Публікація

Хронологія подій у Донецьку та Донецькій області під час російсько-української війни. 22-23 липня 2022 року

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Донецькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

22  липня 2022 року

За період з 22 липня по 23 липня 2022 року війська російської федерації обстріляли 13 населених пунктів: с. Отрадне, м. Авдіївка, с.Ласточкине, смт Північне, м. Соледар, смт Курдюмівка, м. Бахмут, м. Слов’янськ, м. Торецьк, с. Новомихайлівка, м. Сіверськ, м. Костянтинівка, с. Опитне.

Обстріли велися з з артилерії, мінометів,авіації – ракетами «НУРС», зенітного ракетного комплексу «С-300», реактивних систем залпового вогню  «Град», «Ураган», «Смерч».

Руйнувань зазнали 52 цивільні об’єкти: 38 приватних будинків, дитячі центри, магазини, інфраструктура.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/rosiya-nanesla-20-udariv-po-donechchini-je-poraneni/

Російські військові поранили 9 мирних жителів Донеччини: 3 у Бахмуті, 2 у Слов’янську, 2 у Ласточкиному, 1 у Новомихайлівці та 1 у Сіверську.

https://www.facebook.com/pavlokyrylenko.donoda/posts/pfbid02imGMtpXd4rKgqBgRE2tVhKuDidffssdQ8p87hXFG1E412oVJH4c81qChoAcyQjLGl

Вночі. Внаслідок удару російської армії по місту Бахмут пошкоджено багато приватних будинків , господарчі угіддя та гаражі.

https://t.me/bahmutnews/10391

На світанку. Російська армія обстріляла Бахмутський індустріальний коледж. Внаслідок влучення ВНП по місту Бахмут  зазнала пошкодження покрівля та виникла пожежа у двох навчальних аудиторіях на площі 100 м.кв.

https://www.facebook.com/DSNSDon/posts/pfbid02CaxEWVCAteb5QwbRC25D61rS44NuaVbnYUwWXpWvVaU4cPMYpYaHqvEJwdaQYWNrl?__cft__[0]=AZV5pow-n8nWyjyAYEygVpZ5dpXS18OvsbbokFzQve4X6jPMW0-V-sK46mD0quxawzQBK17EaEFqYqZo2QXaQ0SVuPDeNNKz2awQUURwVLV0aKFjjESkfDBxdgv6-CrPt2QisUc9deyFH0O-hfXjOrin&__tn__=%2CO%2CP-R

11:17 . Окупаційні війська нанесли черговий удар по житловому району міста  Соледар Бахмутського району . Внаслідок обстрілу спалахнули приватні будинки та господарчі угіддя.

https://t.me/c/1742924192/12713

https://www.facebook.com/bakhmutnews/posts/pfbid034zWQBuSwLuVGGRddz2xY5vPjoP7DhoQbbEcdEm8S33tXSZCANZU9JqTmVDJuhwayl

Війська російської федерації обстріляли м.Бахмут. Внаслідок обстрілів пошкоджено обладнання парку відпочинку. https://www.facebook.com/VilniyBahmut/posts/pfbid0at1CzhzXFgQA5NtFydjgBenWjzKndvBznscs1sKUnq9NUcbuNRgf9mZLEUgTdM4Zl

22:00. Війська російської федерації обстріляли місто Торецьк Бахмутського району . Внаслідок обстрілів загорілись два вантажних автомобіля.

https://www.facebook.com/DSNSDon/posts/pfbid02bdMhKmXPBm5kUv9CEvC6jdNuHYtrAik7qyxo5vyQP3JsFpfFrFbGe7xCQyvww9qkl

Внаслідок обстрілу військами РФ житлових кварталів міста Слов’янськ поранено 3 цивільних осіб, шість п’ятиповерхівок та кілька приватних будинків було пошкоджено.

https://www.facebook.com/pavlokyrylenko.donoda/posts/pfbid0RSkbm91sCGuxF8tzGc3agmuHrFSGK36igGkDJKFi99oUT3s9Ufm4qk2hGXvFyrQLl

Внаслідок обстрілу, в одному з старостинських округів пошкоджено майно та житловий будинок. Пошкоджено об’єкт інфраструктури в місті Костянтинівка.

https://konstrada.gov.ua/novinI

 

Підсумок дня*:

Поранених – 10

Пошкоджених будинків – 39

 

23 липня 2022 року

За період з 23 липня по 24 липня 2022 року війська російської федерації обстріляли 9 населених пунктів: міста Авдіївка, Бахмут, Торецьк, Костянтинівка, Курахове, смт Гостре та Курдюмівка, села Веселе та Кам’янка.

Обстріли велися з авіації, артилерії, ракетних установок, РСЗВ «Ураган» і «Град»

Руйнувань зазнали 23 цивільних об’єкти: 18 житлових будинків, дві школи, гаражі, господарські споруди.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/okupanti-obstrilyali-9-naselenix-punktiv-sered-poranenix-ditina/.

Російські військові поранили 8 мирних жителів Донеччини: 3 у Павлівці, 1 у Бахмуті, 1 у Галицинівці, 1 у Новомиколайлівці, 1 у Південному та 1 у Сіверську.

https://www.facebook.com/pavlokyrylenko.donoda/posts/pfbid0ysgHogpGWG5waeM4H4eCZ6mL3MxngarDUe33Q4jvbtKonJc4JK5fzWsokyZKpaSNl

Вранці. Російські військові обстріляли місто Бахмут, що призвело до пошкоджень житлових будинків.

https://t.me/bahmutnews/10417

Близько 06:00.  Окупаційні війська рф накрили артилерійським вогнем Торецьк Бахмутського району – пошкодили щонайменше п’ять приватних будинків та вбито місцевого жителя.

https://www.facebook.com/pavlokyrylenko.donoda/posts/pfbid02eykfth9itGs8yWjzSPobbmxuKK4eh2DG77WRUEdxidnMFSuBKDp4zC72hVmhzMKFl

Внаслідок обстрілу, зазнали пошкоджень будівлі інфраструктури громади. Пошкоджено приватні та багатоквартирні будинки, які знаходяться поруч з епіцентрами ракетних обстрілів.

https://konstrada.gov.ua/novini?start=5

https://t.me/UA_National_Police/5800

https://t.me/pavlokyrylenko_donoda/4266

У Костянтинівці рано-вранці, обстріляли школу №6.

https://www.kramatorsk.info/view/283000

Школа №6 у Костянтинівці —чергова «військова» ціль росіян.

23 липня вони ударили по ній ракетою. Росія нищить освітню інфраструктуру Донеччини, крадучи у наших дітей право на освіту.

https://www.facebook.com/pavlokyrylenko.donoda/posts/pfbid025j7HesVDdX5eMGpRgZtnvvpbvDvQVhLj1rVfKZYzor6vQ5deosXrUadBpYauu2Jwl?__cft__[0]=AZWqqLf0-mfu4yDBSKgj2asT7obvGyusa7bYmuK5DiFf6RjPSkiaZcUqg7evu3KRLHURBFKOS_JIG-uReH-DWs-IkJ2a5QJHxYbE_ZrWeC4wfSos2GjNBxEJEi5CsgLmLEa9DNFeVSUMFIlt-dLZFAxq3dhX0r2DRbcAm0FgHFeBMtpxt3vGVjTIDTXHTJgbPQQ&__tn__=%2CO%2CP-R

Дитячий садок в Новодмитрівці.

https://t.me/tipkonst/2471

 

Підсумок дня*:

Поранених – 8

Пошкоджених будинків – 20

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви маєте інформацію про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму для засвідчення воєнних злочинів – обґрунтованість і якість доказів потрібні для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • убивство, поранення:
  • цивільних осіб
  • медичного персоналу
  • волонтерів
  • пошкодження чи знищення:
  • об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі)
  • медичних об’єктів (автівки, будівлі)
  • культурних, навчальних об’єктів
  • об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо)
  • побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва
  • утримання в заручниках
  • пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • артобстріл, авіаобстріл
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше.

 

Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані

*Інформація, відображена в категорії «Підсумок дня», відповідає даним, зібраним на момент публікації, та потребує доповнення й уточнення

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: