Публікація

Кадри вирішують все: Херсонська облдержадміністрація програла справу в суді

До громадської приймальні вперше за історію її існування звернулася клієнтка по справі проти Херсонської облдержадміністрації. Громадянка N. пройшла конкурс на заміщення посади провідного спеціаліста відділу фінансового забезпечення апарату, в якому була єдиною учасницею. Після того, як їй повідомили, що вона зарахована на роботу, протягом місяця сумлінно працювала . Але затрималася не надовго…

31-го жовтня 2007 року громадянка N. пройшла конкурс на заміщення вакантної посади провідного спеціаліста відділу фінансового забезпечення апарату Херсонської обласної державної адміністрації. У конкурсі приймала участь вона одна. За результатами конкурсу була зарахована до кадрового резерву, хоча в усному порядку їй було повідомлено, що вона є переможцем конкурсу і її приймуть на посаду, як тільки закінчиться судовий процес щодо незаконного звільнення попереднього спеціаліста. У присутності членів конкурсної комісії, юриста, начальника відділу фінансового забезпечення апарату обласної державної адміністрації, голова комісії – керівник апарату Ашихмін Михайло Володимирович повідомив її, що з незалежних від нього причин поки що не можливо прийняти на вакантну посаду, але вона зарахована до кадрового резерву і протягом року зможе зайняти вакансію без конкурсу. Відповідний запис було зроблено в протоколі.

07 квітня 2008 року нашій клієнтці зателефонувала головний бухгалтер, начальник відділу фінансового забезпечення апарату обласної державної адміністрації і повідомила, що можна приходити на роботу.

Жінка звільнилась з попереднього місця роботи і в понеділок, 21-го квітня 2008 року, написала заяву про прийом на роботу, і того ж дня фактично приступила до виконання посадових обов’язків – приходила на роботу, працювала з документами і т. ін.

Але з розглядом заяви про прийняття на роботу довелося чекати до п’ятниці 25-го квітня. Ашихмін М.В. викликав її до себе в кабінет і почав розмірковувати стосовно діяльності фінансової служби … Запитання завершилися якоюсь незрозумілою фразою: «Ну, йдіть, ми подивимося».

Перша заява від 21.04.2008 р. за підписом голови обласної державної адміністрації Сіленкова Б.В. так і не дочекалася розпорядження.

5 травня заява взагалі зникла. Вона написала нову заяву, і на цей раз подання підготувала майбутній начальник – головний бухгалтер апарату.

На прийомі у губернатора Сіленкова Б.В. керівник апарату Ашихмін М.В. в присутності начальника відділу фінансового забезпечення раптом заявив, що переможцем на конкурсі вона не була, а лише зарахована до кадрового резерву. Тому він, як голова комісії, не вважає за доцільне прийняти її на цю вакантну посаду.

Такі дії посадової особи Відповідача суперечать чинному законодавству, так як жінка була фактично єдиним учасником і переможцем на заміщення вакантної посади провідного спеціаліста відділу фінансового забезпечення апарату Херсонської обласної державної адміністрації, тому що у відповідності з Постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2002 р. № 169 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців» не було оголошено повторного конкурсу на протязі 2 місяців з моменту проведення останнього конкурсу.

Згідно п.п. 24-27 постанови КМУ «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців» від 15 лютого 2002 р. № 169 Кандидати, які не склали іспит, не можуть бути рекомендовані конкурсною комісією для призначення на посаду. Конкурсна комісія на підставі розгляду поданих документів, результатів іспиту та співбесіди з кандидатами, які успішно склали іспит, на своєму засіданні здійснює відбір осіб для зайняття вакантних посад державних службовців. Інші кандидати, які успішно склали іспит, але не були відібрані для призначення на посади, у разі їх згоди, за рішенням конкурсної комісії можуть бути рекомендовані для зарахування до кадрового резерву в цьому державному органі і протягом року прийняті на вакантну рівнозначну або нижчу посаду без повторного конкурсу. Якщо за результатами конкурсу не відібрано жодного з кандидатів для призначення на посаду, конкурсна комісія не може рекомендувати цих кандидатів до кадрового резерву. Якщо жоден з кандидатів не рекомендований конкурсною комісією для зайняття вакантної посади державного службовця, оголошується повторний конкурс.

Оскільки, жінка була єдиним учасником конкурсу, без переможця конкурсу в порушення вищезгаданої Постанови КМУ була зарахована до кадрового резерву, звільнилася з попереднього місця роботи за вказівкою головного бухгалтера апарату та фактично виконувала посадові обов’язки з 21 квітня 2008 року по 16 травня 2008 року ХОДА зобов’язана її прийняти на посаду провідного спеціаліста відділу фінансового забезпечення апарату Херсонської обласної державної адміністрації.

В громадській приймальні ХОО КВУ їй було надано допомогу у вигляді консультації, написання позовної заяви про визнання дій та бездіяльності ХОДА протиправними та зобов’язання прийняти на роботу та представництва інтересів у суді.

1 вересня 2008 року Херсонський окружний адміністративний суд ухвалив рішення по вищевказаній справі, яким позовні вимоги задоволено у повному обсязі, а саме, – визнав дії та бездіяльність ХОДА протиправними, зобов’язав ХОДА прийняти на роботу позивачку шляхом прийняття відповідного розпорядження.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: