Публікація

«Хочемо справедливості для жертв російської агресії»: судді та правники розповіли, навіщо їм тренінг від УГСПЛ

Цього місяці в Києві пройшов черговий навчальний захід від УГСПЛ для практикуючий правниківочний тренінг на тему «Особливості застосування норм міжнародного права прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні». Його було організовано в рамках третього циклу навчального курсу «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні». Цей курс має на меті підвищення професійного потенціалу юридичної спільноти з застосування норм міжнародного гуманітарного права (МГП) в національній судовій практиці, а саме щодо кваліфікації конфлікту, співвідношення норм МГП й міжнародного права прав людини (МППЛ), та розгляду справ, пов’язаних з російською агресією.

Сам тренінг безпосередньо проводився для напрацювання практичних навичок для застосування міжнародного права прав людини на національному рівні в умовах збройного конфлікту в Україні та як підґрунтя для засвоєння теми міжнародного гуманітарного права учасниками навчального курсу.

За три дні перебування в столиці близько 30 українських суддів, прокурорів та адвокатів (з Луцька, Херсонщини, Запоріжжя, Харкова, Львова, Дніпропетровщини, Київщини, Чернігівщини, Сум, Полтавської та Вінницької областей, а також Черкас):

  • занурилися у філософію та природу концепції прав людини;
  • ознайомилися зі стандартами статей 2,3,5, 6, 8, 9 Європейської конвенції з прав людини;
  • дізналися про логіку рішень Європейського суду з прав людини та на прикладі конкретних судових рішень, зокрема, пов’язаних зі збройними конфліктами, ознайомилися із застосуванням основних принципів та стандартів Європейської конвенції;
  • отримали практичні знання щодо застосування норм МППЛ під час здійснення своєї професійної діяльності, зокрема щодо захисту прав постраждалих від війни в міжнародних інстанціях.

 

Тренери та тренерки

Плідність заходу забезпечила глибока експертиза фахівців, що долучилися до курсу в якості тренерів та тренерок, – Сергія Зайця, Алли Ширант та Ольги Семенюк.

Сергій Заєць адвокат, експерт УГСПЛ, сертифікований тренер Національної асоціації адвокатів України, спеціалізується на стандартах захисту прав людини в контексті тимчасово окупованого Криму, має понад 120 заяв, поданих до ЄСПЛ, та понад 15 повідомлень – до Комітету ООН з прав людини. А ще правник є тренером більше ніж 40 тренінгів щодо різних стандартів прав людини.

Алла Ширант – прокурор другого відділу процесуального керівництва досудового розслідування та підтримання публічного обвинувачення управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту протидії порушенням прав людини у правоохоронній та пенітенціарній сферах Офісу Генерального прокурора. Кандидат юридичних наук, автор наукових робіт.

Антон Овчаренко, прокурор відділу Офісу Генерального прокурора; Алла Ширант; Валерій Жидков, прокурор відділу Офісу Генерального прокурора

Ольга Семенюк – координатор курсу «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні» та освітнього напрямку УГСПЛ, адвокат та правозахисниця. Ольга є членкинею Асоціації жінок-юристок України «Юрфем» та Всеукраїнської громадської організації «Асоціація правників України», займається веденням стратегічних справ у національних судах, підготовкою скарг до ЄСПЛ, брала участь у дослідженні із застосування правосуддя перехідного періоду в Україні.

 

Необхідність тренінгу тренери пояснюють тим, що після дистанційного вивчення матеріалів першого модуля навчального курсу «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні», який був присвячений питанням міжнародного права прав людини, виникли питання щодо застосування отриманих знань в практиці адвокатів, суддів та прокурорів. Тож, ключовою метою було передати знання, що допоможуть правникам коректно застосовувати практику ЄСПЛ. Ще одне завдання, яке вони ставили перед собою, – розповісти про те, як захищати права жертв війни під час правосуддя в міжнародних інстанціях, з яким наші правники раніше майже не стикалися.

Шукліна Наталія, проректор Національної школи суддів України; суддя Галицького районного суду м. Львова Катерина Котельва; Сергій Заєць, Світлина: зі сторінки у Фейсбук Катерини Котельви

«Юридична українська спільнота переважно орієнтована на Європейський суд з прав людини, але він припиняє працювати проти Російської Федерації. Відповідно виникає потреба шукати інші механізми, які не є достатньо відомими та популярними серед українських юристів, – Комітет ООН з прав людини, робочі групи ООН, інші Комітети. Усе це вимагає навчання юристів, розширення їх кругозору, набуття необхідних навичок», – пояснює Сергій Заєць.

 

Враження від тренінгу

Наприкінці тренінгу, під час вручення сертифікатів мотивована та професійна аудиторія заходу поділилася своїми враженнями від інтенсивного навчання.

Світлина: зі сторінки у Фейсбук Інни Москаленко
Світлина: зі сторінки у Фейсбук Катерини Котельви

Присутні на заході, що представляли «трикутник правосуддя», – прокурори, адвокати та судді – відмітили, що подібні фахові тренінги – це чудова можливість підвищити свій професійний рівень, зокрема щодо застосування Європейської конвенції у судових процесах на національному рівні. Також представники юридичної спільноти відмітили, що тренінг допоміг їм краще зрозуміти природу прав людини. Крім того, тепер вони мають на руках алгоритм, за допомогою якого можуть чітко виявити порушення міжнародного права прав людини та зрозуміти чи відбулось втручання держави в конвенційні права.

Представники органів прокуратури додають, що курс надав їм розуміння базових принципів МППЛ і вони готові ними керуватися у спорах між громадянами та державою. Адвокати теж хочуть найближчим часом використати нові навички. В їх планах – ініціювати процеси з правосуддя у міжнародних інстанціях, хоча раніше багато з українських правників не спеціалізувалося на подібних справах.

«На практиці спершу я подам скаргу, де я буду застосовувати отримані знання з цього курсу. Вона буде стосуватися моєї родини, якій довелось виїхати з окупованого Енергодару», – говорить адвокат Юлія Волнова.

Юлія Волнова

Ольга Семенюк, що організувала захід, розповіла чим їй запам’ятався навчальний процес:

«Учасники засвоїли першу сходинку в нашом курсі – як застосовувати міжнародні права прав людини в своїй практичній діяльності. Попереду у них новий виклик – навчитися як застосовувати норми МГП. Найскладнішим на цьому шляху є питання про співвідшошення цього права з МППЛ. Але я впевнена, що така сильна група зможе подолати цей шлях».

Ольга Семенюк

Наша команда та практикуючі правники, що скористалися цього жовтня освітніми можливостями від УГСПЛ, радять колегам брати участь у подібних заходах, адже це не тільки можливість здобути нові професійні навички, але й чудова нагода обмінятися досвідом між собою та разом покращувати правову систему в Україні.

 

Більше про захід дивіться у відео

 

Статтю підготувала Тамара Харчилава, координаторка (адвокаційні програми) Програми USAID «Права людини в дії», УГСПЛ.

 

Навчальний курс «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні» підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка впроваджується УГСПЛ.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: