Публікація

Ініціатива «Трибунал для путіна» взяла участь у Додатковій нараді ОБСЄ з питань людського виміру щодо функціонування демократичних інституцій у часи кризи

Глобальна ініціатива “Розірвати коло безкарності за воєнні злочини Росії”  (стисла назва “Трибунал для Путіна”)  в особі керівниці юридичного відділу члена ініціативи  Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» Ольги Мелень-Забрамна взяла участь у Додатковій нараді ОБСЄ з питань людського виміру щодо функціонування демократичних інституцій у часи кризи.  Захід проходив 16-17 травня у Відні в палаці Хофбург.

На сесії, присвяченій ролі національних та місцевих інституцій як охоронців демократії в часи кризи три основні доповідачі говорили про роботу парламентів під час кризи, переважно під час пандемії COVID-19, а також у воєнний час.

Пані Маргарета Седерфельт, президент Парламентської асамблеї ОБСЄ, розповіла про роль національних та місцевих інституцій як охоронців демократії під час кризи, а саме пандемії COVID-19. Вона також згадала війну в Україні як загрозу європейській безпеці та демократії. Ще одна криза, яка є невідкладною і яку необхідно вирішувати, – це проблема зміни клімату. Таким чином, роль парламентів – продовжувати ефективно працювати над кризовими питаннями.

Енді Вільямсон з Міжпарламентського союзу розповів про цифровізацію роботи парламентів як відповідь на кризу COVID та зміну культури роботи парламентів. Парламенти мають розраховувати на цифровізацію, але треба вирішувати питання безпеки парламентської роботи, процесу голосування. Український парламент добре відреагував на воєнну кризу і виглядає так, що здатний досить швидко діяти та приймати необхідні рішення. Таким чином, в теперішні часи парламенти мають бути стійкими, а це означає переходити на цифровий режим роботи, бути сучасними та охоче ділитися досвідом.

Останнім виступив міський голова Тростянця (Україна) Бова Юрій, якого 6 разів поспіль обирали міським головою. Його досягнення в довоєнний час були вражаючими: він керував багатьма проектами, активно залучав місцеву громадськість до прийняття рішень. Постійно відбувалися консультації та обговорення з представниками громади щодо визначення пріоритетних напрямків роботи муніципалітету. Тож участь громадськості була вирішальною у розвитку міста, вона допомогла перетворити Тростянець на сучасне місто. З перших днів війни місто було окуповано і перебувало під окупацією 31 день. Це створило багато проблем для місцевої влади: як спілкуватися з населенням за відсутності телебачення та інтернету, мобільних телефонів, як годувати людей та надавати їм медичну допомогу, як евакуювати людей та проводити поховання. Під час окупації не було електрики та водопостачання, не працювала каналізація. Нова лікарня з пацієнтами та персоналом зазнала 36 ударів російської армії 36. Тому зараз, коли місто вільне та деокуповане, допомога інших муніципалітетів та країн є дуже важливою. Російська армія зруйнувала будівлю міської ради та забрала всі комп’ютери. Він отримував гуманітарну допомогу та підтримку з багатьох країн і міст, зокрема машини швидкої допомоги, комп’ютери та багато інших необхідних речей.

Він вважає, що ініціатива путіна спрямована проти демократії, і тому світові потрібно змінити своє ставлення до путіна і росії

Український Уповноважений з прав людини пані Денісова уклала вражаючий список усіх порушень прав людини російською армією, яка здійснила геноцид українського народу. росія порушила міжнародні норми, зокрема ст. 49 Женевської конвенції про заборону примусової депортації. росія фінансує і підтримує тероризм, тому вона має нести відповідальність.

У кількох коментарях із залу згадувалася зміна клімату як постійна криза, яку мають вирішувати уряди за безпосередньої участі ОГС як рушійної сили змін. Демократичні принципи та інститути не повинні зазнавати обмежень під час кризи, як-от COVID-19, війна тощо.

Представник російської федерації (єдиний присутній у залі) поскаржився на перешкоди, створені організаторами, що призвело до блокування участі у цій зустрічі 6 представників від росії. Він стверджував, що в росії права біженців не порушуються, але в Україні є багато порушень прав людини (випадки незаконного арешту Медведчука, публічних засуджень та покарань «мародерів»). Він звинуватив Польщу в упередженості щодо росії, що перешкодило більш чисельній участі російських представників.

Представник ЄС засудив російську агресію, проведення референдумів на тимчасово окупованих територіях, засудив анексію Криму, підтримку росією ДНР і ЛНР. ЄС чітко підтверджує порушення російською федерацією міжнародного гуманітарного права. ЄС вважає неприйнятними численні факти депортації до росії українських громадян, засуджує погрози місцевим лідерам та представникам місцевої влади, підтримує парламент України та його роботу в такі важкі часи.

Переглянути запис зустрічі можна ТУТ.

 

Матеріал підготовлено Міжнародною благодійною організацією «Екологія-Право-Людина».

 

Довідково. 

Повний перелік учасників ініціативи “Трибунал для Путіна” (оновлюється): Українська Гельсінська Спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Truth Hounds, La Strada, Екологія – Право – Людина, Івано-Франківська обласна організація “Молода Просвіта”, Чугуївська правозахисна група, Північна правозахисна група, Черкаський правозахисний центр, Херсонський обласний фонд милосердя та здоров’я, Херсонське відділення Комітету виборців України, Територія успіху в Кропивницькому, Одеське  обласне  відділення Комітет виборців України, громадська організація “МАРТ” в Чернігові, Освітній дім прав людини у Чернігові, Подільська правова ліга, Правозахисна група “СІЧ” в Дніпрі, Центр правових та політичних досліджень “СІМ” у Львові. До ініціативи також долучилися громадські приймальні УГСПЛ у Краматорську, Торецьку, Маріуполі, Покровську, Чернівцях, Черкаси, Запоріжжі, Ужгороді.

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: