Публікація

Громадяни помирають, але виграють у Європейському суді

Сім’я Балунко (Олександр та Раїса), що проживає в місті Торез Донецької області, скаржилася на Україну до Європейського суду з прав людини через невиконання рішення українського суду. Понад два роки виконавча служба не виконувала рішення суду, яким їм було присуджено виплатити заборговану зарплату та соціальні виплати.

Оскільки український уряд не надав жодних вагомих пояснень щодо причини невиконання рішень, Європейський суд 21 червня одностайно визнав порушення Україною права на справедливий суд в обох випадках. Оскільки право на справедливий суд у сенсі статті 6 Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод втрачає свій сенс при невиконанні рішення суду.

Суд зазначив при цьому, що відсутність у державних підприємств коштів на виплату заборгованостей не може вважатися допустимою причиною невиконання рішень українських судів, оскільки за такі підприємства відповідає держава.

Також щодо Олександра Балунко Європейський суд одностайно визнав порушення права на мирне володіння своєю власністю через неотримання належних йому виплат.

Таким чином, Європейський суд призначив виплатити компенсацію заявникам у розмірі 1000 Євро кожному.

На жаль, один із заявників так і не дожив до моменту перемоги справедливості. Заявники були похилого віку (1931 та 1935 року відповідно) і Олександр Балунко помер у червні 2003 року. І чим винні пенсіонери перед країною, котра їх оббирає у старості?

Володимир Яворський

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: