Публікація

Хронологія подій у Донецькій області під час російсько-української війни. 19 травня 2022 року

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Донецькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

19 травня 2022 року

За період з 19 травня по 20 травня 2022 року російські війська обстріляли 13 населених пунктів: Соледар, Бахмут, Сіверськ, Авдіївка, Лиман, Мар’їнка, Романівка, Бахмутське, Хрестище, Донецьке, Калинове, Сидорове, Нью-Йорк. Російські війська обстріляли мирне населення з авіації, танків, важкої артилерії, реактивних систем залпового вогню «Град». Під обстріл потрапили житлові будинки, лікарню, санаторій, спорткомплекс, торговий центр, об’єкти критичної інфраструктури. Руйнувань зазнали 34 цивільних об’єкти.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/na-donechchini-za-dobu-rosiyani-zrujnuvali-19-zhitlovix-budinkiv-je-zagibli-ta-poraneni/

 

Російськими військовими вбито 5 цивільних осіб: 2 у Бахмуті, 1 у Красногорівці, 1 в Авдіївці та 1 у Хрестищі. Ще 6 людей дістали поранення.

https://t.me/pavlokyrylenko_donoda/3453

Російськими військовими повністю зруйновано храм у Богородичному жіночому скиті на честь ікони Пресвятої Богородиці «Всіх скорботних Радість» Свято-Успенської Святогірської лаври.

https://hi.dn.ua/novosti/novosti-regiona/okupanti-znishchili-pravoslavnu-tserkvu-moskovskogo-patriarkhatu-u-bogorodichnomu-na-donechchini?fbclid=IwAR2QRhPuutpQtWC2bXUiNKxP67SkIONQLRH6FGmSxeq3FVLgKURBQ_ikMCQ#.YoeSnQ2AfI4.facebook

Зранку. Внаслідок авіаудару по м. Бахмут зруйновано приватний житловий будинок. У результаті влучення снарядів відбулось руйнування одного під’їзду 5-поверхового житлового будинку, пошкоджено адміністративну будівлю.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/aviaudar-po-baxmutu-policzejski-dopomogli-ryatuvati-lyudej-z-pid-zavaliv

Протягом дня. Внаслідок ракетних ударів по місту Бахмут зруйновано багатоповерхівку, будівлю технікуму, приватні будинки.

https://www.facebook.com/100050176913214/posts/549469163402309/?app=fbl

Зі сторони тимчасово окупованого м. Горлівки російськими військовими здійснено артилерійський обстріл смт. Нью-Йорк м. Торецька. У результаті обстрілів пошкоджено газопровід. Без газопостачання залишились понад 1600 громадян.

В районі Петровської гори внаслідок потрапляння снарядів випали вікна та посічений фасад будівлі.

https://bit.ly/3yNnSis

 

Підсумок дня*:

Загиблих – 5

Поранених – 6

Зруйнованих будинків – 1

Пошкоджених будинків – 34

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви володієте інформацією про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму, щоб покращити якість документування злочинів, і, відповідно, якість доказів для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • вбивство, поранення цивільних;
  • вбивство, поранення медичного персоналу;
  • вбивство, поранення волонтерів;
  • пошкодження, знищення об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення медичних об’єктів (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення культурних, навчальних об’єктів;
  • пошкодження, знищення об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо);
  • побиття, зґвалтування, каліцтво;
  • утримання у заручниках;
  • пересування у населених пунктах ворожої техніки та її застосування/використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях;
  • артобстріл, авіаобстріл;
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів із стрілецької зброї;
  • привласнення майна цивільних осіб;
  • інше.

Особливо ми будемо раді бачити оригінальні фото та відео (без обробки та не із соцмереж), із яких можна отримати мета-дані.

* Інформація, відображена у категорії “Підсумок дня”, відповідає зібраним нами даним на момент публікації, потребує доповнення та уточнення.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: