Публікація

Громадська діяльність по-смілянськи : ЗА ЩО скоїли два напади на активіста Іллю Слободяника

#ЗаЩо

Ілля Слободяник – активіст зі  Сміли, що на Черкащині, розпочав свою громадську діяльність із заняття любительським рибацтвом. Під час відпочинку він  неодноразово помічав браконьєрів за незаконною ловлею риби, а також бачив наслідки забруднення місцевої річки Тясмин Смілянським міським комунальним підприємством «ВодГео». Разом із командою однодумців він почав власне розслідування щодо браконьєрства і забруднення водойми. Таким чином, він виявив правопорушення з боку місцевої влади та поліції. Протягом 2017-2018 років на нього здійснили два напади. Активіст переконаний, що це пов’язано з його громадською діяльністю. Після трьох років розслідувань виконавці та замовники нападів залишаються на свободі.

 

З чого все почалось

У 2013 році Ілля Слободяник почав займатися природоохоронною діяльністю, а саме прибиранням території навколо річки Тясмин, а також збереженням та відновленням її рибних запасів. Разом із друзями він створив громадську організацію “Об’єднання підводних мисливців та рибалок Черкащини” і почав відстежувати браконьєрів. Щоб притягнути їх до відповідальності, Ілля звертався до поліції та місцевої влади, але підтримки не отримав. За розповідями Іллі, вони не хотіли сприяти діяльності активіста та допомагати у викритті браконьєрів, і це тільки збільшило інтерес до власного розслідування.

Він почав відвідувати відкриті засідання виконавчого комітету Смілянської міської ради, які чиновники дозволяли знімати лише одній місцевій телерадіокомпанії, яка, за словами активіста, показувала смілянам лише «потрібні» моменти. Ілля приходив і знімав засідання на камеру телефону. Після чого міська рада створила офіційну заборону зйомки зібрань виконавчого комітету на портативні засоби. Якось члени комітету навіть намагалися забрати у активіста телефон та викликали поліцію. Повні версії сесій Ілля викладав на своїй сторінці у Facebook, щоб показати смілянам, що насправді відбувається на засіданнях.

Також Ілля писав запити на отримання публічної інформації. Один із перших запитів стосувався порушень у нарахуванні заробітної плати секретаря Смілянської міської ради Віктора Федоренка. У січні 2017 року оклад секретаря складав 3 219 гривень за місяць, а премія – 11 266 гривень.

«Вони (Віктор Федоренко та інші представники виконавчого комітету — ред.) підняли собі премії у кінці 16 року до 500-600 відсотків, і вважали, що це нормально. Федоренко за це сам голосував. Я подав на них заяву. Її не хотіли реєструвати, але потім зареєстрували. І, дійсно, там вбачали адміністративне правопорушення з корупційною ознакою. Управління захисту економіки Черкаської області взялося за цю справу», – згадує Слободяник. 

Активіст був присутній на судових засіданнях у цій справі, але секретар Федоренко та його адвокат по черзі не з’являлись. Термін розгляду справи сплив і її закрили. Натомість, Віктор Федоренко подав до суду на активіста за розповсюдження неправдивої інформації та вимагав виплатити йому моральну компенсацію у розмірі 25 тисяч гривень. 

Протиправні дії у Смілі, на думку активіста, чинили і працівники комунального підприємства «ВодГео». Йому вдалося отримати інформацію про те, що очисні споруди підприємства забруднюють річку Тясмин, від чого гине риба. Для підтвердження припущення, Ілля Слободяник звертався із запитом до виконавчого комітету, який відповів – викидів немає.

Відповідь виконавчого комітету щодо забруднення річки Тясмин очисними спорудами “ВодГео”

Але виявилось, що інформація недостовірна. Перевірка обласної екологічної інспекції, до якої надіслав запит Слободяник, підтвердила, що комунальне підприємство «ВодГео» забруднює річку Тясмин: перевищення по азоту амонійному в 2,36 рази.

Відповідь обласної екологічної інспекції щодо забруднення Тясмину комунальним підприємством “ВодГео”

Завдяки діяльності активіста у місті скасували будівництво заправки однієї з великих мереж біля дитячого садочку. Також судді Смілянського міськрайонного суду змінили своє ставлення до зйомок відкритих судових засідань на телефон, і припинили забороняти фото/відео фіксацію. І це не весь перелік справ, якими переймався активіст.

Ілля звернув увагу на те, що контроль з його боку не подобався міській владі. Окремі її представники погрожували активісту, про що чоловік повідомляв у поліцію. Слідчі не взяли до уваги його заяви, тому, на думку Іллі, бездіяльність поліції призвела до скоєння нападів.

 

Залякування силою

Перший напад на смілянського активіста Іллю Слободяника стався 23 вересня 2017 року. 

У той день Ілля йшов з магазину, до нього підійшли два чоловіка. Один із них запитав про те, скільки Ілля ще буде вести “політичну діяльність і писати всяке на його батька”, після чого вдарив. Ілля стверджує, що цим чоловіком був Віталій Федоренко – син секретаря Смілянської міської ради, того самого, який пролобіював збільшення своєї премії в 500 відсотків. 

Після нападу Ілля одразу викликав поліцію, написав заяву, у якій вказав ім’я нападника, а також його напарника, яким виявився мешканець Сміли, професійний боксер – Вадим Долотенко. У показах слідчим активіст зазначив причину нападу: залякування через його громадську діяльність та викриття правопорушень міської влади. 

«Що цікаво, продавчині магазинів нічого не бачили, як виявилося потім. Федоренка у місті Сміла всі бояться. Саме це і показує їх свавілля, що побили навіть серед білого дня», – розповідає про обставини того дня Ілля.

До ЄРДР справу внесли як «нанесення тілесних ушкоджень невідомою особою на ґрунті особистих неприязних відносин». Зрештою, за словами Іллі, поліція проігнорувала як справжню кількість нападників, так і його покази. 

Наступного вечора Слободянику подзвонив другий нападник – боксер Долотенко – і погрожував «відбити голову при мєнтах». Ілля записав розмову на диктофон та додав до матеріалів справи. Він зазначив, що це була не перша погроза. Ще до нападу активісту погрожував особисто Віктор Федоренко та адвокат родини Володимир Примак. Заяви про це Ілля подавав в поліцію і їх долучили до справи. Слободяник згадує, що на цьому слідство завмерло і йому доводилось самостійно ініціювати розслідування. 

Але нападників та можливого замовника слідча Осадча так і не викликала на допит.

Через погрози, чоловік просив слідчу убезпечити його від можливого другого нападу, але захисту від держави не отримав. На його думку, саме тому відбувся другий, більш серйозний, напад.

 

Держава не захистила

Другий напад на активіста відбувся через сім місяців після першого – 12 квітня 2018 року. Йому вибили зуби, зламали ніс і на додаток – в активіста діагностували струс мозку. 

«Нападника я впізнав, також на місці події були свідки, які його бачили та впізнали. Це той самий, який минулого року разом із Федоренком (молодшим – ред.) здійснювали напад. Так само, як і минулого разу, на моє переконання, це замовлення Федоренка Віктора, оскільки я веду таку діяльність і такі факти оприлюднюю, які йому не до вподоби. Минулого разу він підіслав свого синочка з Долотенком, а зараз зрозумів, що сина краще не притягувати», – повідомив  громадський активіст для порталу Сміла-Info.

Другу справу Смілянський відділ поліції інкримінував як «легкі  тілесні ушкодження». Оскільки Слободяник знаходився на стаціонарному лікуванні 21 день, такі ушкодження визначаються як середньої тяжкості. Розбіжності експертизи з обстеженням у лікарні, за словами Іллі, слідчі не помітили. Чоловік написав заяву про можливу фальсифікацію обстеження його стану здоров’я судмедекспертом, яке проводилось через півроку після нападу, зазначає Ілля. 

 

Судова тяганина

Наразі обидві справи щодо нападів на активіста знаходяться в суді.

Зрушення у першій справі відбулись через рік, каже активіст, коли змінили підслідність: 

«Через рік, скаргами на Генеральну прокуратуру, на Національну поліцію, куди тільки я не скаржився, але справу таки забрали і перевели у Кам’янський відділ поліції у м. Кам’янка Черкаської області. Вони допитали мене, допитали Долотенка. І тільки тоді вони вже готові були вручити підозру Віталіку Федоренку. Викликали його повістками – він не з’явився. Вони передали повістку Смілянському відділу, щоб його доставили. Але поліція не могла його знайти у Смілі, хоча він чи не щодня охороняв свого батька на сесіях».

Судові засідання постійно переносили через відсутність Віталія Федоренка та його адвоката. На думку Іллі, суд не розслідує справи про напади на нього належним чином, тому він постійно має ініціювати їх детальний розгляд. Але оскільки у лютому 2020 року Ілля поїхав заробляти за кордон, він не має можливості активно брати участь у розгляді справ, тому, він переконаний, що розслідування стало на паузу.

 

Що відбувається зараз

У листопаді Ілля планує повернутися в Україну і продовжити свою громадську діяльність, а також активізувати розгляд власних справ у суді. 

Незважаючи на напади, з якими довелось зіткнутися активісту під час його громадської діяльності, він налаштований рішуче і закликає громадян не бути байдужими:  

«Громадською діяльністю має сенс займатися. Це повільно просувається у нашій країні, але воно просувається, і результати є. Дуже важливо не просто бігати десь з телефоном на відео знімати та викладати у Facebook. Це треба робити. Але, крім цього, треба звертатись у відповідні правоохоронні органи».

У рамках проекту “Підтримка та захист громадянського суспільства в Україні”, що втілюється Українською Гельсінською спілкою за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерланди в Україні та Європейського Союзу представники нашої приймальні у Черкасах надають юридичну та консультативну допомогу Іллі. Так, наш колега Тарас Щербатюк із Черкаської приймальні уклав угоду про представлення інтересів активіста у суді.  

Оскільки, Ілля подавав клопотання про можливу фальсифікацію судмедекспертизи у справі щодо другого нападу, за ініціативою адвокату справу відправляли на дорозслідування. Слідчі мають переглянути кваліфікацію справи, тобто визначити, які тілесні ушкодження були нанесені: легкої тяжкості чи середньої. Від цього буде залежати покарання винних у нападі.

 

***

Матеріал підготовлено у рамках проекту “Підтримка та захист громадянського суспільства в Україні”, що втілюється Українською Гельсінською спілкою з прав людини за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерланди в Україні та Європейського Союзу.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: