Публікація

Хронологія подій у Донецькій області під час російсько-української війни. 8-9 квітня 2022 року

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Донецькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

08 квітня 2022 року

Зранку.  російські військові обстріляли м. Авдіївку, внаслідок було вбито 4 людини та зруйнована інфраструктура – https://t.me/pavlokyrylenko_donoda/2981

Близько 11:00. Збройні сили рф вдарили «Точкою-У» по залізничному вокзалу Краматорська, де перебували тисячі мирних українців, очікуючи на евакуацію. У результаті обстрілу близько 30 загиблих, близько 100 осіб дістали поранення різного ступеня тяжкості.

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/posts/3049260061991016

https://www.ukrinform.ru/rubric-ato/3451990-v-kramatorske-posle-raketnogo-udara-po-zeleznodoroznomu-vokzalu-desatki-pogibsih-i-ranenyh.html

https://t.me/UkrzalInfo/1922

https://t.me/pavlokyrylenko_donoda/2974

https://www.facebook.com/alexey.arestovich/posts/5360148067382563

 

– Загиблих (57)  станом на 11:00 10.04.2022

– Поранено (109) станом на 11:00 10.04.2022

 

https://www.facebook.com/pavlokyrylenko.donoda/videos/488146602835084/

Війська рф та незаконні окупаційні збройні формування «ДНР» здійснили з боку тимчасово окупованого м. Горлівки  обстріл  по с. Суха Балка та м. Торецьку. Осколками пошкоджено ангар, легковий автомобіль та газову трубу, внаслідок чого упродовж 7 годин без газопостачання перебували майже 50 приватних домоволодінь.

https://bit.ly/3OpL7oc

Внаслідок російських обстрілів троє мирних мешканців Донеччини дістали поранення: у Мар’їнці, Вугледарі та Слов’янську.

https://www.ombudsman.gov.ua/news_details/upovnovazhenij-den-i-nich-nad-ukrayinoyu-ne-vshchuhayut-masovani-obstrili-voroga-po-mirnih-naselenih-punktah

 

Підсумок дня*:

Загиблих – 61 цивільних осіб

Поранених – 113 цивільних осіб

Пошкоджених будинків – 1

 

09 квітня 2022 року

За період з 09 квітня по 10 квітня 2022 року російські війська обстріляли населені пункти:Маріуполь, Вугледар, Мар’їнка, місто Красногорівка та село Красногорівка, Нью-Йорк, с. Костянтинівка, Солодке, Новомихайлівка, Георгіївка. Внаслідок обстрілів зазнали руйнувань щонайменше 7 цивільних об’єктів – житлові будинки, лінії електропередач.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/operativne-zvedennya-policziji-donechchini-na-10-kvitnya-2022-roku/

У Авдіївці росіяни вбили 5 цивільних, у тому числі сім’ю із чотирьох людей. Окрім поранених у Краматорську, в Донецькій області ще 4 людини отримали поранення: 2 в Авдіївці, 1 у Красногорівці та 1 у Вугледарі.

https://www.ombudsman.gov.ua/news_details/upovnovazhenij-nad-ukrayinoyu-ne-vshchuhayut-vorozhi-obstrili-ne-pripinyayetsya-bombarduvannya-mirnih-naselenih-punktiv

 

Підсумок дня*:

Загиблих – 5 цивільних осіб

Поранених – 4 цивільних осіб

Пошкоджених будинків – 7

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви володієте інформацією про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму, щоб покращити якість документування злочинів, і, відповідно, якість доказів для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • вбивство, поранення цивільних;
  • вбивство, поранення медичного персоналу;
  • вбивство, поранення волонтерів;
  • пошкодження, знищення об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення медичних об’єктів (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення культурних, навчальних об’єктів;
  • пошкодження, знищення об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо);
  • побиття, зґвалтування, каліцтво;
  • утримання у заручниках;
  • пересування у населених пунктах ворожої техніки та її застосування/використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях;
  • артобстріл, авіаобстріл;
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів із стрілецької зброї;
  • привласнення майна цивільних осіб;
  • інше.

Особливо ми будемо раді бачити оригінальні фото та відео (без обробки та не із соцмереж), із яких можна отримати мета-дані.

  • Інформація, відображена у категорії “Підсумок дня”, відповідає зібраним нами даним на момент публікації, потребує доповнення та уточнення.

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: