Публікація

Хронологія подій у Донецькій області під час російсько-української війни. 19-20 квітня 2022 року

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Донецькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

19 квітня 2022 року

За період з 19 квітня по 20 квітня 2022 року російські війська обстріляли населені пункти: Маріуполь, Авдіївка, Вугледар, Мар’їнка, Краматорськ, Новогродівка, Торецьк, Миколаївка, Благодатне, Орлівка, Рубці, Привілля. Внаслідок ударів загинули троє людей: у Краматорську, Авдіївці та Благодатному. Поранення отримали 5 цивільних, у тому числі одна дитина.

Руйнувань зазнали щонайменше 30 цивільних об’єктів — житлові будинки, школа, дитячий садок, підприємства, магазини, залізнична колія.

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/na-donechchini-za-dobu-okupanti-obstrilyali-12-naselenix-punktiv-policziya-zadokumentuvala-vojenni-zlochini-rf/

https://bit.ly/3vzaOK6

https://www.ombudsman.gov.ua/news_details/upovnovazhenij-nad-ukrayinoyu-ne-vshchuhayut-vorozhi-obstrili-trivaye-bombarduvannya-mirnih-naselenih-punktiv

російські війська обстріляли ракетами Краматорськ. Внаслідок обстрілу 1 людина загинула, 3 поранені.

https://hi.dn.ua/novosti/novosti-kramatorska/okkupanty-snova-obstrelyali-raketami-kramatorsk-odin-chelovek-pogib-troe-raneny

https://www.unn.com.ua/ru/news/1973193-donechchina-okupanti-obstrilyali-infrastrukturu-kramatorska

https://www.youtube.com/watch?v=7l3vZwgLwLc

https://interfax.com.ua/news/general/825488.html

Внаслідок артобстрілів військ російської федерації м. Авдіївка загинула одна цивільна особа, пошкоджено декілька житлових будинків, перебито газогін.

https://t.me/pavlokyrylenko_donoda/3068

20:00. Обстріляно Торецький напрямок. Внаслідок обстрілів військ російської федерації пошкоджено 2 освітні заклади та житлові будинки. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

https://bit.ly/3uY1b8N

https://bit.ly/3rI2Opg

https://bit.ly/3OsLKgD

 

Підсумок дня*:

Загиблих – 3 цивільних осіб

Поранених – 5 цивільних осіб

Пошкоджених будинків – 30

 

20  квітня 2022 року

За період з 20 квітня по 21 квітня 2022 року російські війська обстріляли населені пункти: Маріуполь,  Авдіївка, Мар’їнка, Селидове, Велика Новосілка, Комар, Очеретине, Суха Балка. Внаслідок російських ударів загинули двоє мирних жителів, ще 8 поранено, серед них – дитина.  Руйнувань зазнали щонайменше 23 цивільних об’єкти – житлові будинки, школа, фабрика, комунікації.

В Очеретиному пошкоджено будинки та перебито електромережі.

У Мар’їнській громаді під обстрілами Мар’їнка, Красногорівка та Новомихайлівка. Пошкоджено електропостачання.

Пошкоджене житло на Торецькому напрямку

У Світлодарську пошкоджено багатоповерхівки (пошкоджено м’яку покрівлю і віконне скло).

https://dn.npu.gov.ua/news/obstril/na-donechchini-za-dobu-okupanti-obstrilyali-8-naselenix-punktiv-policziya-zadokumentuvala-vojenni-zlochini-rf/

https://bit.ly/3K1gimf

https://bit.ly/3vHZFXQ

 

Підсумок дня*:

Загиблих – 2 цивільних особи

Поранених – 8 цивільних осіб

Пошкоджених будинків – 23

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви володієте інформацією про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму, щоб покращити якість документування злочинів, і, відповідно, якість доказів для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • вбивство, поранення цивільних;
  • вбивство, поранення медичного персоналу;
  • вбивство, поранення волонтерів;
  • пошкодження, знищення об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення медичних об’єктів (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення культурних, навчальних об’єктів;
  • пошкодження, знищення об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо);
  • побиття, зґвалтування, каліцтво;
  • утримання у заручниках;
  • пересування у населених пунктах ворожої техніки та її застосування/використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях;
  • артобстріл, авіаобстріл;
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів із стрілецької зброї;
  • привласнення майна цивільних осіб;
  • інше.

Особливо ми будемо раді бачити оригінальні фото та відео (без обробки та не із соцмереж), із яких можна отримати мета-дані.

  • Інформація, відображена у категорії “Підсумок дня”, відповідає зібраним нами даним на момент публікації, потребує доповнення та уточнення.

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: