Публікація

Інформаційна довідка про незаконні затримання активістів на окупованих територіях

До вашої уваги інформація про незаконні затримання активістів на окупованих територіях, яку підготували наші колеги з партнерської ініціативи Євромайдан SOS.

Євромайдан SOS продовжує відстежувати інформацію про переслідування, викрадення, затримання представників місцевого самоврядування, журналістів, релігійних діячів, волонтерів та громадських активістів, які відбувається на тимчасово окупованих після вторгнення росії у лютому 2022 року українських територіях.

З початку російсько-української війни  в нашій базі опинилися прізвища 215 осіб. З них були звільнені 72 осіб. 4 особи знайдені мертвими.

За останні кілька днів ми дізналися про вбивства тих осіб, яких було викрадено на окупованих територіях або з якими було втрачено зв’язок. Вчора було виявлено тіла родини старости села Мотижин Київської області Ольги Сухенко. Це батьки та їхній син. Також було знайдено тіло фотожурналіста Макса Левіна.

Що нам відомо сьогодні?
Наразі ми володіємо інформацією про затримання 139 осіб, серед яких 26 жінок.

Географічний розподіл жертв наступний:

Донецька – 9
Запорізька – 24
Київська – 48
Луганська – 3
Миколаївська – 3
Сумська – 5
Харківська – 7
Херсонська – 34
Чернігівська – 6

Херсон та Херсонська область

В Херсоні люди виходять на мирні акції протесту з плакатами, квітами, прапорами. Частину людей затримали під час мирних акцій, частину забрали з дому, де попередньо провели обшук.

Київська область

Про Київську область і населені пункти Буча, Гостомель, Ірпінь, Мотижин та інші вчора почув весь світ. 53 особи – це маленький відсоток від справжніх цифр осіб, які були викрадені, затримані на блокпостах або яких забирали просто з вулиці. Переважна більшість з цього списку – це цивільні особи, які з різних причин перебували на території, куди зайшла російська армія. Хтось їхав евакуйовувати родини, хтось йшов вулицею, а когось забрали просто з власного подвір’я.

Донецька та Луганська області

На жаль, ми не знаємо точної кількості осіб в Донецькій та Луганській областях, територія повністю ізольована від будь-яких комунікацій. І ми не маємо інформації про умови, в яких перебувають громадяни зараз.

Ми володіємо інформацією щодо 33 представників ОМС (мери міст, голови ТГ, секретарі міських рад, старости сел). 5 директорів шкіл та вчителя в школі, 3 представники ЗМІ. У Новій Каховці вчора окупанти викрали головного редактора місцевого видання Олександра Гунька.

Більшість зі списку – це цивільні особи, які могли допомагати місцевим з їжею, ліками, які хотіли евакуювати цивільне населення з місць бойових дій, люди, які просто мають свою громадянську позицію, яку висловлюють мирним шляхом.

Погрози, фізичне насильство, насильницькі зникнення, свавільні затримання та інші форми переслідування проти активних громадян Росія застосовує свідомо, щоб втримати контроль над окупованими територіями. Ці дії слід розглядати як заборонений метод ведення війни.

Євромайдан SOS нагадує, що в умовах міжнародного збройного конфлікту категорично заборонено захоплення заручників відповідно до статті 34 Конвенції про захист цивільного населення від 12.08.1949 року, статті 75 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12.08.1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол 1) від 08.06.1977 року.

Крім того, звільнені представники громадянського суспільства розказують про застосовані щодо них погрози, незаконне фізичне насильство та неналежні умови утримання, що порушує гарантії поводження із цивільними особами та становлять склад воєнних злочинів.

1. Якщо ваша організація готова долучитися до кампанії на захист людей, що лишилися сам-на-сам з окупантом, і для цього заповнити ось цю форму.

2. Якщо ви стали свідками затримання людини або маєте будь-яку іншу інформацію про переслідування на окупованих територіях, повідомити про це у формі.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: