:20 ранку військові країни-агресора здійснили ракетний удар по Шевченківському району м. Харкова. Дві російські ракети влучили на територію одного з навчальних закладів, що призвело до його часткового руйнування. Також пошкоджено низку сусідніх будинків. Огляд місця події проводили прокурори Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова спільно зі співробітниками Харківського районного управління поліції №3 ГУНП в Харківській області. У подальшому матеріали кримінального провадження будуть передані за підслідністю до Управління СБУ в Харківській області (https://t.me/prokuratura_kharkiv/4796).

Зруйнована школа в Шевченківському районі, 4 липня, фото: Харківська обласна прокуратура

11:15 – за інформацією Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області, 4 червня близько 04:00 ранку ракетного удару було завдано по одному з навчальних закладів вже у Шевченківському районі міста. Триповерхова будівля гімназії зазнала серйозних руйнацій, а меблі та обладнання в приміщеннях на першому поверсі зайнялися. Площа пожежі склала близько 60 кв. м. За годину пожежі було ліквідовано. Надалі співробітники ДСНС проводили роботи з розбирання завалів та розчищення території від уламків бетонних конструкцій. На місці події працювало 30 осіб особового складу ДСНС та 6 одиниць пожежно-рятувальної техніки. За попередніми даними, жертв та постраждалих немає (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2289).

11:18 – за даними поліції Харківської області, окупанти частково зруйнували ще одну школу у Харкові. Як повідомляється, ракетний удар по Шевченківському району ворог завдав 4 липня о 4:20. Попередньо, ніхто з громадян не постраждав. Внаслідок влучання снаряда зруйнована будівля навчального закладу міста, у якому вже понад 50 років навчалося кілька поколінь учнів. Також часткових пошкоджень зазнали розташовані поруч житлові будинки та автомобілі (https://t.me/police_kh_region/10607).

У повідомленні також зазначається, що за адресою виїжджала слідчо-оперативна група Харківського районного управління поліції № 3 ГУНП в Харківській області, співробітники ДСНС та прокуратури. Поліцейські провели огляд місця події, задокументували злочин, опитали очевидців, зібрали речові докази. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України (https://t.me/police_kh_region/10607).

12:11 – суспільне із посиланням на Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області повідомляло , що 4 липня під час розбору завалів школи, що частково зруйнована після ракетної атаки РФ, рятувальник знайшов серед завалів поранену внаслідок вибухів пташку. Під час ліквідації наслідків надзвичайної події та розбору зруйнованих конструкцій будівлі харківської гімназії командир відділення 1-ї пожежно-рятувальної частини Віталій Школа під цеглою помітив пораненого повзика. Рятувальник обережно витягнув з-під завалу пташеня, яке було живим, але з перебитим крилом. Пташку забрала до себе додому місцева мешканка та пообіцяла вилікувати пернатого (https://www.facebook.com/MNSKHARKIV/posts/pfbid02SubXz3GsSLuQsqTdGHpSz3wzeJWrzykQ8atJV9fFcsL9vWUuAWMnkmSKPrD7jRoyl, https://suspilne.media/256839-boec-dsns-vratuvav-poranenu-ptasku-rozbirauci-zavali-zrujnovanoi-rf-skoli-u-harkovi/, https://t.me/suspilnekharkiv/14649).

15:25 – за інформацією Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області, о 15:25 рятувальники залучались на гасіння пожежі в двоповерховому багатоквартирному будинку в с. Нафтовиків Ізюмського району. Подія сталася внаслідок ворожого обстрілу. Площа пожежі складала близько 1000 кв. м. О 18:00 пожежу було ліквідовано (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2297).

17:06 – повідомляється про вибухи в місті Харків та Харківській області (https://t.me/kharkivlife/42995).

18:35 – повідомляється, що в місті Харків зараз гучно, десь на околиці міста є влучання (https://t.me/kharkivlife/43002).


Резюме за день (за зібраними нами даними, потребує доповнення та уточнення):

За даними Голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, ворог із артилерії та РСЗВ обстрілював населені пункти Харківського, Чугуївського, Богодухівського та Ізюмського районів. Пошкоджені приватні будинки, ставалися займання на відкритих територіях, які ліквідовували наші рятувальники (https://t.me/synegubov/3558).

Також Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомляв, що внаслідок обстрілів в Кутузівці Харківського району поранена 81-річна жінка (https://t.me/synegubov/3558).

За добу нашою організацією було задокументовано 1 випадок ймовірного зникнення.

За даними Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області, загалом за добу рятувальники здійснили 30 оперативних виїздів, з яких: на ліквідацію пожеж – 16, у т.ч. пожеж, спричинених обстрілами –3, пожежі з інших причин – 13, також 1 виїзд для проведення аварійно-рятувальних робіт, 7 – для надання допомоги населенню та 6 – інші виїзди. 1 пожежа, спричинена ворожими обстрілами, трапилась в Харківському районі, 1 – в Ізюмському та 1 – в Чугуївському районах області. Горіли дах двоповерхового житлового будинку, житловий будинок та гараж (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2297).

За інформацією поліції Харківської області, 4 липня окупанти атакували ракетами Харків, гатили з систем залпового вогню по селу Коробочкіно. Внаслідок обстрілів пошкоджень зазнали приватні житлові будинки мирних громадян. Працівники слідчо-оперативних груп та експерти-криміналісти опрацювали 20 фактів пошкодження будинків та інших споруд внаслідок обстрілів та пожеж, які здійснила рф (https://t.me/police_kh_region/10614).

За інформацією Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області, піротехніки ДСНС ліквідували 9 ворожих боєприпасів, що не розірвалися (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2297).

Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, скористайтеся формою.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: