Публікація

Хронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 16 серпня 2022 року

Харківська правозахисна група веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Харкові та Харківській області. Сьогодні ми публікуємо опис подій за 16 серпня 2022 року. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Джерело сайт ХПГ


Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.


Вирва посеред вулиці Весніна, 16 серпня, фото: В’ячеслав Мавричев, Суспільне

В ніч на 16 серпня одна з ракет, яку запустили російські військові з території Білгородської області, вдарила у землю по вулиці Весніна. Внаслідок удару утворилася глибока вирва на дорозі, у місці, де раніше пролягали трамвайні рейки. Від обстрілу пошкоджена будівля науково-дослідного вуглехімічного інституту, у житловому п’ятиповерховому будинку вибиті вікна (https://suspilne.media/271547-rosijska-raketa-16-serpna-pocilila-poblizu-naukovogo-institutu-v-harkovi-foto-naslidkiv/). Також внаслідок удару було неподалік пошкоджено приватні будинки (https://t.me/hueviykharkov/74507).Згодом також було уточнено, що обстріл здійснювався по мікрорайону Велика Данилівка (https://www.newsroom.kh.ua/ukraine/v-seti-pokazali-posledstviya-obstrela-bolshoy-danilovki-foto). За попередньою інформацією обстріли проводилися ракетами С-300.

Тієї ж ночі російські військові вдарили по території Холодногірського району. Ракета поцілила по території нефункціонуючого підприємства (https://kharkov.comments.ua/news/war/2022/12471-obstrel-harkova-16-avgusta-kuda-popali-rakety-foto.html). За попередньої інформації, обстріли проводилися також із ракетних систем С-300.

За добу російські війська тричі обстріляли Салтівку з різних видів озброєння. За попередньою інформацією, обстріли велися з ракетних комплексів «Торнадо». Ввечері окупанти обстріляли гаражний кооператив у Салтівському районі міста Харкова, зруйновані близько восьми приватних гаражів. Площа пожежі зайняла не менше 200 квадратних метрів. Також постраждала транспортна інфраструктура (https://interfax.com.ua/news/general/852598.html , https://t.me/c/1578682544/15305).Пізніше, внаслідок удару, також було пошкоджено житлові будівлі у Салтівському мікрорайоні (https://t.me/c/1578682544/15322). Ушкоджень зазнали і три автомобілі, припарковані біля житлових будинків (https://t.me/xc_kharkiv/55919).Внаслідок обстрілу також було пошкоджено трамвай (https://2day.kh.ua/ua/kharkow/depo-u-kharkovi-obstrilyaly-z-tornado).

Після 21 години внаслідок обстрілу горіли гаражі та техніка фермерського господарства у Чугуївському районі Харківської області (https://t.me/xc_kharkiv/55911).

Після 23 год в Золочівській громаді Богодухівського району Харківської області внаслідок обстрілу горів гараж та автомобілі (https://t.me/xc_kharkiv/55911). Ракетні удари пошкодили житлові будинки, виникли кілька пожеж у Золочівській громаді. Раніше, вдень, у Золочеві окупанти артобстрілом влучили по території ліцею, пошкодили футбольний майданчик, зруйнували один житловий будинок, два — пошкодили (https://oukr.info/u-zolochevi-z-vybuhovymy-travmamy-gospitalizuvaly-22-richnogo-cholovika.html). Також у Золочеві з вибуховими травмами госпіталізували 22-річного чоловіка, стан — середній.

Цього ж дня було зафіксоване дистанційне мінування місцевості неподалік сел Перемога та Українка Харківського району (https://www.sq.com.ua/ukr/novini/16.08.2022/pid-xarkovom-rosiyani-distanciino-zaminuvali-miscevist).

Резюме за день (за зібраними нами даними, потребує доповнення та уточнення) :

Вбитих немає.

Пораненощонайменше 1 людину.

Пошкоджено чи зруйновано щонайменше 33 об’єкти (серед них — ліцей, футбольне поле, трамвай).

За добу з 16 по 17 серпня рятувальники Харківського гарнізону ДСНС здійснили 39 оперативних виїздів, з них: на ліквідацію пожеж — 15, з яких 9 — унаслідок військових дій. До того ж 3 рази працівники ДСНС виїжджали для проведення аварійно-рятувальних робіт, 8 — для надання допомоги населенню, комунальникам та поліції, ще 13 — інші виїзди.

Загоряння, які сталися через обстріли, були зафіксовані в Салтівському (2) районі Харкова, а також Ізюмському (2), Чугуївському (3), Богодухівському (1) та Куп’янському (1) районах області. На місцях подій горіли приватні житлові будинки, адміністративна будівля, гаражі, автотехніка та екосистеми (https://www.slk.kh.ua/news/news/ratuvalniki-rozpovili-pro-situaciu-u-harkivskij-oblasti-stanom-na-17-serpna.html).

Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, скористайтеся формою.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: