Публікація

Хронологія подій у Донецьку та Донецькій області під час російсько-української війни. 25-26 червня 2022 року

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Донецькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

25  червня 2022 року

За період з 25 червня по 26 червня 2022 року війська російської федерації обстріляли 7 населених пунктів: Авдіївка, Слов’янськ, Торецьк, Костянтинівка, смт Нью-Йорк, села Первомайське та Маяки. Обстріли велися крилатими ракетами, реактивними системами залпового вогню «Град», «Ураган», артилерією, танками.

Руйнувань зазнали 14 цивільних об’єктів  – 9 житлових будинків, дві школи, підприємство, електромережі.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/15-vorozhix-udariv-zadokumentuvala-policziya-donechchini-za-dobu/

Вночі.  Росіяни обстріляли житловий район міста Бахмут . Внаслідок чого сталися пожежі та пошкоджено 15 приватних будинків. Є 1 загиблий, 1 поранений.

https://www.facebook.com/watch/?v=567820964867437

https://bit.ly/3xYluTU

Російськими військовими вбито 3 цивільних особи: у Бахмуті, Нью-Йорку та Первомайському. Ще 2 людини дістали поранення.(Бахмут, Первомайське).

Неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

https://www.facebook.com/pavlokyrylenko.donoda/posts/pfbid0Ct5vHXqXXkEz6UQr6qgDd7hsuGwNYjb4Gs5CzrXSFEzQvH4FPpcw7k7kZG1PDb8Tl

Ніч. Російські війська 8 разів обстріляли Мар’їнську громаду: у Красногорівці пошкоджено житловий будинок, у Мар’їнці та Новомихайлівці без пошкоджень та жертв.

В Авдіївці російські військові обстріляли медичний заклад та центральну частину міста. За попередньою інформацією, жертв немає.

У Селидівській громаді росіяни обстріляли Українськ – без постраждалих, кількість руйнувань не встановлено.

У Курахівській громаді російські війська обстріляли місцеву ТЕС, внаслідок чого пошкоджено будівлі ТЕС.

Внаслідок обстрілу російськими військовими Гродівської громади зазнало руйнувань сільськогосподарське підприємство в Іванівці.

https://www.facebook.com/pavlokyrylenko.donoda/posts/pfbid02grHrzjmg6gk6iNP7GjFSPUGNp6qWCfn8yEgz5yARKwZtJz4erdoGRq8QvGxe2ybPl

 

22:55 під обстрілом російських військ опинився Торецьк. Внаслідок чого сталося пожежа- палала покрівля та перекриття господарчих угідь у жилому районі.

https://bit.ly/3ym9U6u

Місто Костянтинівка зазнало обстрілів,  влучення ракети в занедбану нежитлову будівлю (виявлено загоряння всередині нежитлової будівлі на площі 200 м.кв.), та на територію одного з підприємств міста (пошкоджено нежитлову трьохповерхову будівлю, приміщення гаража та автомайстерні).

https://t.me/tipkonst/2104

https://konstrada.gov.ua/novini?start=5

Внаслідок обстрілу м. Авдіївка були пошкоджені будинок по вулиці Гагаріна.

https://t.me/c/1756716434/1250

 

Підсумок дня*:

Загиблих – 3

Поранених – 2

Пошкоджених будинків – 32

 

26  червня 2022 року

За період з 26 червня по 27 червня 2022 року війська російської федерації обстріляли 12 населених пунктів: Авдіївка, Слов’янськ, Торецьк, Бахмут, Костянтинівка, Мар’їнка, смт Райгородок, села Новолуганське, Малинівка, Катеринівка, Маяки, Карпівка. Обстріли велися авіацією, ракетами, артилерією, РСЗВ «Град», «Ураган» і «Смерч». Є вбиті та поранені мирні жителі. Руйнувань зазнали 20 цивільних об’єктів  – 11 житлових будинків, школа, коксохімічний завод, гаражі.

У селі Малинівка внаслідок обстрілу касетними снарядами поранено хлопчика 2012 року народження.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/policziya-zadokumentuvala-20-rosijskix-udariv-po-donechchini-sered-postrazhdalix-ditina/

Російськими військовими вбито 1 цивільну особу у Новолуганському. Ще 8 людей сьогодні дістали поранення (Малинівка – 5 осіб, Первомайське – 1 особа, Бахмут – 1 особа, Райгородок – 1 особа).

Неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

https://www.facebook.com/pavlokyrylenko.donoda/posts/pfbid02xCFNPPs1wQHdAQwCT4ZFbHgvmhgXMr6Zo1Q3B3ZQYGDKzpS79Wv12RemoWfigYJ3l

Внаслідок обстрілів міста Нью-Йорку пошкоджено магазин, приватні будинки.

https://newyorker.city/articles/221231/okupanti-znischuyut-pozicii-vsu-prote-strazhdayut-civilni-rosijska-armiya-nevpinno-rujnuye-nyu-jork?fbclid=IwAR2oD7UZt3XhBWvgSI3v6wlhyMw9D9YT2HoixAp5uTBV3Qh98gMruho0WGQ

Під вогонь російської армії потрапила ще одна школа Торецької громади. Внаслідок вибуху в закладі освіти повибивало всі вікна та шибки й посипався дах. https://bit.ly/3a83y19

Внаслідок обстрілів російськими військовими міста Слов’янськ пошкоджено 4 приватних будинки у мікрорайоні Цілинний.

https://t.me/DruOnline/5278

https://karachun.com.ua/trevozhnaya-noch-v-slavyanske-kuda-priletelo-29248

Близько 15:00  стався обстріл села Малинівка Покровського району, внаслідок чого виникла пожежа в господарчій споруді. Унаслідок обстрілу постраждала дитина.

https://kapri.dn.ua/2022/06/27/pro-naslidki-obstrilu-malinivki-povidomili-v-dsns/

Російські війська завдали удару по Авдіївському коксохімічному заводі. Внаслідок на території заводу розпочався пожар та були пошкоджені споруди на території заводу.

https://t.me/c/1756716434/1253

https://t.me/c/1756716434/1257

 

Підсумок дня*:

Загиблих – 1

Поранених – 8

Пошкоджених будинків – 23

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви маєте інформацію про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму для засвідчення воєнних злочинів – обґрунтованість і якість доказів потрібні для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • убивство, поранення:
  • цивільних осіб
  • медичного персоналу
  • волонтерів
  • пошкодження чи знищення:
  • об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі)
  • медичних об’єктів (автівки, будівлі)
  • культурних, навчальних об’єктів
  • об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо)
  • побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва
  • утримання в заручниках
  • пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • артобстріл, авіаобстріл
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше.

 

Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані

*Інформація, відображена в категорії «Підсумок дня», відповідає даним, зібраним на момент публікації, та потребує доповнення й уточнення

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: