Публікація

Громадські організації України закликали світ добиватись звільнення українських військовополонених. Відкритий лист

Українська Гельсінська спілка з прав людини долучилася своїм підписом до відкритого листа, адресованого міжнародній спільноті. В листі громадські організації закликають  репатріювати в Україну чи госпіталізувати в нейтральні країни важкопоранених чи важкохворих військовополонених, чиє здоров’я є під загрозою через полон.

UNSPECIFIED, UKRAINE – FEBRUARY 8: Men hold up drawings as they sit on a coach as a night-time exchange of prisoners of war takes place on February 8, 2024 in Ukraine. About 100 soldiers of the Armed Forces of Ukraine were returned from Russian captivity. 3,110 Ukrainian soldiers were released from captivity during the entire period. Most of them are defenders of Mariupol and Azovstal. (Photo by Kostiantyn Liberov/Libkos/Getty Images)

Напередодні Глобального саміту миру, який відбудеться у Швейцарії 15-16 червня, українські громадські організації звернулися до глобального громадянського суспільства із закликом вимагати дотримання міжнародного права у сфері захисту військовополонених та цивільних заручників.

Ініціаторки та ініціатори написання листа – Amnesty International в Україні, Центр громадянських свобод, Коаліція об’єднань родин зниклих і полонених українських захисників «SAVE UKRAINIAN PRISONERS OF WAR»  – закликають до термінового звільнення певних категорій українських бранців, яких утримує Росія з 2014 року, а саме цивільних заручників та дітей, яких примусово перемістили, затримали чи переселили, та військовополонених, які є важкопораненими чи важкохворими, чи чиє ментальне або фізичне здоров’я під загрозою через полон.

«Усі військовополонені, які є важкопораненими чи важкохворими, чи чиє ментальне або фізичне здоров’я під загрозою через полон, мають бути репатрійовані в Україну чи госпіталізовані в нейтральній країні, що гарантовано ст. 109–110 Третьої Женевської конвенції. Наявні свідчення та дослідження вказують на те, що самі життя і здоров’я бранців цілком можуть бути під загрозою через умови російського полону. Усі бранці, яким загрожують нелюдські умови полону, мають бути звільнені, відповідно до згаданої конвенції і таких інструментів як змішані медичні комісії (ст. 112, вже створені в Україні)», – зазначено у відкритому листі.

Також ми вимагаємо дотримання прав усіх українських бранців аж до моменту їхнього звільнення.

Мир може бути справедливим і стійким лише тоді, коли він постане на основі справедливості, правосуддя і репарацій для постраждалих і притягнення до відповідальності винуватців.

«Ми повинні працювати над тим майбутнім, де права людини переважатимуть над несправедливістю», – підкреслюють представники та представниці українського громадянського суспільства.

Текст відкритого листа та повний перелік його підписанток та підписантів:

Відкритий лист українською

Open letter in English 

Якщо ваша організація підтримує вимоги відкритого листа та хоче приєднатися до переліку підписанток, зверніться до  прес-офіцерки Amnesty International в Україні до 14 червня: [email protected].  

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: