Публікація

Італійський план зберігання даних під вогнем критики

Нове рішення італійського уряду стосовно зберігання комунікаційних даних призвело до протестів з боку захисників приватності.

Відповідно до цього плану, телекомунікаційні компанії в Італії повинні будуть зберігати дані про трафік клієнтів (який, очевидно, може включати таку інформацію як адреси повідомлень електронної пошти відправників та отримувачів, а також набрані телефонні номери) протягом принаймні 30 місяців „з метою верифікації та боротьби з кримінальними злочинами”. Ще 30 місяців можливо буде зберігати (правда з трохи більш суворими умовами доступу) дані, що пов’язані з серйозними злочинами: викрадення людей, тероризм, правопорушення в сфері інформаційних технологій. Перелік осіб, які будуть мати право доступу до таких даних, включає прокурорських співробітників та адвокатів.

Не дивно, що експерти в сфері приватності прийняли цю пропозицію в штики. Організація Associazione per la liberta nella communicazione elettronica interattiva розкритикувала дану пропозицію одразу з декількох суттєвих підстав. Вона звернула увагу, що, окрім іншого, в урядовій пропозиції „туманно згадується про необхідність „чесних” процедур зберігання даних, проте… не міститься ніяких вказівок на те, як забезпечити такі гарантії”.

Італійський Уповноважений по захисту персональних даних також попередив. Що подібні плани „можуть суперечити конституційним нормам про свободу, таємницю комунікацій та про свободу вираження поглядів”. Уповноважений закликав парламент як мінімум уважно розглянути весь текст пропозиції.

Додатковий огляд інформації доступний на сайті організації Statewatch.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: