Публікація

Хто зупине "Беркут"?

До Української Гельсінської спілки з прав людини звернулись учасники і постраждалі від дій міліції на футбольному матчі „Динамо”-„Шахтар”, який пройшов 29 травня 2005 року. Вони звернулись по допомогу, висловившись, що цього разу це вже була остання крапля. Вони, болільники Київської футбольної команди „Динамо”, вже не вперше потерпають від безправних та жорстоких дій під час матчів від рук працівників спецпідрозділу „Беркут”. З хлопцями, Євгеном та Сашком, розмовляла кореспондент РУПОРу.

Вже не перший раз, за словами Євгена, людей, які намагаються потрапити на сектор номер 11, спеціально призначений для вболівальників, брутально обшукують на вході. Особливо дівчат, що за правилами взагалі повинні робити жінки, а не чоловіки. На стадіон не дозволяють заносити прохолоджувальні напої, навіть у пластику. А напруження від нав’язливої охорони громадського порядку вболівальники відчувають вже з самого початку, ще навіть не встигнувши почати робити свою вболівальницьку справу – боліти за улюблену команду. „До нас ставляться як до злочинців, хоча ми не те, що ще нічого не зробили. Ми навіть і не збираємось, адже що протиправного є в тому, що ми прийшли подивитись на футбольну гру?”, – запитує Сашко.

Того дня все розпочалось начебто з підпаленою кимось димової шашки. Хоча самі хлопці диму не бачили, бачили тільки як „беркутовці” вже почали хапати і виводити людей з сектора. „В той момент головне було не потрапити до них в руки”. – говорить Сашко. „В нас взагалі є таке правило, коли починають хапати людей, ми беремось один за одного і міцно тримаємось. Адже хто не втримається, тому не пощастило – його вже не відпустять і відвезуть до спецприйомника”. Сам Сашко цього разу втримався і допоміг втриматись 13-тирічному хлопцю, якого вже витягали з натовпу „беркутовці”. Євгену пощастило менше. Він закрив собою свою дівчину, але за це поплатився тим, що провів більше ніж добу в печерському райвідділі міліції. „Мене схопили, скрутили ззаду руки і дуже швидко побігли на вихід, де був сітчастий паркан. Вони просто приплюснули мене до цього паркану. Я ледве встиг відвернутись, щоб не вдаритись обличчям. А руки вони скручують так, щоб ти міг ледве торкатись землі ногами”, – розказує Євген. Потім його посадили в мікроавтобус, розрахований людей на 15, але в ньому було більше 30 людей, які сиділи один у одного на голові в прямому сенсі цього слова.

„Після того, як нас привезли до райвідділу, багатьох просто одразу відпустили. Ті, хто лишився запитували у міліції, за що нас взяли, але працівники міліції відповідали, що ми не знаємо, вас взяв „Беркут” і ми не маємо права вас відпустити, ми повинні оформити всі папери, а потім, в понеділок, буде суд і тоді вас відпустять”. Так і сталося. За рішенням суду більшість з затриманих відпустили за відсутністю складу злочину, в тому числі і Євгена. І тільки декількох людей зобов’язали сплатити адміністративний штраф незрозуміло за що, адже ніяких паперів їм не показували. „Таке вже було багато разів, що людей брали, тримали більше ніж добу, а потім відпускали. А люди втрачали через це роботу і це нікого не хвилювало”, – додав Сашко. Хочемо ще додати, що цього разу у райвідділ забрали хлопця, який прийшов на стадіон зі своїм п’ятирічним сином. Хлопчика декілька годин водили по стадіону, розшукуючи його батька, поки не зрозуміли, що його забрав все той же „Беркут”.

В той час, коли Євген вже їхав в мікроавтобусі до райвідділу, Сашко з іншими людьми, а їх там було майже тисяча, сидів і чекав незрозуміло чого. Людей протримали на спеці 2 з половиною години, без права випити води, сходити в туалет. „Навіть якщо хтось підходив і говорив, що мені погано, будь ласка відпустіть, його грубо всаджували на місце”, – повідомив Сашко. Через дві з половиною години людей поступово стали відпускати, але перед тим як відпустити списували повністю їх дані за пред’явленими документами та знімали на відеокамеру.

Українська Гельсінська спілка з прав людини вже робила свою заяву на ім’я Міністра внутрішніх справ Юрія Луценко з проханням посприяти вирішенню цієї проблеми. Адже це вже відбувається за одним і тим же сценарієм багато років. „В мене багато є друзів, які більше не є вболівальниками „Динамо” саме через цей „беркутовський” бєспрєдєл. Вони більше взагалі не ходять на футбол, бояться. Ми думали, що можливо гравці нашої улюбленої команди якось захистять нас, адже ми потрібні їм, але ми бачимо, що їм потрібні лише гроші, які вони заробляють і виглядає так, що нас ніхто не захистить”. – пожалівся Євген.

РУПОР вирішив дізнатись, що думають з цього приводу самі працівники міліції і нами було надіслано запит до Департаменту громадської безпеки МВС України. Надаємо відповідь, яку ми отримали з цього Департаменту у повному обсязі:

Про події, які мали місце на НСК “Олімпійський”
під час футбольного матчу між командами
“Динамо” (Київ) -“Шахтар” (Донецьк)
29 травня 2005 року
1. Відповідно до п. 50 Порядку забезпечення громадського порядку та безпеки під час проведення футбольних матчів, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 29 червня 2004 року № 823 (Порядок розроблений відповідно до Європейської конвенції про насильство та неналежну поведінку з боку глядачів під час спортивних заходів, і зокрема футбольних матчів, ратифікованою Законом України № 2791-III від 15.11.2001) представники органів внутрішніх справ повинні запобігати провокаційним діям з боку глядачів, своєчасно втручатися в перебіг подій, що і було здійснено працівниками полку МОП “Беркут” ГУМВС України в м. Києві згідно статті 13 Закону України “Про міліцію” з метою подолання протидії законним вимогам міліції та припинення групових порушень громадського порядку.

Відповідно до статті 14 Закону України “Про міліцію” вид спеціального засобу, час початку та інтенсивність його застосування визначаються з урахуванням обстановки, що склалася, характеру правопорушення і особи правопорушника.
Працівники міліції діяли в рамках чинного законодавства, відповідно до обстановки, що склалася під час зазначеного матчу.
2. Під час проведення зазначеного футбольного матчу працівниками міліції за скоєння адміністративних правопорушень було затримано 30 громадян — уболівальників та фанів ФК “Динамо” (Київ).

За складеними матеріалами про вчинення адміністративних матеріалів до 13 правопорушників судом було прийнято рішення про адміністративний арешт.

Крім того, у двох неповнолітніх дівчат при поверхневому огляді в сумках було вилучено три згортки з газет, зв’язаних липкою стрічкою (скетчем) зі специфічним запахом.

Згідно результатів експертизи НДЕКЦ ГУМВС України в м. Києві у згортках виявлено саморобну вибухову речовину – піротехнічну суміш з окислювача та пального.

За даним фактом Печорським РУ ГУМВС України в м. Києві 07.06.2005 порушено кримінальну справу за ознаками ст. 263 КК України.
3. Згідно статті 11 Закону України “Про міліцію” міліції надається право:
– проводити кіно-, фото- і звукофіксацію як допоміжний засіб попередження протиправних дій та розкриття правопорушень;
– виявляти і вести облік осіб, які підлягають профілактичному впливу на підставі та в порядку, встановлених законодавством, виносити їм офіційне застереження про неприпустимість протиправної поведінки;
– здійснювати профілактичний облік правопорушників.
Ці дані використовуватимуться лише міліцією з метою унеможливлення проходу на стадіон осіб, відомих як порушників громадського порядку.
4. Згідно статті 11 Закону України “Про міліцію” міліція має право тимчасово обмежувати або забороняти доступ громадян на окремі ділянки місцевості чи об’єкти з метою забезпечення громадського порядку, громадської безпеки, охорони життя і здоров’я людей.
Відповідно до п. 41 Порядку забезпечення громадського порядку та безпеки під час проведення футбольних матчів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 червня 2004 року № 823, якщо після закінчення футбольного матчу керівник органу внутрішніх справ вирішить, що для забезпечення громадського порядку та безпеки, недопущення сутичок між глядачами необхідно затримати у секторах стадіону вболівальників команди, яка прибула на матч, про це та орієнтовний час затримки їх інформують через мережу радіоінформаційного центру.
5. Полк міліції особливого призначення “Беркут” ГУМВС України в м. Києві очолює майор міліції Абрамчук Геннадій Віталійович.

За цю відповідь дуже дякуємо. Все досить грамотно і обґрунтовано. Але в мене особисто лишається питання, адже на футбол ходять наші з вами діти. Хто ж буде наступним і чи буде цьому край? До речі, за словами одного з хлопців, працівники міліції самі недолюблюють спецпідрозділ „Беркут” саме за їх „відірваність” і „неадекватність”. То може хтось все ж таки зверне на це увагу і почне щось робити з цими хлопцями з „Беркуту”, а не покривати їх дії наказами та постановами, в яких не йдеться про те, що треба порушувати права людей та жорстоко поводитись зі всіма, хто стоїть, або сидить, або ходить не туди куди треба.

Віра Засулич,

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: