Публікація

Інформація для ВІЛ-позитивних чоловіків, які мають намір виїхати за кордон

Не є секретом, що, з початком повномасштабної агресії Російської Федерації ВІЛ- позитивні чоловіки мають проблеми із виїздом за кордон.

В цьому контексті необхідно зазначити, що чинне законодавство передбачає право неведених осіб на виїзд за кордон, але це право складно реалізувати.

Дозволяється перетин кордону чоловіками за наявності висновку військово-лікарської комісії̈ (ВЛК) про непридатність до військової служби.

Придатність ВІЛ-позитивних осіб до військової служби визначається ст. 5 Додатку 1 (Розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби) до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ затвердженого наказом МО України від 14.08 2008 року № 402.

Закон передбачає непридатність до військової служби у мирний і воєнний час ВІЛ-позитивних осіб, хвороба яких супроводжується інфекційними, паразитарними хворобами, злоякісними пухлинами та іншими уточненими хворобами (В 20-22).

Чинне законодавство передбачає непридатність до військової служби або обмежену придатність саме у воєнний час ВІЛ-позитивних осіб, яка супроводжується іншим станом (В23, 24). У цьому випадку питання про придатність визначається індивідуально.

Також Закон передбачає придатність до військової служби або обмежену придатність саме у воєнний час ВІЛ-позитивних осіб із безсимптомною течією хвороби (ВІЛ Z21). У цьому випадку питання про придатність визначається індивідуально.

Але необхідно зазначити, що, саме в даний момент, ВЛК, як правило, визнають непридатними до військової служби у воєнний час переважну кількість ВІЛ-позитивних чоловіків. На практиці, виключенням є офіцери, які мають вкрай необхідну для ЗСУ військову спеціальність

Для безперешкодного перетину кордону наведена категорія громадян має пред’явити на прикордонному контрольно-пропускному пункті висновок ВЛК про непридатність до військової служби.

Також кордон можна перетнути пред’явивши довідку про непридатність до військової служби чи картку про проходження ВЛК, що містить діагноз.

Частина ВІЛ-позитивних чоловіків вже проходили ВЛК і мають відповідний висновок чи довідку.

Що ж робити особам, які не мають цього висновку?

  1. В першу чергу необхідно звернутися до місцевого територіального центу комплектування і соціальної допомоги (так з 2021 року юридично правильно називається військкомат) за місцем реєстрації (прописки) із ПИСЬМОВОЮ заявою про постановку на облік, проходження ВЛК і подальшого надання висновку чи довідки про непридатність до військової служби. Заява обов’язково має містити відомості про позитивний ВІЛ статус особи. (Представники військкомату не мають права розголошувати ВІЛ статус). Бажано додати до заяви копії медичних документів, які підтверджують позитивний ВІЛ статус.
  2. Через деякий час представники військкомату мають викликати громадянина для проходження ВЛК.
  3. В процесі проведення ВЛК особу оглядають лікарі різних спеціалізацій. Виконуються аналізи на ВІЛ.
  4. В результаті представники військкомату мають надати висновок чи довідку про непридатність до військової служби, що є підставою для перетину кордону.

Що робити, якщо особа фактично знаходиться не в тому районі, чи місті, в якому вона зареєстрована (прописана)?

В цьому випадку необхідно звернутися  у військкомат за місцем свого фактичного місцезнаходження.

Орієнтовний зразок заяви нижче.

 

Михайлівський об’єднаний міський

територіальний центр комплектування та

соціальної підтримки,

45789, Шевченківська обл.,

м. Михайлівськ, вул. І. Франка, б. 34

 

Коваля Сергія Миколайовича, 28.01.1999 р.н.

місце реєстрації:  Подільська обл., м. Липневе,

вул. Б. Хмельницького, буд. 119,

адреса для листування: 58774, Шевченківська обл.,

м. Михайлівськ,  пр. Незалежності, б. 214, кв.14

тел. 063 1234567

ЗВЕРНЕННЯ

(в порядку ст. 1 Закону України  «Про звернення громадян»)

 

Я, Коваль Сергій Миколайович, є ВІЛ-позитивною особою.

У відповідності до вимог п.1  Правил військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затверджених Постановою КМУ від 7 грудня 2016 р. № 921,  призовники і військовозобов’язані повинні перебувати на військовому обліку за місцем проживання у районних (міських) військових комісаріатах.

З огляду на вищенаведене, представники територіального центру комплектування і соціальної допомоги мають поставити мене на військовий облік.

Згідно п. 3.1. Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра Оборони України від 14.08.2008  № 402,  медичний огляд військовозобов’язаних проводиться за рішенням військового комісара ВЛК військових комісаріатів.

З огляду на вищенаведене, представники територіального центру комплектування і соціальної допомоги мають провести медичний огляд після постановки на військовий облік.

 

З огляду на вищенаведене, керуючись ст.1 Закону України  «Про звернення громадян», –

 

ПРОШУ:

  1. Поставити мене, Коваля Сергія Миколайовича, на військовий облік в Михайлівському об’єднаному міському територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.
  2. Призначити медичний огляд мене, Коваля Сергія Миколайовича, в рамках проведення військово-лікарської експертизи.
  3. Надати висновок, у вигляді документа, передбаченого гл. 22 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра Оборони України від 14.08.2008  № 402.
  4. Відповідь надіслати Ковалю Сергію Миколайовичу на адресу: 58774, Шевченківська обл., м. Михайлівськ, пр. Незалежності, б. 214, кв.14.

 

Попереджаю про кримінальну відповідальність за розголошення ВІЛ-статусу.

 

Додаток;

–          копія довідки від 12.12.2012 року.

 

 

24.03.2022 року                                                           _______________С.М. Коваль

 

Фото: https:www. izbirkom.org.ua

 

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Налагодження механізму юридичного захисту прав осіб, які живуть з ВІЛ/СНІД, які хворіють на ТБ та уразливих до ВІЛ груп населення» в рамках реалізації  проекту «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: