Публікація

Інструкція для осіб, що внаслідок бойових дій втратили майно

В результаті військових дій в Україні багато домоволодінь було зруйновано, пошкоджено чи пограбовано, втрачено рухоме майно. Громадяни, що на початку війни евакуювалися, повертаються в рідні міста і села і бачать страшні картини руйнувань. Що робити, якщо Вашу оселю зруйновано, пошкоджено чи пограбовано?

Із метою отримання в подальшому компенсації за втрачене майно необхідно негайно виконати комплекс заходів, спрямованих на фіксацію руйнування чи пошкодження чи пограбування.

 

НЕБЕЗПЕКА. ВАЖЛИВО!

Територія садиби, будинку чи господарської споруди може бути замінована.  На території можуть знаходитись нерозірвані вибухонебезпечні пристрої, снаряди, ракети. У двір можна заходити виключно після дослідження території саперами і розмінування території. Суворо забороняється заходити на територію садиби, якщо вона не досліджена саперами. У випадку відсутності інформації про перевірку саперами території садиби необхідно звернутися до місцевої адміністрації із метою отримання інформації про розмінування садиби. На територію садиби можна заходити виключно після того як її буде досліджено саперами і розміновано.

Те ж саме стосується квартир в багатоквартирному будинку. До дослідження будинку саперами забороняється відчиняти двері під’їзду. Вхід до під’їзду може бути заміновано. З тієї ж причини забороняється входити до квартири.

У зв’язку із можливим мінуванням території населеного пункту, суворо забороняється переміщатися без потреби територією села чи міста до повного розмінування території. Не слід заходити на територію сусідських городів. Не слід заходити до пошкоджених будівель. Переміщення лісовими чи польовим дорогами чи стежками несе небезпеку.

 

Самостійне фіксування

  1. В першу чергу необхідно зробити максимальну кількість фото втраченого майна. Фото має містити максимум інформації про пошкоджені чи зруйновані об’єкти чи предмети.
  2. Необхідно зробити максимум фото двору, на яких можливо побачити наслідки руйнувань.
  3.  Кожну із будівель необхідно сфотографувати ззовні з кожного боку. Особливу увагу необхідно приділити пошкодженням стін (отвори, сліди від пуль і осколків).
  4. Якщо це можливо, необхідно сфотографувати дах.
  5. Також варто зробити фото пошкоджень інженерних мереж (газопровід, водопровід, каналізація, електрика) їх елементів
  6. Необхідно зафіксувати пошкодження кондиціонерів і іншого обладнання, що знаходиться зсередини.
  7. Далі необхідно зробити фото пошкоджених вікон і дверей. Кожний елемент необхідно сфотографувати окремо, як з внутрішнього боку, так і ззовні.
  8. Наступним етапом необхідно зробити фото всередині будівлі чи квартири. Необхідно сфотографувати пошкодження стін, підлоги, стелі.
  9. Не менш важливим є фото пошкоджених меблів, побутової техніки, інженерних мереж (опалення, водопровід, каналізація, еклектика) і їх елементів (котел, унітаз, лічильник і ін.).
  10. Після фото фіксації необхідно зняти все те, що було сфотографовано, на відео.
  11. Також необхідно в довільній формі скласти акт про пошкодження майна. В тексті акту необхідно у письмовій формі описати всі пошкодження будівель і приміщень. В акті зазначаються дата і місце його складання. Бажано залучити сусідів чи представників ОСББ до складання наведеного акту. Акт підписується власником об’єкту,  повнолітніми членами сім’ї і, бажано, бажано сусідами, представниками ОСББ.
  12. Вкрай важливо зберігати правовстановлюючі документи на будівлі (витяг про право власності чи свідоцтво про право власності чи документ про приватизацію), а також технічний паспорт.
  13. Якщо оселю було пограбовано, необхідно сфотографувати, а також зняти на відео безлад, який залишили мародери. Також необхідно скласти акт  в якому перелічити всі зниклі речі. Акт підписує власник житла і члени його сім’ї, сусіди, представники ОСББ.
  14. Вкрай важливо знайти і зберігати документи на знищені чи викрадені речі (чеки, квитанції, паспорти).
  15. У випадку знищення чи пошкодження транспортного засобу (автомобіля, трактора) необхідно зробити фото, зняти відео транспортного засобу. Також необхідно скласти акт про пошкодження чи знищення транспортного засобу, описавши пошкодження. У випадку наявності свідків пошкодження транспортного засобу необхідно отримати від свідків письмові пояснення з описом обставин знищення чи пошкодження, а також запропонувати підписати акт про знищення/пошкодження транспортного засобу.
  16. Якщо транспортний засіб було викрадено, необхідно скласти акт про  викрадення транспортного засобу. У випадку наявності свідків викрадення транспортного засобу необхідно отримати від свідків письмові пояснення з описом обставин викрадення, а також запропонувати підписати акт про зникнення транспортного засобу.
  17. У випадку, якщо сусіди володіють інформацією стосовно обставин знищення, пошкодження чи розграбування майна, необхідно запропонувати сусідам надати письмові пояснення з цього приводу в письмовій формі. Пояснення мають містити всю інформацію про обставини знищення чи пошкодження об’єкту чи пограбування.

 

Офіційне фіксування

  1. Якщо оселя згоріла, то необхідно звернутися із заявою в довільній формі до місцевого підрозділу МНС для складання акту про пожежу за формою, встановленою Наказом МВС України від 14.06.2017 року № 503.
  2. Також необхідно звернутися до органів місцевої влади і місцевого самоврядування з заявою про складання акту обстеження житла, зруйнованого (пошкодженого) внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації, форму якого затверджено постановою КМУ від 18.12.2013 року № 947 (в редакції від 02.09.2020 року). Форма заяви міститься за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/947-2013-%D0%BF#n145 (Додаток 2).
  3. До того ж слід звернутися до місцевого відділення поліції із заявою про відкриття кримінального провадження за фактом руйнування чи пошкодження чи розграбування оселі, транспортного засобу.  До заяви необхідно додати фото акти і пояснення сусідів. У відповідь представники поліції мають надати витяг з Єдиного Реєстру Досудових Розслідувань про відкриття провадження.
  4. До того ж відомості про пошкоджене майно обов’язково необхідно повідомити через застосунок «Дія», розділ «Послуги», підрозділ « Пошкоджене майно».

 

Порядок компенсації втраченого майна

Наразі на розгляді Верховної ради знаходиться законопроект № 7198 «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації». Вказаний законопроект передбачає отримання компенсації за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації з 24 лютого 2022 р. В разі прийняття вказаного Закону компенсацію зможуть отримати громадяни України у вигляді:

1) грошової компенсації шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок отримувача компенсації із спеціальним режимом використання для цих цілей.

2) об’єкта нерухомого майна шляхом фінансування його будівництва;

3) фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.

 

Також передбачається, що компенсація визначається щодо кожного об’єкта нерухомого майна окремо і встановлюється черговість отримання компенсації в залежності від наявності пільг.

При цьому з одночасно з отриманням компенсації отримувач компенсації укладає договір про відступлення державі права вимоги до Російської Федерації щодо відшкодування збитків за пошкодження або знищення об’єкта нерухомого майна, заподіяних внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації. Такий договір укладається шляхом приєднання до цього договору.

Уряд додатково має врегулювати процедурні моменти надання компенсації шляхом прийняття відповідних постанов.

Також особи, що втратили майно внаслідок бойових дій за обставин його руйнування до 16 вересня 2022 р., можуть звернутись з заявою проти Російської Федерації до Європейського суду з прав людини щодо порушення статті 8 (повага до приватного та сімейного життя) Конвенції про захист прав людини та основних свобод та статті 1 Протоколу № 1 (захист власності) до Конвенції із зазначенням відповідних обставин та фактів. Форма вказаної заяви та інструкція з її заповнення розміщена на нашому сайті https://helsinki.org.ua/articles/instruktsiya-shchodo-zakhystu-v-yevropeyskomu-sudi-z-prav-lyudyny-prav-porushenykh-pid-chas-zbroynoho-konfliktu/.

Крім того, про вчинені злочини щодо руйнування майна з метою їх фіксації та подальшого розслідування згідно Римського статуту Міжнародного кримінального суду можна повідомити на ресурсі Офісу Генерального прокурора https://warcrimes.gov.ua/ та Міжнародного кримінального суду https://www.icc-cpi.int/.

 

Відновлення нерухомості

Вкрай важливим є виконання всіх дій, отримання всіх актів, про які йдеться вище, саме перед початком будівельних чи ремонтних робіт, для можливості подальшого доведення розміру шкоди.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: