Публікація

Харків: росіяни скинули на місто міни уповільненої дії

ХПГ-інформ. О першій ночі російські військові дистанційно скинули на південно-східний район Харкова міни сповільненої дії, повідомляє ДСНС. Зараз триває розмінування.  Рух по частині проспекта Олександрівського перекрито.
Джерело сайт ХПГ 
Розмінування в Індустріальному районі, 11 квітня 2022 року, фото: ДСНС

Кореспондент Суспільного передає, що боєприпаси на таймері і можуть вибухнути у будь-яку мить.  Рятівники намагаються убезпечити місцевих мешканців і змусити їх не виходити на вулицю.

«Снаряди вибухають хаотично, проте люди все одно намагаються вийти на вулицю. Міни розкидані у дворах житлових двоповерхівок на самому проспекті Олександрівському», – йдеться у повідомленні на Суспільному.

Міни сповільненої дії, фото: Суспільне

Пізніше голова Харківської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов попередив про випадки замінування у багатьох районах міста, зокрема в Індустріальному, Київському, Немишлянському та інших.

«Боєприпаси з пластиковим корпусом, невеликого розміру, вагою близько 1,5 кг. Розкидані по подвір’ях житлових будинків та вулицях, – попередив Олег Синєгубов.   – У жодному разі не беріть такі боєприпаси в руки, не підходьте до них, не намагайтеся ліквідувати самостійно. Якщо побачили вибухонебезпечний предмет – негайно викликайте рятувальників за номером 101. Станом на зараз рятувальники продовжують виявляти такі міни та ліквідовувати. Без нагальної потреби – не виходьте з укриттів, міна в будь-який момент може вибухнути!».

Міни сповільненої дії, 11 квітня 2022 року, фото: телеграм-канал голови Харківської ОВА Олега Синєгубова

Про те, що Росія використовує під Харковом міни уповільненої дії нещодавно написали журналісти американського видання The New York Times. Зокрема минулого тижня в Безруках Дергачівського района було виявлено міни ПТМ-1С.

Це перший був  перший зафіксований випадок застосування такого типу зброї  із початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

«Ця зброя поєднує в собі найгірші властивості касетних боєприпасів і наземних мін, – сказав Браян Кастнер, старший науковий співробітник Amnesty International. – Будь-яка з цих невибіркових атак є незаконною».

Росія не ратифікувала заборону такого виду зброї.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: