Публікація

Хронологія подій у Донецьку та Донецькій області під час російсько-української війни. 29-30 червня 2022 року

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Донецькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

29 червня 2022 року                  

За період з 29 червня по 30 червня 2022 року війська російської федерації обстріляли 10 населених пунктів: Авдіївка, Слов’янськ, Красногорівка, Бахмут, Часів Яр, Соледар, села Первомайське, Новомиколаївка, Сидорове, Берестове. Обстріли велися авіацією, артилерією, реактивними системами залпового вогню «Град» і «Ураган».

Зруйновано та пошкоджено 13 житлових будинків, м’ясокомбінат, коксохімічний завод, автомобіль «швидкої допомоги», гаражі, лінію електромереж.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/40-rujnuvan-za-dobu-policziya-donechchini-dokumentuje-naslidki-rosijskix-udariv/

Російськими військовими вбито 2 цивільні особи: у Красногорівці та Сидоровому. Ще 2 людини дістали поранення (Красногорівка, Авдіївка).

https://www.facebook.com/pavlokyrylenko.donoda/posts/pfbid0J79WV3z2K4Xm81LjuH5YQsQA6a6hUcC6GbhDc7Ky53gxhHcLRrseTBLqvtXiEFPRl  

Між 6 та 7 ранку. Російські окупаційні війська вдарили ракетами з літаків по приватних будинках міста Сіверська, внаслідок чого два з них зруйнували.

https://freeradio.com.ua/rosiiski-litaky-vhatyly-po-siversku-ta-zruinuvaly-dva-zhytlovykh-budynky/?fbclid=IwAR1ANeB1i6DxFSkGqzA8XAn-09gXRSBHTn_NfEk1oNqmAKNlo7dleHSLgGM

Внаслідок обстрілу м. Авдіївка були пошкоджені будинок у Дев’ятому кварталі.

https://t.me/c/1756716434/1277

Російські війська обстріляли місто Красногорівку. Внаслідок дев’ять житлових будинків, а також приміщення церкви “Відродження” були пошкоджені, одна людина загинула.

https://kuma.city/articles/221917/vorogi-prodovzhuyut-rivnyati-z-zemleyu-krasnogorivku-odna-lyudina-zaginula

 

Підсумок дня*:

Загиблих – 2

Поранених – 2

Зруйнованих будинків – 2

Пошкоджених будинків – 40

 

30 червня 2022 року     

За період з 30 червня по 01 липня 2022 року війська російської федерації обстріляли 12 населених пунктів: Авдіївка, Бахмут, Селидове, Слов’янськ, Сіверськ, Українськ, смт Гостре та Нью-Йорк, села Георгіївка, Маяки, Карлівка, Тоненьке. Обстріли велися ракетами Х-22, ЗРК «С-300», артилерією, реактивними системами « Град» і «Ураган». Загалом зафіксовано 19 ударів по Донеччині, найбільше «прильотів» – в Авдіївці.

Руйнувань зазнали 44 цивільних об’єкти – 28 житлових будинків, з них 5 багатоквартирних, школа, коксохімічний завод, збагачувальна фабрика, гуртожиток, будинок культури, кафе, гаражі.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/okupanti-za-dobu-obstrilyali-12-naselenix-punktiv-donechchini-je-zagibli-ta-poraneni/

Російськими військовими вбито 4 цивільних особи: у Красногорівці, Авдіївці, Гострому та Сіверську. Ще 18 людей дістали поранення (Слов’янськ – 8 осіб, Карлівка, Авдіївка – по 4 особи, Нью-Йорк- по 1 особи).

https://www.facebook.com/pavlokyrylenko.donoda/posts/pfbid029TsWWMDDppqaQ4oz3fvEtJyY5HVUb9i1fZv2MtwSpsRGd8J4xcQrh9gLV9PxHwQKl

Вночі. Російська армія обстріляла комунальному підприємству “Бахмутелектротранс”. Внаслідок обстрілів пошкоджено близько 10 тролейбусів, пошкоджений гараж для тролейбусів (вилетіли шибки в будівлі), обірвані контактні лінії,  пошкоджені дерева.

https://freeradio.com.ua/u-bakhmuti-pid-obstril-okupantiv-rf-potrapyv-troleibusnyi-park-mista-miskrada-video/?fbclid=IwAR0BW7NdBYjOx5a4ZVMK-zBbntB1MlQUA-IyGZfHmew4-2fruUatlO-x200 

Близько 15:30. Військові РФ завдали удару по житловому кварталу Сіверська Донецької області. Внаслідок обстрілу повністю зруйновано 2-поверховий житловий будинок. Загинули чоловік та його дружина.

https://bit.ly/3bHCOFi

У результаті обстрілів російськими військовими міста Слов’янськ виникли пожежі у гаражному кооперативі “МИР”. https://www.facebook.com/100007206281890/videos/434828818508738/

Внаслідок обстрілу російськими військовими касетними снарядами міста Слов’янськ пошкоджено транспортні у мікрорайонах Чудо, Славпед, 6 цивільних осіб поранено.

https://www.facebook.com/100007206281890/videos/401396065354406/

https://t.me/ilovekramatorsk/1834

Внаслідок обстрілу м. Авдіївка була зруйнована інфраструктура міста.

https://t.me/c/1756716434/1315

 

Підсумок дня*:

Загиблих – 4

Поранених – 18

Зруйнованих будинків – 1

Пошкоджених будинків – 44

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви маєте інформацію про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму для засвідчення воєнних злочинів – обґрунтованість і якість доказів потрібні для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • убивство, поранення:
  • цивільних осіб
  • медичного персоналу
  • волонтерів
  • пошкодження чи знищення:
  • об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі)
  • медичних об’єктів (автівки, будівлі)
  • культурних, навчальних об’єктів
  • об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо)
  • побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва
  • утримання в заручниках
  • пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • артобстріл, авіаобстріл
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше.

 

Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані

*Інформація, відображена в категорії «Підсумок дня», відповідає даним, зібраним на момент публікації, та потребує доповнення й уточнення

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: