Публікація

Хронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 24 червня 2022 року

Харківська правозахисна група веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Харкові та Харківській області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Джерело сайт ХПГ


Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.


00:03 – з’явилась інформація про вибухи в Харкові (https://t.me/suspilnekharkiv/14221).

00:04 – повідомляється по потужний вибух в місті Харків. За даними першоджерела, повідомляється про запуск двох ракет з території Бєлгорода (https://t.me/truexanewsua/51679).

00:14 – опубліковане відео одного з нічних обстрілів міста Харків (https://t.me/truexanewsua/51680).

00:21 – повідомляється, що в Харкові зараз багато вибухів (https://t.me/truexanewsua/51681).

Близько 00:26 – за інформацією Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області, ракета окупантів влучила в один зі спортивних об’єктів у Київському районі Харкова. Будівля зазнала значних руйнувань, трапилась пожежа на площі 200 кв.м. До її ліквідації було залучено 5 оперативних відділень ДСНС. О 04:09 вогнеборцям вдалось приборкати вогонь. Попередньо постраждалих немає (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2221). Як передає Суспільне, внаслідок ракетного обстрілу російської армії вночі 24 червня у Харкові пошкоджений спортивний комплекс одного з університетів (https://suspilne.media/253505-sportkompleks-u-centri-harkova-castkovo-zrujnovanij-vnaslidok-rosijskih-obstriliv/, https://t.me/suspilnekharkiv/14230).

Наслідки влучання ракети у спортивний комплекс ХПІ, 24 червня, фото: Суспільне

00:32 – опубліковане фото одного з влучань під час обстрілів міста Харків (https://t.me/truexanewsua/51682).

07:51 – згідно з повідомленням КНП ХОР «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», 24 червня 2022 року бригада ЕМД 1104 на чолі з фельдшером Даніелем Дзюбою вирушила на виклик до 63-річного мешканця Зміївського району. На шляху до пацієнта спеціалізоване авто ЕМД потрапило під обстріл. Фельдшер отримав поранення нижніх кінцівок, але все ж таки доїхав до хворого та надав необхідну допомогу. Тільки після цього фельдшер оглянув власне поранення, самостійно надав собі допомогу та вирушив до лікувального закладу. Наразі, стан працівника Центру – задовільний (https://www.facebook.com/ekstrena.dopomoga.kh/posts/pfbid02yRtKikw4iWC8WW5WnzphL9ZTen68nEMYSqxva72b7r4SwU5bGzw2CRDJ4VyYPdXkl, https://suspilne.media/253811-na-harkivsini-brigada-svidkoi-potrapila-pid-obstril-feldser-otrimav-poranenna/, https://t.me/suspilnekharkiv/14250).

08:07 – за інформацією Чугуївської міської голови Галини Мінаєвої, вночі місто Чугуїв піддалося обстрілу з боку російських агресорів, внаслідок чого відбулося дистанційне мінування мікрорайону Осинівка (https://t.me/GalinaMinaeva/2423, https://suspilne.media/253496-rosijski-vijskovi-distancijno-zaminuvali-odin-z-mikrorajoniv-cugueva-na-harkivsini/, https://t.me/suspilnekharkiv/14237).

12:12 – за інформацію Суспільного, російські війська у ніч проти 24 червня двома ракетами поцілили по спортивному комплексу «Політехнік» на вулиці Алчевських. За попередніми даними, комплекс обстріляли з «Іскандерів». Про це Суспільному розповів заступник начальника облуправління ДСНС Анатолій Торяник. «Це були дві ракети, які влучили в спортивний комплекс, безпосередньо в спортивний манеж політехнічного університету. Було займання. Займання було на площі близько 200 кв. м. Горів спортінвентар, мати, підлога, облицювання стін», – сказав він. За словами Торяника, загиблих або поранених внаслідок обстрілу немає. Спортивний манеж знищений (https://suspilne.media/253589-armia-rf-dvoma-raketami-vdarila-po-sportkompleksu-politehnicnogo-institutu-v-harkovi-foto-naslidkiv/, https://t.me/suspilnekharkiv/14236, https://www.youtube.com/watch?v=aW-SOYBWrFw, https://t.me/suspilnekharkiv/14244).

Як передає Суспільне, військовослужбовець із позивним «Артилерист», який серед інших оглядав місце влучення снарядів, каже, що в спорткомплекс влучили ракетами з «Іскандеру» з території Бєлгородської області РФ. «Вночі фіксувалися пуски з району Бєлгородської області, на сьогоднішній день ми бачимо за характером руйнувань, за уламками, що це були ракети «Іскандер», які були випущені рашистськими військами з території Бєлгородської області», – розповів він (https://suspilne.media/253589-armia-rf-dvoma-raketami-vdarila-po-sportkompleksu-politehnicnogo-institutu-v-harkovi-foto-naslidkiv/, https://t.me/suspilnekharkiv/14236, https://www.youtube.com/watch?v=aW-SOYBWrFw, https://t.me/suspilnekharkiv/14244).

За словами доцента кафедри фізичного виховання НТУ «ХПІ» Ігоря Полякова, найбільше постраждали легкоатлетичний манеж та ігровий зал, пошкоджені кабінети викладачів (https://suspilne.media/253589-armia-rf-dvoma-raketami-vdarila-po-sportkompleksu-politehnicnogo-institutu-v-harkovi-foto-naslidkiv/, https://t.me/suspilnekharkiv/14236, https://www.youtube.com/watch?v=aW-SOYBWrFw, https://t.me/suspilnekharkiv/14244).

За інформацією поліції Харківської області, військовослужбовці рф обстріляли місто ракетами, одна з них влучила в приміщення спортивного комплексу одного з навчальних закладів Харкова. Внаслідок вибуху зруйнована будівля, сталася пожежа на площі близько 200 кв. метрів. Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України (https://t.me/police_kh_region/10362, https://suspilne.media/253589-armia-rf-dvoma-raketami-vdarila-po-sportkompleksu-politehnicnogo-institutu-v-harkovi-foto-naslidkiv/).

За інформацією Харківської обласної прокуратури, за даними слідства, в ніч на 24 червня 2022 року військовослужбовці країни-агресора здійснили ракетний удар по спортивному комплексу одного з навчальних закладів у Київському районі м. Харкова. Внаслідок цього сталась руйнація будівлі та виникла пожежа на площі близько 200 кв. метрів. Першочергові слідчі дії проводяться Харківським районним управлінням поліції №1 ГУНП в Харківській області. У подальшому матеріали кримінального провадження будуть передані за підслідністю до Управління СБУ в Харківській області (https://t.me/prokuratura_kharkiv/4653).

12:42 – як передає Суспільне із посиланням на Харківську обласну військову адміністрацію, внаслідок російського обстрілу Балаклії Харківської області вранці 24 червня одна жінка загинула, ще двоє людей дістали поранення (https://suspilne.media/253611-rosijski-okupanti-obstrilali-balakliu-na-harkivsini-odna-ludina-zaginula-dvoe-poraneni/, https://t.me/suspilnekharkiv/14240).

14:23 – як передає Суспільне, за словами Голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова в етері національного марафону,з окремих територій російські гармати «Піон» можуть діставати до Харкова. Крім того, окупанти обстрілюють місто з реактивних систем залпового вогню (https://suspilne.media/253662-sinegubov-rozpoviv-z-akoi-zbroi-rf-obstrilue-harkiv/, https://t.me/suspilnekharkiv/14240).

17:33 – за інформацією Суспільного із посиланням на виступ голови Ізюмської районної державної адміністрації Степана Масельського на «Українському радіо Харків», російська армія обстрілами Балаклійської громади намагається скомпрометувати Збройні сили України. «По місту Балаклія кожного дня відбуваються провокації [обстріли] з метою скомпрометувати Збройні сили України. Хоча видно, звідки йдуть обстріли, звідки прилітають – там, де перебуває ворог, звідтіля цілять», – сказав він (https://suspilne.media/253780-znusanna-v-pidvalah-ta-sodenni-obstrili-ak-zive-okupovana-balaklia-na-harkivsini/, https://t.me/suspilnekharkiv/14248).

За словами Масельського, в Балаклії нині залишаються понад 10 тисяч людей. До 7 травня туди привозили гуманітарну допомогу, тепер з міста заборонено виїжджати або в’їжджати до нього. «Найбільш затребувані приміщення в окупантів – це підвали, де вони тримають людей, знущаються з них. Балаклійська та Ізюмська громади», – сказав Масельський. Він розповів, що також під постійними обстрілами перебувають села, розташовані на лінії фронту. З восьми громад району на сьогодні п’ять окуповані. Не окупованими залишаються Донецька і Барвінківська, частково – Балаклійська (https://suspilne.media/253780-znusanna-v-pidvalah-ta-sodenni-obstrili-ak-zive-okupovana-balaklia-na-harkivsini/, https://t.me/suspilnekharkiv/14248).

Як передає Суспільне, Масельський сказав: «Хочу говорити про Ізюм, про Савинці, про Куньє, про Оскільську громаду, про Балаклію. Люди не живуть, це життям назвати неможливо, це виживання. Обмеження в продуктах харчування, особливо це по Ізюму, повністю відсутні електроенергія, газ, не було тривалий час води, зараз з великими перебоями організована технічна вода. Немає медичного обслуговування, діти не ходять до школи, малюки – в дитячі садочки. Хіба можна назвати це життям?» (https://suspilne.media/253780-znusanna-v-pidvalah-ta-sodenni-obstrili-ak-zive-okupovana-balaklia-na-harkivsini/, https://t.me/suspilnekharkiv/14248).

20:47 – опубліковані відео обстрілу в Слобожанському Харківської області (https://t.me/truexanewsua/51757).

21:57 – повідомляється про вибухи в місті Харків (https://t.me/suspilnekharkiv/14258).

23:36 – повідомляється про вибухи в центрі міста Харків (https://t.me/truexanewsua/51779).

23:40 – за інформацією Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області, о 23:40, в центрі міста Харкова, в результаті обстрілів загорілися офісні приміщення на 9-му та 10-му поверхах десятиповерхової адміністративної будівлі. Площа пожежі склала 70 кв.м. До її ліквідації було залучено 5 оперативних відділень ДСНС. О 01:03 вогнеборцям вдалось приборкати вогонь. Попередньо постраждалих немає (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2222).

Наслідки обстрілу центру Харкова, 24 червня, фото: Суспільне

23:53 – повідомляється, що після 23:30 харків’яни чули два вибухи, яким передували вильоти ракет з боку РФ (https://t.me/suspilnekharkiv/14259).

За інформацією Суспільного, ввечері 24 червня російська армія завдала ракетного удару по центру Харкова. Ракета влучила в офісні приміщення на 9 та 10 поверхах адміністративної будівлі, які вже обстрілювали у березні. Будівлю поруч з Харківської обласною військовою адміністрацією війська РФ обстрілюють не вперше, розповіла мешканка сусіднього будинку Еля Пономаренко. «Страждаємо ми, страждають домашні тварини, страждає вся країна. Будівля постраждала сильно, це не перший удар по цій будівлі. Скоріш за все, відновленню не підлягає. Постраждали всі найближчі будинки. Нашого будинку фактично не лишилося. У нас зруйновані комунікації, тільки світло і той «пустує». Ми все відновлюємо, робимо щось для того, щоб жити», – каже жінка (https://suspilne.media/253994-raketnij-udar-rf-po-centru-harkova-25-cervna-foto-naslidkiv/, https://t.me/suspilnekharkiv/14284).

Резюме за день (за зібраними нами даними, потребує доповнення та уточнення)

За інформацією Голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, протягом доби ворог завдав ракетних ударів по Київському та Немишлянському районах Харкова. Пошкоджені приватні домоволодіння, 9 та 10 поверхи офісної будівлі в центрі міста. За попередньою інформацією, постраждалих немає (https://t.me/synegubov/3492).

Також згідно з повідомленням Голови Харківської ОВА Олега Синєгубова, на території області ворог минулої доби обстрілював Богодухівський, Харківський, Ізюмський та Чугуївський райони. Зруйновані житлові будинки, господарчі споруди, сталося кілька пожеж, є загиблі та поранені (https://t.me/synegubov/3492).

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомляв, що внаслідок російських обстрілів, за даними обласного Центру екстреної медичної допомоги, в Ізюмському районі 5 мирних мешканців поранені, 1 жінка 59 років загинула. В м. Чугуїв 2 поранених, в Чугуївському районі поранення отримав фельдшер екстреної меддопомоги. 1 людина поранена в Харківському районі (https://t.me/synegubov/3492).

За інформацією Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області, загалом за добу рятувальники здійснили 21 оперативний виїзд, з яких: на ліквідацію пожеж – 12, у т.ч. пожеж, спричинених обстрілами – 9, пожеж з інших причин – 3, також 3 – на проведення аварійно-рятувальних робіт, 4 – для надання допомоги населенню, 2 – інші виїзди (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2222).

Повідомлялось, що пожежі, спричинені ворожими обстрілами, трапились у Київському (2) районі Харкова, а також Чугуївському (3), Ізюмському (2), Харківському (1) та Богодухівському (1) районах області. Горіли приватні будинки, господарчі споруди, автомобілі, адміністративні та виробничі будівлі, а також екосистеми (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2222).

За інформацією Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області, піротехнічними підрозділами ДСНС протягом доби ліквідовано 13 ворожих боєприпасів (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2222).

Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, скористайтеся формою.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: