Публікація

Хронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 27 квітня 2022 року

Харківська правозахисна група веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Харкові та Харківській області. Сьогодні ми публікуємо опис подій за 27 квітня 2022 року. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Джерело сайт ХПГ


Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.


 

Слатине, телеграм-канал Олега Синєгубова

01:05 – повідомляється про вибухи в Московському та Немишлянському районі міста Харків (https://t.me/kharkivlife/36818).

01:09 – повідомляється, що ракети влучили в житловий будинок у мікрорайоні Салтівка в місті Харків (https://t.me/kharkivlife/36819).

13:18 – повідомляється про пожежу в місті Харків, яка спалахнула внаслідок обстрілу міста російськими окупантами (https://t.me/kharkivlife/36867).

15:30 – повідомляється, що 27 квітня 2022 року близько обіду російські окупанти обстріляли територію Чугуєва. Двоє людей зазнали поранень. Серед поранених немає дітей, сказала Суспільному міська голова Чугуєва Галина Мінаєва. За її словами, внаслідок обстрілу також пошкоджена інфраструктура міста та житлові будинки (https://suspilne.media/233233-okupanti-obstrilali-cuguiv-27-kvitna-dvoe-ludej-poraneni/, https://t.me/suspilnekharkiv/11825, https://t.me/kharkivlife/36878).

15:49 – повідомляється, що внаслідок ворожого бомбардування у селищі Слатине пошкоджено газорозподільчу систему, в результаті чого припинилося газопостачання у населених пунктах Безруки, Слатине, Прудянка, Цупівка, Дубівка, Лобанівка, Нова Козача, Козача Лопань, Ветеринарне, Гранів. Відтак жителів Дергачівської громади просять перекрити крани подачі газу (https://t.me/suspilnekharkiv/11829, https://t.me/der_rada/817).

18:30 – повідомляється, що один із спальних районів міста Харків щойно знову піддався обстрілам. За даними першоджерела, передається про пожежі в декількох місцях (https://t.me/truexanewsua/43967).

Близько 18:30 – За даними ДСНС, російські обстріли спричинили низку пожеж у Київському районі, де горіли майже одночасно 11 гаражів та автомобіль. Постраждалих немає. Загальна площа горіння складала понад 200 кв. м. (https://t.me/suspilnekharkiv/11855).

Близько 18:45 – 19:15 – за даними ДСНС, в результаті бойових дій на території Барвінківської громади Ізюмського району горів магазин будматеріалів, бібліотека та приватні гаражі. Ці пожежі трапились майже в один час. Останній осередок горіння рятувальники загасили о 23:58 (https://t.me/suspilnekharkiv/11855).

18:55 – за даними Харківської обласної прокуратури, 27 квітня 2022 року військовослужбовці РФ скинули протитанкову міну ПТМ-1 в районі домоволодінь, розташованих у Київському районі м. Харкова, внаслідок чого частково пошкоджено будинки. Повідомляється, що досудове розслідування проводять слідчі Управління СБУ в Харківській області (https://t.me/prokuratura_kharkiv/3584).

 

Наслідки скидання міни в Київському районі Харкова, 27 квітня, фото: Харківська обласна прокуратура

19:13 – повідомляється, що під час повітряної тривоги в один із районів міста Харків сильно влучило. За даними першоджерела, на місці події зайнялася пожежа, видно дим, що підіймається (https://t.me/kharkivlife/36900).

20:35 – повідомляється, що 27 квітня російські війська вчергове обстріляли Харків та населені пункти Харківщини – зокрема Чугуївський район та Дергачівську громаду. Є загиблі та поранені. Інформацію про одного загиблого внаслідок вечірнього обстрілу Харкова 27 квітня Суспільному повідомив директор Центру екстреної меддопомоги Віктор Забашта. Російські війська обстріляли Харків після 17:00. Під удар потрапив житловий масив Салтівка. За інформацією місцевих жителів, частина снарядів впала на гаражний кооператив, який вже неодноразово піддавався обстрілам окупантів (https://suspilne.media/233368-rosijski-vijska-obstrilali-harkiv-27-kvitna-e-zertvi/, https://t.me/suspilnekharkiv/11836).

27 квітня 2022 року – опубліковане відео наслідків обстрілу району Салтівка (https://t.me/kharkivlife/36976).


Резюме за день (за зібраними нами даними, потребує доповнення та уточнення):

За даними Генштабу ЗСУ станом на 18:00 27 квітня 2022 року, на Слобожанщині ворог здійснював систематичні обстріли із артилерії, зокрема і реактивних систем залпового вогню, по містах Харків і Дергачі та населеному пункту Прудянка. Також було повідомлено, що російські загарбники продовжують проводити так звані «фільтраційні заходи» в окремих населених пунктах, тимчасово непідконтрольних українській владі (https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua/posts/304045811908504, https://t.me/suspilnekharkiv/11834).

За інформацією Голови Харківської ОДА Олега Синєгубова, 27 квітня 2022 року загарбники продовжили обстрілювати із артилерії, мінометів, РСЗВ райони Харкова та області. Унаслідок ворожих обстрілів у Харкові, на жаль, загинула 1 людина, 3 мирних мешканців отримали поранення, з них 2 – у важкому стані. Від обстрілів Чугуївського району отримали поранення 3 людей, в тому числі дитина 14 років (https://t.me/synegubov/3007, https://t.me/suspilnekharkiv/11842).

За даними ДСНС у Харківській області, протягом доби рятувальники Харківщини виїжджали на виклики 37 разів, 18 з них були пов’язані з гасінням пожеж, які виникли внаслідок обстрілів. 5 пожеж внаслідок обстрілів сталися у Київському районі Харкова та 2 – в Індустріальному. 5 разів вогонь після атак РФ гасили у Харківському районі області та 6 – в Ізюмському. Горіли житлові будинки, виробничі об’єкти, гаражі, авто та сухостій. Піротехнічні підрозділи ДСНС протягом доби ліквідували 53 російських боєприпаса (https://t.me/suspilnekharkiv/11855).

За даними Дергачівської міської ради, протягом доби на території Дергачівщини продовжуються активні бойові дії, які супроводжуються постійними обстрілами наших населених пунктів. Унаслідок бомбардувань 27 квітня 2022 року були зруйновані приватні будинки майже в кожному населеному пункті громади. Найбільше за добу постраждали Дергачі, Прудянка, а також Слатине, де було серйозно пошкоджено газорозподільчу систему, через що 10 селищ та сіл громади залишилися без газу. Повідомляється, що на підконтрольній Україні частині Дергачівської громади від вибухів ворожих снарядів загинули щонайменше 2 цивільні особи, кількість поранених уточнюється. Також повідомлялось, що була інформація про жертв на тимчасово окупованій території, однак перевірити цю інформацію поки неможливо (https://t.me/der_rada/828).

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: