Публікація

Хронологія подій у Донецькій області під час російсько-української війни. 28-29 травня 2022 року

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Донецькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

28 травня 2022 року

За період з 28 травня по 29 травня 2022 року російській військові  обстріляли 8 населених пунктів: Миколаївка, Бахмут, Авдіївка,Торецьк, Мар’їнка, Райгородок, Новоекономічне, Тоненьке. Обстріли велися ракетами, “Ураганами”, танками та важкою артилерією. Внаслідок обстрів руйнувань зазнали 25 цивільних об’єктів – житлові будинки та коксохімічний завод.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/rosiyani-vdarili-po-donechchini-raketami-uraganami-tankami-ta-vazhkoyu-artilerijeyu-je-zagibli-ta-poraneni/

 

Російськими військовими вбито двох цивільних мешканців Бахмута та Авдіївки,  3 цивільних осіб поранено.

https://bit.ly/3PL2WPf

13:58. Збройні сили рф обстріляли с. Відродження Бахмутського району та с. Тоненьке Покровського району. Внаслідок обстрілів поранення та контузії отримали троє місцевих мешканців.

Цього ж дня окупанти з артилерії обстріляли с. Первомайське Покровського району та пошкодили приватні будинки.

З боку тимчасово окупованого м. Горлівка Донецької області російськими військовими обстріляно м. Торецьк та його околиці. Внаслідок обстрілів зазнали руйнувань будинки містян, а також дорожнє полотно.

https://bit.ly/3x0up7X

Внаслідок обстрілу м. Авдіївка були пошкоджені будинки по вулиці: Соборній, Незалежності та біля ринку

https://t.me/c/1756716434/813

https://t.me/c/1756716434/825

 

Підсумок дня*:

Загиблих – 2

Поранених – 6

Пошкоджених будинків – 25

 

29 травня 2022 року

За період з 29 травня по 30 травня 2022 року російській військові  обстріляли 8 населених пунктів: Бахмут, Торецьк, Авдіївка, Соледар, Миколаївка, Нью-Йорк, Нетайлове, Тетянівка. Обстріли велися з реактивних систем залпового вогню «Град», артилерії, танків, стрілецької зброї. У результаті обстрілів руйнувань зазнали 67 цивільних об’єктів, серед яких: 60 житлових будинків, залізничний цех коксохімічного заводу, торгівельний центр, будинок культури, відділення поліції, електропідстанція, водопровід, гаражі, автомобілі.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/za-dobu-rosiyani-zrujnuvali-27-zhitlovix-budinkiv-i-ob-jektiv-kritichnoji-infrastrukturi/

 

Внаслідок бойових дій Бахмутський та Краматорський райони залишилися без електрики.

На магістральній лінії електропередач 330 кВ спрацював аварійний захист – знеструмлено Центральну електропідстанцію НЕК Укренерго в районі Торецька і, як наслідок, – населені пункти Бахмутського та Краматорського районів.

Через відключення електрики припинено подачу води від Фільтрувальних станцій №1 та №2 Другого Донецького водогону – Краматорськ, Слов’янськ, Дружківка, Костянтинівка, Торецьк та прилеглі населені пункти опинилися без води.

Крім того, 115 торецьких гірників залишились під землею: 112 на шахті “Центральній”, 3 на шахті “Торецькій”.

https://bit.ly/3m0IdZU

https://bit.ly/3wYup7p

Від обстрілів російських військових загинули 2 мешканців Авдіївки та 1 людина в Соледарі. Ще четверо цивільних дістали поранень. https://bit.ly/3x1B40w

https://bit.ly/38WTJmh

Внаслідок обстрілу м. Авдіївка були пошкоджені будинки по вулиці: Кар’єрна, Незалежності, Молодіжна та Дев’ятий квартал.

https://t.me/c/1756716434/823

https://t.me/c/1756716434/824

https://t.me/c/1756716434/840

https://t.me/c/1756716434/832

 

Підсумок дня*:

Загиблих – 3

Поранених – 4

Пошкоджених будинків – 67

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви володієте інформацією про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму, щоб покращити якість документування злочинів, і, відповідно, якість доказів для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • вбивство, поранення цивільних;
  • вбивство, поранення медичного персоналу;
  • вбивство, поранення волонтерів;
  • пошкодження, знищення об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення медичних об’єктів (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення культурних, навчальних об’єктів;
  • пошкодження, знищення об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо);
  • побиття, зґвалтування, каліцтво;
  • утримання у заручниках;
  • пересування у населених пунктах ворожої техніки та її застосування/використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях;
  • артобстріл, авіаобстріл;
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів із стрілецької зброї;
  • привласнення майна цивільних осіб;
  • інше.

Особливо ми будемо раді бачити оригінальні фото та відео (без обробки та не із соцмереж), із яких можна отримати мета-дані.

* Інформація, відображена у категорії “Підсумок дня”, відповідає зібраним нами даним на момент публікації, потребує доповнення та уточнення.

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: