Публікація

Хронологія подій у Чернігові та Чернігівській області під час російсько-української війни: 28 лютого 2022 року

02:45. У житловий будинок у центрі Чернігова влучила ракета (https://t.me/dsszzi_official/1242). Як повідомляє ДСНС, вночі місто обстрілювали з певним інтервалом по одній точці. Внаслідок цього снаряд влучив у фундамент п’ятиповерхового житлового будинку по вул. Реміснича, загорілися дві квартири на першому й другому поверхах. Пожежу ліквідували.

(https://t.me/suspilnechernihiv/6391https://tsn.ua/ukrayina/rosiyska-raketa-vluchila-v-zhitloviy-budinok-v-chernigovi-sprichinivshi-pozhezhu-video-1991446.html).

Снаряд влучив у магазин на Центральному ринку по вул. Ринкова м. Чернігова. Пожежу ліквідували – повідомили в ДСНС. (https://www.sknews.net/dsns-rosiiany-neshchadno-obstriliuiut-chernihiv/).

Снаряд пошкодив будівлю дитячого садка по вул. Реміснича м. Чернігова. Є інформація про постраждалу внаслідок цих обстрілів жінку, травми незначні. (https://t.me/suspilnechernihiv/6393).

Вночі. Під Черніговом обстріляли зі ”Смерчів” та ”Градів” приміські села. Найбільше постраждали Киїнка й Павлівка. За даними оперативного командування ”Північ”, російська армія використала касетні боєприпаси. Постраждали десятки будинків, деякі – зруйновані повністю. Під час обстрілу загинуло троє поліцейських, 16 поранені. Наявна інформація про гибель 14 цивільних осіб.

(https://cntime.cn.ua/foto-znishenogo-rosiyanami-sela-bilya-chernigova-article/https://www.youtube.com/watch?v=3ODvgw_vUXwhttps://tsn.ua/ukrayina/rosiyski-viyska-obstrilyali-iz-zaboronenoyi-zbroyi-selo-v-chernigivskiy-oblasti-1992004.htmlhttps://www.facebook.com/kommander.nord/posts/2088140838033370)

У результаті артилерійського обстрілу с. Новоселівка, що під Черніговом, загинуло 6 цивільних осіб. https://bihus.info/pershyj-snaryad-vluchyv-v-9-poverhivku-yak-rosiyany-vbyvaly-myrnyh-chernigivchan/ .

У результаті артилерійського обстрілу с. Красне, що поблизу Чернігова, загинуло 8 цивільних осіб.

https://bihus.info/pershyj-snaryad-vluchyv-v-9-poverhivku-yak-rosiyany-vbyvaly-myrnyh-chernigivchan/

Близько 12:00. Протягом 20 хвилин інтенсивно обстрілювали вулиці Бєлова, Рокосовського, Доценка й Пухова м. Чернігів. Внаслідок обстрілу виникла масштабна пожежа в районі гіпермаркету “Епіцентр” – магазин повністю знищено.

(https://www.youtube.com/watch?v=W6o1aUe4SJE,https://t.me/dsns_telegram/4030https://t.me/suspilnechernihiv).

Починаючи з 28 лютого, неодноразово наносилися ракетні і мінометні удари по території Чернігівської ТЕЦ, внаслідок чого зруйновано або частково пошкоджено більшість технічних та адміністративних споруд.

https://www.youtube.com/watch?v=6K2t0lQ9rNg&t=8s https://www.0462.ua/news/3371022/rozbita-cernigivska-tec-pisla-obstriliv-okupantiv-trivae-rozminuvanna-teritorii

Увечері. Голова Чернігівської ОВА повідомив, що окупаційні війська виганяють мешканців з їхніх власних будинків у селищі Седнів. (https://www.facebook.com/Chaus.Viacheslav/posts/336473365063944).

Також голова Чернігівської ОВА повідомив про те, що російські військові ставлять жінок і дітей як живий щит у колону своєї техніки у селищі Михайло-Коцюбинське.

(https://www.facebook.com/Chaus.Viacheslav/posts/336473365063944).

 

Підсумок дня*:

Убито цивільних – щонайменше 28

Убито поліцейських – 3

Поранено цивільних – щонайменше 17

Пошкоджено будинків – не менше 10 (серед них – ДНЗ, ТЕЦ, гіпермаркет “Епіцентр”).

Протягом доби на території області ліквідовано 7 пожеж, із них 6 – внаслідок обстрілів у житловому секторі. (https://t.me/chernigivskaODA/4).

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви володієте інформацією про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму, щоб покращити якість документування злочинів, і, відповідно, якість доказів для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • вбивство, поранення цивільних;
  • вбивство, поранення медичного персоналу;
  • вбивство, поранення волонтерів;
  • пошкодження, знищення об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення медичних об’єктів (автівки, будівлі);
  • пошкодження, знищення культурних, навчальних об’єктів;
  • пошкодження, знищення об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо);
  • побиття, зґвалтування, каліцтво;
  • утримання у заручниках;
  • пересування у населених пунктах ворожої техніки та її застосування/використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях;
  • артобстріл, авіаобстріл;
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів із стрілецької зброї;
  • привласнення майна цивільних осіб;
  • інше.

Особливо ми будемо раді бачити оригінальні фото та відео (без обробки та не із соцмереж), із яких можна отримати мета-дані.


* Інформація, відображена у категорії “Підсумок дня”, відповідає зібраним нами даним на момент публікації, потребує доповнення та уточнення.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: