Публікація

Хронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 27 червня 2022 року

Харківська правозахисна група веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), імовірно вчинених російськими окупантами в Харкові та Харківській області. Сьогодні ми публікуємо опис подій за 27 червня. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Джерело сайт ХПГ


Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.


Наслідки обстрілу Харкова, 27 червня, фото: Суспільне

Уночі російські окупанти обстріляли адмінбудівлю та школу у Харкові. Ракетних обстрілів завдано по двоповерховій адміністративній будівлі в Київському районі міста Харкова, в результаті чого горіли кімнати на другому поверсі. Площа пожежі склала близько 60 кв.м. Ще одна ракета поцілила на подвір’я школи у Шевченківському районі міста. В результаті вибуху будівля школи зазнала часткових пошкоджень. Також загорілась розташована поруч господарча споруда (https://suspilne.media/254311-v-nic-na-27-cervna-rosijski-okupanti-obstrilali-adminbudivlu-ta-skolu-u-harkovi/).

Ракета впала біля школи в Шевченківському районі, 27 червня, фото: ДСНС

У ніч проти 27 червня російська ракета влучила в житловий будинок у селі Одноробівка Богодухівського району (https://suspilne.media/254326-rosijski-vijskovi-vdarili-raketou-po-zitlovomu-budinku-u-seli-odnorobivka-na-harkivsini/).

Наслідки обстрілів Одноробівки Золочівської громади, 27 червня, фото: Віктор Коваленко

Уночі внаслідок влучання російської ракети «Іскандер» у приватний будинок на вулиці Шевченка в Харкові повністю вигоріли дві кімнати. Людей в момент обстрілу у будівлі не було. Від обстрілу зруйнований гараж, пошкоджений дах будинку, що розташований поблизу, уламки вибили вікна у сусідньому (https://suspilne.media/254404-buv-civilnij-obekt-rosia-vdarila-raketami-po-kiivskomu-rajonu-harkova-foto/).

Близько 11:00 у селищі Печеніги під час так званого «зеленого коридору» російські війська обстріляли із «Градів» селище та колону автобусів з мирними людьми. Загиблих від обстрілу немає, поранення дістав житель селища, якому понад 90 років– його госпіталізували. Зруйновані кілька житлових будинків, зайнялися два (https://suspilne.media/254523-armia-rf-obstrilala-selise-na-harkivsini-pid-cas-evakuacii-naselenna-e-poranenij/).

Наслідки обстрілів Печенігів, 27 червня, фото: t.me/gusarov_pechi

Удень російські окупанти обстріляли Київський район Харкова: горіли гаражі. Снаряди впали на один з гаражних кооперативів. Там загорілись відразу три гаражі. Площа горіння склала близько 200 кв.м (https://suspilne.media/254555-rosijski-okupanti-27-cervna-obstrilali-kiivskij-rajon-harkova-gorili-garazi/).

Близько 00:10 російські військові завдали ракетних ударів по селищу Покотилівка Харківського району Харківської області. Снаряд влучив у землю між дитячим табором та приватним домоволодінням. Пошкоджені 18 житлових будинків та два автомобілі. Загиблих або поранених немає (https://suspilne.media/254560-pid-harkovom-rosijska-raketa-pocilila-miz-ditacim-taborom-ta-budinkom/).

Наслідки обстрілу Покотилівки, 27 червня, фото: Національна поліція

Удень російські війська продовжували завдавати ударів по Харкову та області, зокрема по Північній Салтівці, внаслідок обстрілів із «Урагану» загинув 40-річний чоловік, поранена жінка і ще троє чоловіків віком 59-79 років. Пошкоджені п’ять машин (https://t.me/kharkivoda/5562, https://t.me/suspilnekharkiv/14379).

Внаслідок обстрілу харківської місцини Нові Будинки російськими касетними снарядами з системи залпового вогню «Смерч» загинуло п’ятеро людей. 31 поранений, серед них п’ятеро дітей (https://suspilne.media/254644-rosijska-armia-27-cervna-obstrilala-nemislanskij-rajon-harkova-e-zagibli/).

Російські війська обстріляли з артилерії елементи інфраструктури  Руської Лозової, Старого Салтова. Крім того, Росія завдала авіаудару в районі села Явірське (https://suspilne.media/254727-obstrili-infrastrukturi-z-artilerii-situacia-na-harkivskomu-napramku-28-cervna/).


Резюме за день (за зібраними нами даними, потребує доповнення та уточнення):

Загинуло цивільних – 9 осіб.

Поранено цивільних – 31 особа.

Пошкоджених об’єктів – 39 (в тому числі одна школа).

Загалом за добу рятувальники здійснили 31 оперативний виїзд, з яких: на ліквідацію пожеж – 18, у т.ч. пожеж, спричинених обстрілами – 8.

Пожежі, спричинені ворожими обстрілами, трапились у Київському (2) та Слобідському (1) районах Харкова, також у Чугуївському (3), Ізюмському (2) та Богодухівському (1) районах Харківської області. Горіли приватні будинки і гаражі, господарчі споруди, а також навчальний заклад та автосалон.

Одна ракета потрапила до навчального закладу у Слобідському районі. Там виникла пожежа на площі 50 кв.м. На місці події працювали 4 пожежно-рятувальних підрозділи.

Також о 17:46 до рятувальників надійшло відразу декілька повідомлень про вибухи у житлових кварталах Немишлянського району Харкова. Ворог здійснив обстріл попередньо із реактивної системи залпового вогню, котрий використовує заборонені касетні боєприпаси. Рятувальники 11-ї частини ДСНС разом з медиками екстреної медичної допомоги надавали пораненим домедичну допомогу, проводили обстеження території на предмет виявлення боєприпасів, що не розірвались. Частина однієї з ракет від «Смерчу» (ракетний двигун) влучила у двір житлового будинку в Слобідському районі. Сапери та рятувальники за допомогою важкої техніки дістали залишок ракети з ґрунту (https://www.facebook.com/MNSKHARKIV/posts/pfbid02U7VGNLU2ZBUmAsCzzyKATKZAiZpg9b1dJuLK4mkpxqpZEP3UzUaqpAUqsvVMbX81l).

Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, скористайтеся формою.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: