Публікація

Хронологія подій у Донецькій області під час російсько-української війни. 8-9 травня 2022 року

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Донецькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

08 травня 2022 року

За період з 08 травня по 09 травня 2022 року російські війська обстріляли 15 населених пунктів: Маріуполь,  Миколаївка, Авдіївка, Соледар, Торецьк, Вугледар, Залізне, Парасковіївка, Дробишеве, Маяки, Нью-Йорк, Кам’янка, Північне, Очеретине, Красногорівка Очеретинської громади. Обстріли мирного населення здійснювались з ракетних установок, танків,  важкої артилерії. Внаслідок обстрілів вбито 4 мирних жителів, ще 7 – поранені. Руйнувань зазнали щонайменше 31 цивільних об’єктів – житлові будинки, виробничі підприємства, дві школи та ліцей, об’єкти життєзабезпечення.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/na-donechchini-za-dobu-rosiyani-obstrilyali-19-naselenix-punktiv-policziya-zadokumentuvala-vojenni-zlochini-rf/

Військовими російської федерації вбито 4 мирних мешканців Донеччини: 2 в Очеретиному, 1 у Нью-Йорку і 1 у Вугледарі. Ще 8 людей через обстріли дістали поранення.

https://t.me/pavlokyrylenko_donoda/3333

Вночі. Російські війська обстріляли с. Новомихайлівка. Внаслідок обстрілів згорів Народний музей історії села Новомихайлівка

https://www.facebook.com/groups/325085105021238/posts/1077455816450826

https://kuma.city/articles/211464/-muzej-istorii-novomihajlivki-povnistyu-znischili-rosijski-okupanti-u-nogo-vluchilo-dvichi-za-vijnu?fbclid=IwAR2AuBZfEaweyT3ZjqhQUn_MsIdSWc8qqxRe25m3Sxb0CEJGx-COxr2VGPg

В Бахмутському районі у Нью-Йорку російські віськові спалили пам’ятку культурної спадщини — старий млин Пітера Діка, який побудували там на початку 20 століття німці-меноніти.

https://bit.ly/3kZA1sD

Під час обстрілів військами російської федерації у селі Долина було зруйновано Свято-Георгіївський скит Святогірської лаври.

https://karachun.com.ua/razrushen-svyato-georgievskiy-skit-svyatogorskoy-lavri-28392

https://www.pravda.com.ua/rus/news/2022/05/9/7344960/

 

Підсумок дня*:

Загиблих – 4

Поранених – 7

Зруйнованих будинків – 1

Пошкоджених будинків – 31

 

09 травня 2022 року

За період з 09 травня по 10 травня 2022 року російські війська обстріляли 13 населених пунктів: Маріуполь,  Слов’янськ, Краматорськ, Миколаївка, Авдіївка, Залізне, Сіверськ, Мар’їнка, Дробишеве, Нью-Йорк, Адамівка, Ласточкине, Калинове. Мирне населення було обстріляно з авіації, реактивних систем залпового вогню «Град», танків,  важкої артилерії, ракетами «повітря-земля». Внаслідок обстрілів вбито 12 мирних жителів, ще 7 – поранені. Руйнувань зазнали щонайменше 39 цивільний об’єкт – житлові будинки, медзаклад, птахофабрика, промислові підприємства,  об’єкти життєзабезпечення.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/na-donechchini-za-dobu-rosiyani-obstrilyali-15-naselenix-punktiv-policziya-zadokumentuvala-vojenni-zlochini-rf/

У Слов’янську військами російської федерації завдано удару по центру міста.

https://www.facebook.com/Vadymlyakh/posts/407324704736523

Армія російської федерації нанесла авіаудар, в результаті якого пошкоджено будівлю Слов’янського аграрно-професійного ліцею.

https://karachun.com.ua/v-slavyanske-aviaudarom-povrezhdeno-zdanie-litseya-28427

https://slavinfo.dn.ua/novosti/novosti-slavyanska/u-slov-yansku-v-rezultati-obstrilu-poshkodzheno-agrarno-profesijnogo-litseyu

У період 6-9 травня. Збройні сили рф здійснили артилерійські обстріли м. Бахмут, с. Дронівка, с. Володимирівка, м. Залізне, смт Нью-Йорк, смт Північне м. Торецька Бахмутського району.

Внаслідок обстрілів зруйновано чимало житлових будинків, в одному з яких в результаті влучання снаряду загинули 62-річний чоловік та 61-річна жінка. Також смертельне поранення отримала 64-річна пенсіонерка, ще двоє чоловіків 58 та 64 років потрапили до лікарні.

Зазнали пошкоджень електрична підстанція, господарські споруди, гараж, будівлі сільськогосподарського підприємства та диспансерного відділення Обласного клінічного протитуберкульозного відділення.

https://bit.ly/3Fz7G5y

Близько 8:30. У с. Нью-Йорк Бахмутської громади відбувся  артобстріл військами російської федерації. В результаті влучання снаряду було повністю пошкоджено будинок та поранено одну особу 1966 р.н. (осколкове поранення голови).

https://bit.ly/3w4rxXl

Збройні сили російської федерації вкотре обстріляли цивільне населення м. Залізне та смт Нью-Йорк м. Торецька, с. Калинове Краматорського району, а також селища Новолуганське і Відродження Бахмутського району.

Так, від прямого попадання в будинок у с. Калинове 57-річний чоловік загинув та 70-річна жінка отримала поранення. А у с. Новолуганське від вибуху отримав тілесні ушкодження 28-річний громадянин.

Також від снарядів агресора постраждав житловий масив в с. Відродження.

https://bit.ly/3yxzEgL

У м. Бахмуті внаслідок обстрілу російською армією поранено 37-річну жінку, а також пошкоджено газопровід, лінію електропередач та будівлі дорожньої майстерні.

У місті. Слов’янську армія російської федерації нанесла авіаудар, в результаті якого пошкоджено будівлю Слов’янського аграрно-професійного ліцею.

https://bit.ly/3l4dmLy

Ввечері.  Війська російської федерації спільно з представниками фейкових «республік» з боку тимчасово окупованого м. Горлівки вкотре обстріляли смт.Нью-Йорк Бахмутського району  та зруйнували 7 будинків, місцевий магазин і високовольтну лінію.

https://bit.ly/3l4dmLy

 

Підсумок дня*:

Загиблих – 12

Поранених – 7

Пошкоджених будинків – 39

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви володієте інформацією про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму, щоб покращити якість документування злочинів, і, відповідно, якість доказів для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • вбивство, поранення цивільних;
  • вбивство, поранення медичного персоналу;
  • вбивство, поранення волонтерів;
  • пошкодження, знищення об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення медичних об’єктів (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення культурних, навчальних об’єктів;
  • пошкодження, знищення об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо);
  • побиття, зґвалтування, каліцтво;
  • утримання у заручниках;
  • пересування у населених пунктах ворожої техніки та її застосування/використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях;
  • артобстріл, авіаобстріл;
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів із стрілецької зброї;
  • привласнення майна цивільних осіб;
  • інше.

Особливо ми будемо раді бачити оригінальні фото та відео (без обробки та не із соцмереж), із яких можна отримати мета-дані.

* Інформація, відображена у категорії “Підсумок дня”, відповідає зібраним нами даним на момент публікації, потребує доповнення та уточнення.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: