Публікація

Хронологія подій у Донецькій області під час російсько-української війни. 22-24 березня 2022 року

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Донецькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

22 березня 2022 року

6:30, російські війська завдали ракетного удару по Дружківці. Внаслідок ракетного обстрілу поранення отримала одна мирна мешканка.

https://dnl.dn.ua/news/prokuratura-v-rezultate-obstrela-druzhkovki-postradala-zhenshchina_182924

https://www.facebook.com/UA.National.Police/posts/295228229413881

https://www.unn.com.ua/uk/news/1969121-okupanti-zavdali-raketnogo-udaru-po-druzhkivtsi-ye-postrazhdali

військові російської федерації обстріляли 11 населених пунктів (Маріуполь, Авдіївка, Мар’їнка, Красногорівка, Слов’янськ, Костянтинівка, Покровськ, Новгородське, Нью-Йорк, Гостре, Очеретине). Російські війська вели обстріли мирного населення з авіації, ракетних установок і важкої артилерії. Внаслідок ударів пошкоджено щонайменше 43 цивільних об’єкти, серед яких житлові будинки, школа, дитячий садок, церква. Загинуло 3 людини, 6 зазнали поранень. Серед загиблих — 14-річний хлопець. https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/operativne-zvedennya-policziji-donechchini-na-22-bereznya-2022-roku/

https://www.facebook.com/pavlokyrylenko.donoda/posts/510853407263885

Уночі, військами російської федерації було обстріляно місто Костянтинівку. Внаслідок обстрілу пошкоджені будинки та навчальні заклади.

https://konstrada.gov.ua/novini/3709-operativna-informatsiya-stanom-na-22-03-2022

https://kapri.dn.ua/2022/03/22/u-kostjantinivci-vnaslidok-obstrilu-ie-zagibli-ta-postrazhdali/

У місті Краматорську зафіксовано ще один випадок застосування фосфорних боєприпасів, ураження якими може викликати особливо тяжкі та болісні каліцтва, хімічні опіки, ураження кісток та кісткового мозку, спровокувати повільну та болісну смерть.

https://www.ombudsman.gov.ua/news_details/upovnovazhenij-rashistska-armiya-prodovzhuye-obstrili-mirnih-mist-iz-zaboronenoyi-mizhnarodnimi-dogovorami-zbroyi

Місто Авдіївка на Донеччині протягом доби зазнала ударів з російської системи залпового вогню «Торнадо – С» (С – смерч), призначеної для високоточного бомбардування військових укріплень та фортифікаційних споруд. У місті від таких снарядів постраждали житлові будинки – вони повністю зруйновані.

https://www.ombudsman.gov.ua/news_details/upovnovazhenij-rashistska-armiya-prodovzhuye-obstrili-mirnih-mist-iz-zaboronenoyi-mizhnarodnimi-dogovorami-zbroyi

Біля Маріуполя війська Російської федерації захопили евакуаційну колону

https://suspilne.media/220498-vtorgnenna-rosii-22-berezna-so-vidbuvalosa-v-oblastah/

 

Підсумок дня:*

Загиблих – 3 цивільних осіб

Поранених – 7 цивільних осіб

Пошкоджених будинків – 47

             

23 березня 2022 року

Зазнали обстрілів військ Російської Федерації 14 населених пунктів (Маріуполь, Мар’їнка, Красногорівка, Краматорськ, Дружківка, Іванопілля, Вовчанка, Очеретине, Новобахмутівка, Першотравневе, Успенівка, Андріївка, Бердичі, Миколаївка). Внаслідок ударів пошкоджено щонайменше 24 цивільних об’єкти, серед яких житлові будинки, школа, автобусна зупинка тощо. 3 осіб поранено та 1 вбита. Війська Російської Федерації вели обстріли мирного населення з авіації, ракетних установок і важкої артилерії.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/operativne-zvedennya-policziji-donechchini-na-23-bereznya-2022-roku/

https://www.facebook.com/pavlokyrylenko.donoda/posts/511459380536621

21:00. Внаслідок обстрілу міста Бахмут вибуховою хвилею вибило шибки у декількох житлових багатоквартирних будинках. https://freeradio.com.ua/rosiiski-okupanty-vhatyly-po-bakhmutu-tsyvilni-ne-postrazhdaly-miskrada-foto/

https://t.me/bahmutnews/6668

Місто Авдіїївку цілодобово обстрілювали артилерією та авіацією, У результаті 5 цивільних загинуло, 19 поранено.

 

Підсумок дня:*

Загиблих – 1 цивільних осіб

Поранених – 3 цивільних осіб

Пошкоджених будинків – 27

 

24 березня 2022 року

Військами Російської Федерації обстріляно міста: Маріуполь, Авдіївка, Вугледар,  Мар’їнка, Новомихайлівка, Очеретине, Ольгінка та Бахмут. Російські війська вели обстріли мирного населення з авіації, ракетних установок, важкої артилерії, градів та стрілецької зброї. Внаслідок обстрілів пошкоджено щонайменше шість цивільних об’єктів, серед яких житлові будинки, магазини тощо. Є загиблі та поранені мирні жителі.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/operativne-zvedennya-policziji-donechchini-na-24-bereznya-2022-roku/

Внаслідок обстрілів військ російської федерації в Ясній Поляні загинув 14-річний хлопець. https://www.facebook.com/pavlokyrylenko.donoda/posts/512108627138363

Внаслідок обстрілів військових російської федерації загинули 3 людини: у Нью-Йорку, Новоселівці та Новопокровському поранено – 6 людей. Неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

https://www.facebook.com/pavlokyrylenko.donoda/posts/512108627138363

В Докучаєвську росія зробила фільтраційний табір в якому в українців забирають документи та розвозять в різні регіони РФ із забороною їх покидати протягом двох років.

https://suspilne.media/221069-rosijski-okupanti-oblastuvali-filtracijnij-tabir-v-okupovanomu-dokucaevsku/

 

Підсумок дня:*

Загиблих – 2 цивільних осіб

Поранених – 7 цивільних осіб

Зруйнованих будинків – 0

Пошкоджених будинків – 6

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви володієте інформацією про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму, щоб покращити якість документування злочинів, і, відповідно, якість доказів для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • вбивство, поранення цивільних;
  • вбивство, поранення медичного персоналу;
  • вбивство, поранення волонтерів;
  • пошкодження, знищення об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення медичних об’єктів (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення культурних, навчальних об’єктів;
  • пошкодження, знищення об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо);
  • побиття, зґвалтування, каліцтво;
  • утримання у заручниках;
  • пересування у населених пунктах ворожої техніки та її застосування/використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях;
  • артобстріл, авіаобстріл;
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів із стрілецької зброї;
  • привласнення майна цивільних осіб;
  • інше.

Особливо ми будемо раді бачити оригінальні фото та відео (без обробки та не із соцмереж), із яких можна отримати мета-дані.

* Інформація, відображена у категорії “Підсумок дня”, відповідає зібраним нами даним на момент публікації, потребує доповнення та уточнення.

___________________________________________________________________________

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: