Публікація

Інтернаціональний легіон Територіальної оборони України

В умовах розгортання повномасштабної війни Росії проти України багато іноземців виявляє бажання долучитися до підтримки України шляхом приєднання до лав Збройних Сил України, тим більше, що такий запит з боку української армії є актуальним.

«У зв’язку з цим усім іноземцям, які виявляють бажання долучитися до опору російським окупантам та захисту світової безпеки, керівництво України пропонує приїхати до нашої держави й поповнити ряди Сил територіальної оборони. З іноземців формується окремий підрозділ – Інтернаціональний легіон територіальної оборони України» – повідомили у прес-центрі Офісу Президента 27 лютого 2022 року.

Разом з тим, деякі країни не радять своїм громадянам їхати в Україну, ставлячи під питання законність процедури, тоді як російські медіа охрестили добровольців легіону найманцями. Пояснюємо, чому це не так.

Визначення найманця визначене у статті 47 Додаткового протоколу I до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів від 8 червня 1977 року. Так, найманцем вважається особа, яка відповідає сукупності таких ознак:

  • спеціально завербована на місці або за кордоном для того, щоб брати участь у збройному конфлікті;
  • фактично бере безпосередню участь у воєнних діях;
  • бере участь у воєнних діях, керуючись, головним чином, бажанням одержати особисту вигоду, і якій дійсно було обіцяно стороною або за дорученням сторони, що перебуває в конфлікті, матеріальну винагороду, що істотно перевищує винагороду, яка обіцяна чи сплачується комбатантам такого ж рангу і функцій, які входять до особового складу збройних сил даної сторони;
  • не є ні громадянином сторони, що перебуває в конфлікті, ні особою, яка постійно проживає на території, яка контролюється стороною, що перебуває в конфлікті;
  • не входить до особового складу збройних сил сторони, що перебуває в конфлікті;
  • не послана державою, яка не є стороною, що перебуває в конфлікті, для виконання офіційних обов’язків як особи, яка входить до складу її збройних сил.

Відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», на військову службу приймаються також іноземні громадяни. В Законі наголошено, що проходження військової служби іноземцями здійснюється виключно в добровільному порядку, за контрактом, і на посадах, що підлягають заміщенню військовослужбовцями рядового, сержантського і старшинського складу Збройних Сил України.

Згідно з Положенням про проходження військової служби у Збройних силах іноземцями та особами без громадянства, затвердженим указом президента України від 10 червня 2016 року № 248/16, іноземці, які на законних підставах перебувають на території України, можуть бути прийняті на військову службу за контрактом до Збройних Сил України. Аби полегшити і пришвидшити доступ іноземців до цієї можливості, Указом Президента з 1 березня 2022 року запроваджено безвізовий режим в’їзду в Україну для громадян іноземних держав, які бажають вступити до Інтернаціонального легіону оборони України, крім громадян держави-агресора.

На відміну від найманців, легіонери вступають на службу у збройні сили держави та підпорядковуються її командуванню. Слід підкреслити, що Інтернаціональний легіон Територіальної оборони України є частиною та підпорядковуються Збройним Силам України. Крім того, командування іноземцями очолюють виключно українські військовослужбовці.

Найманець відрізняється від професійного військового та іноземного добровольця також тим, що він воює виключно заради матеріальної винагороди. Однак розмір грошового забезпечення іноземців, які проходять військову службу у Збройних Силах України, визначається на тому ж рівні, що встановлений для військовослужбовців – громадян України, які проходять службу за контрактом (стаття 21-3 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).

Аналогічно, на іноземців, які на законних підставах проходять військову службу у Збройних Силах України за контрактом, поширюються умови та порядок виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності, передбачені для військовослужбовців – громадян України та членів їх сімей (частина 5 статті 21-4 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).

Відтак, іноземний військовослужбовець не має жодних матеріальних переваг у порівнянні з українськими захисниками. Приєднання до лав української армії є виключно особистим рішенням людини, продиктоване бажанням допомогти, захистити цивільне населення, відновити справедливість.

Українська влада не вчиняє жодних дій, спрямованих на «спеціальне вербування» ні на власній територій, ні за кордоном. Лише інформує. В надзвичайно короткий термін Уряд створив веб-сайт https://fightforua.org/, на якому іноземці, які хочуть допомогти Україні, зможуть знайти детальну покрокову інструкцію, як приєднатися до боротьби з агресором.

Фото: Сухопутні війська ЗС України

 

Матеріал підготувала юрист ЦСС УГСПЛ Анна Козьменко.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: