Громадські організації закликали удосконалити процедури МСЕК - Українська Гельсінська спілка з прав людини
Повернутись назад

Громадські організації закликали удосконалити процедури МСЕК

Заяви

Процедура медико-соціальної експертизи часто є великим викликом для людей з інвалідністю. За браком часу і фахівців огляд часто проводять неякісно, а процедура буває для пацієнтів травмуючою. Також через очікування рішення МСЕК вчасно не здійснюється реабілітація, що шкодить здоров’ю.

Щоб вдосконалити процедуру, Українська Гельсінська спілка з прав людини спільно з ГС «Ліга Сильних» розробили проєкт закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедур проведення медико-соціальної експертизи». Законопроєкт підтримали народні депутати та зареєстрували у Верховній Раді України за реєстр. №11225 від 30.04.2024. Наразі неурядові організації закликають підтримати законопроєкт.

Детальніше — у заяві неурядових організацій на підтримку проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедур проведення медико-соціальної експертизи», реєстр. № 11225 від 30.04.2024 

Заява неурядових організацій

Закликаємо народних депутатів України підтримати в першому читанні проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедур проведення медико-соціальної експертизи», реєстр. № 11225 від 30.04.2024, внесений народними депутатами України. 

Процедури встановлення інвалідності та медико-соціальної експертизи супроводжуються значними викликами для людей з інвалідністю. Ці виклики окрім іншого стосуються: 

  • тривалості процедури, що інколи перевищує шість і більше місяців; 
  • недоступності послуг для людей з фізичними та сенсорними порушеннями, в тому числі носіїв жестової мови, користувачів крісел колісних та інших допоміжних засобів; 
  • повторюваних обстежень, в тому числі для ветеранів після проходження військово-лікарської комісії. 

Крім того, медико-соціальні експертні комісії часто асоціюються зі зловживаннями та недоброчесністю.  

Зрештою, медико-соціальна експертиза практично не була зачеплена цифровізацією, що впливає і на збір даних щодо інвалідності, і на доступ до послуг.  

Інфографіка: УГСПЛ

В цих умовах реформування медико-соціальної експертизи виглядає вкрай необхідним. Усвідомлюючи важливість значних реформ в цій сфері, які виходитимуть за межі лише процедур встановлення інвалідності, ми закликаємо підтримати законопроєкт реєстр. № 11225 від 30.04.2024, який дозволить поліпшити доступ до послуг медико-соціальної експертизи.  

Прийняття законопроєкту: 

  • розпочне процес цифровізації органів медико-соціальної експертизи;
  • сприятиме уникненню необхідності повторюваних обстежень та зменшить час встановлення інвалідності, в тому числі спростить проходження ВЛК військовослужбовцям;
  • дозволить проводити медико-соціальну експертизу, яка лише констатуючи порушення здоров’я не надає рекомендацій з отримання реабілітаційних послуг та сучасних допоміжних засобів. 

Чому потрібно змінювати систему МСЕК і якою вона може бути розповідали раніше у інфографіці:

Люди не повинні чекати анонсовану МОЗ «велику реформу» системи реабілітації та інвалідності, бо ця реформа вже затягнута в часі.   

Щоб долучитися та підписати заяву — зверніться на пошту до [email protected].

Заяву вже підтримали: 

  • Українська Гельсінська спілка з прав людини 
  • ГС «Ліга Сильних» 
  • Правозахисний центр для військових «Принцип» 
  • ГО «Юридична сотня» 
  • БО «БФ  “ЛІКАРІ ДЛЯ ГЕРОЇВ”» 
  • БО «БФ “Східна Зірка”» 
  • ГО «Разом проти корупції»