Публікація

Хронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 15 серпня 2022 року

Харківська правозахисна група веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Харкові та Харківській області. Сьогодні ми публікуємо опис подій за 15 серпня 2022 року. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Джерело сайт ХПГ


Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.


Наслідки обстрілу Мерефи, 15 серпня, фото: Харківська обласна прокуратура

Близько 3 години ночі російські військові здійснили ракетний удар, попередньо ракетою С-300, по місту Чугуєв Харківської області. Внаслідок обстрілу пошкоджено приміщення заводу та гаражний кооператив. Жодних військових об‘єктів на вказаних територіях немає (https://t.me/prokuratura_kharkiv/5445, https://t.me/synegubov/3915).

Близько 3:20 російські військові завдали ракетного удару по м. Мерефа Мереф’янської об’єднаної громади Харківського району Харківської області ракетами типу C-300. В результаті обстрілу пошкоджено будівлю підприємства, об‘єкт інфраструктури та церкву. Внаслідок обстрілу утворилось дві вирви діаметром 4 та 6 метрів (https://t.me/prokuratura_kharkiv/5440, https://t.me/police_kh_region/11448, https://t.me/police_kh_region/11434, https://t.me/synegubov/3915).

Близько 10:30 ранку російські військові обстріляли житловий квартал Салтівського району м. Харків. За попередніми даними, обстріл здійснювався з РСЗО «Град» з напрямку окупованого села Липці. Внаслідок обстрілу загинула 75-річна жінка, яка під час обстрілу знаходилась на вулиці біля будинку. Травмовано шістьох мирних мешканців. Серед них жінка, яка отримала поранення уламками снаряду, перебуваючи на зупинці громадського транспорту. Снаряди влучили у двір та дах багатоповерхового будинку. Пошкоджено квартири,  дитячий майданчик, автомобілі та гаражний бокс. Крім того, відбулось займання у приміщенні колишнього універмагу (https://t.me/prokuratura_kharkiv/5451, https://t.me/police_kh_region/11448, https://t.me/police_kh_region/11441, https://t.me/DSNS_Kharkiv/2505, https://t.me/synegubov/3915, https://atn.ua/kharkiv/zhertvy-ta-rujnuvannia-cherhovyj-obstril-myrnoho-naselennia-na-saltivtsi-377143/, https://www.5.ua/regiony/za-sekundu-vse-zhyttia-pered-ochyma-rashysty-z-hradiv-obstrilialy-kharkiv-iaki-naslidky-285049.html).

Наслідки обстрілу Салтівського району, 15 серпня, фото: Харківська обласна прокуратура

Близько 22 години російські військові обстріляли з РСЗВ Київський район м. Харків. Снаряди впали на території  приватних домоволодінь (https://t.me/prokuratura_kharkiv/5463, https://t.me/police_kh_region/11455).

Російські військові обстріляли м. Валки Валківської об’єднаної громади Богодухівського району Харківської області (https://t.me/police_kh_region/11448?single, https://t.me/synegubov/3915).

Протягом доби російські військові завдавали артилерійських ударів по населеним пунктам Дергачівської об’єднаної громади Харківського району Харківської області: с. Слатино, смт. Прудянка, с. Цупівка, с. Дементіїка, с. Нове, с. Питомник, с. Руська Лозова, а також в окупованих Козачолопанському, Проходівському, Токарівському округах. (https://www.facebook.com/Zadorenko/posts/pfbid0BQ4GDpby4m5gBbinVV7sRzPx5QUuoMVVvgrVpJRmAT47fstG3q1RsdaJqQPtskwHl).

Станом на 15 серпня 2022 року з початку війни в Чугуївському районі Харківської області загинуло 83 людини, зруйновано або пошкоджено 718 житлових будинків, 5 медичних установ, 36 закладів освіти, 11 адміністративних будівель (https://t.me/chuguiv/3127).

Резюме за день (за зібраними нами даними, потребує доповнення та уточнення):

Вбито щонайменше 1 цивільну особу.

Поранено щонайменше 6 цивільних осіб.

Пошкоджено чи зруйновано щонайменше 12 об’єктів цивільної інфраструктури

За добу рятувальники здійснили 46 оперативних виїзди, з яких: на ліквідацію пожеж — 17, у т.ч. пожеж, спричинених військовими діями — 4, 2 – для проведення аварійно-рятувальних робіт, 8 – для надання допомоги населенню, комунальникам та поліції, 19 – інші виїзди. Пожежі, спричинені ворожими обстрілами, трапились у Ізюмському (1), Чугуївському (1) районах області, а також Слобідському (1) та Салтівському (1) районах Харкова. Горіли виробничі будівлі, приватний житловий будинок, гараж та суха трава. Всі вони були оперативно ліквідовані силами підрозділів ДСНС. За добу піротехніки ДСНС ліквідували 19 ворожих боєприпасів, що не розірвалися (https://t.me/DSNS_Kharkiv/2511).

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: