Публікація

Хронологія подій у Донецькій області під час російсько-української війни. 31 березня – 1 квітня 2022 року

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Донецькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

31 березня 2022 року

За період з 31 березня по 01 квітня 2022 року російські війська обстріляли населені пункти: Маріуполь, Авдіївка, Вугледар, Мар’їнка, Красногорівка, Олександропіль, Новоселівка-3, Троїцьке, Новобахмутівка, Пречистівка, Велика Новосілка, Комар. Внаслідок ударів пошкоджено щонайменше 24 цивільних об’єкти – житлові будинки, школа, підприємства. Серед загиблих мирних мешканців – дві дитини, ще чотири дитини поранено.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/operativne-zvedennya-policziji-donechchini-na-1-kvitnya-2022-roku/

https://bit.ly/3jSMFsU

Внаслідок обстрілу військами російської федерації міста Волноваха зазнали руйнувань будівлі АТ «Українська залізниця».

https://www.facebook.com/don.gp.gov.ua/posts/342786097888076

Війська Російської федерації обстріляли  с. Орлівку та с. Новокалинове Очеретинської ОТГ Покровського району та с. Новомихайлівка Мар’їнського району. Відомості щодо постраждалих осіб та пошкоджених об’єктів немає.

https://www.facebook.com/don.gp.gov.ua/posts/342786097888076

Військами російської федерації використано фосфорні снаряди при бомбардуванні населених пунктів: Мар’їнка, Красногорівка та Новомихайлівка. До Курахівської міської лікарні доставлено 11 поранених цивільних з Мар’їнської громади, серед них 4 дитини. У містах виявили десятки загорянь, які ліквідували службовці ДСНС.

Зранку під ворожим обстрілом Очеретинська громада. Внаслідок чого – двоє поранених.

https://www.ombudsman.gov.ua/news_details/upovnovazhenij-vorog-z-osoblivoyu-zhorstokistyu-prodovzhuye-vbivati-mirne-naselennya-nishchiti-mista-ta-sela-rujnuvati-infrastrukturu

 

Підсумок дня*:

Загиблих – 2 цивільні особи

Поранених – 17 цивільних осіб

Пошкоджених будинків – 25

 

01 квітня 2022 року

За період з 01 квітня по 02 квітня 2022 року російські війська обстріляли населені пункти: Маріуполь, Авдіївка, Вугледар, Мар‘їнка, Красногорівка, Велика Новосілка, Нью-Йорк, Орлівка, Роздольне, Богатир. Внаслідок ударів пошкоджено щонайменше 16 житлових будинків. Загинуло 5 людей: 2 у Мар’їнці, 2 у Вугледарі і 1 у Костянтинівці. Поранення одержали 22 людини, у тому числі – 4 дитини.

Також надійшла інформацію про двох людей, які загинули біля Мелекіного під час спроби вирватися з Маріуполя. Серед них – одна дитина.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/operativne-zvedennya-policziji-donechchini-na-2-kvitnya-2022-roku/

https://www.ombudsman.gov.ua/news_details/upovnovazhenij-armiya-zagarbnika-prodovzhuye-sistematichni-obstrili-civilnih-obyektiv-ta-vbivstva-mirnogo-naselennya

Збройні сили рф атакували міста Авдіївка, Мар’їнка та с. Орлівка Очеретинської ОТГ Покровського району. Внаслідок обстрілів пошкоджено житлові будинки місцевих мешканців, жінка похилого віку отримала тілесні ушкодження.

 https://www.facebook.com/don.gp.gov.ua/posts/344400801059939

 

Підсумок дня*:

Загиблих – 7 цивільні особи

Поранених – 23 цивільних осіб

Зруйнованих будинків – невідома кількість

Пошкоджених будинків – 16

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви володієте інформацією про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму, щоб покращити якість документування злочинів, і, відповідно, якість доказів для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • вбивство, поранення цивільних;
  • вбивство, поранення медичного персоналу;
  • вбивство, поранення волонтерів;
  • пошкодження, знищення об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення медичних об’єктів (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення культурних, навчальних об’єктів;
  • пошкодження, знищення об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо);
  • побиття, зґвалтування, каліцтво;
  • утримання у заручниках;
  • пересування у населених пунктах ворожої техніки та її застосування/використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях;
  • артобстріл, авіаобстріл;
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів із стрілецької зброї;
  • привласнення майна цивільних осіб;
  • інше.

Особливо ми будемо раді бачити оригінальні фото та відео (без обробки та не із соцмереж), із яких можна отримати мета-дані.

  • Інформація, відображена у категорії “Підсумок дня”, відповідає зібраним нами даним на момент публікації, потребує доповнення та уточнення.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: