Публікація

“Хостмайстеру” не вдалось домогтися визнання незаконності володіння урядом доменом .ua

Апеляційно-господарський суд м. Києва вчора підтвердив рішення Київського господарського суду, який відхилив позов діючого адміністратора домену .ua ТОВ “Хостмайстер”, що оскаржував розпорядження Кабінету міністрів України від 22 липня 2003 року № 447 “Про адміністрування домену .ua”, яким уряд, підтримавши ініціативу СБУ та Держкомзв’язку, поклав функції адміністрування на Український мережний інформаційний центр.

Коли 7 жовтня 2003 року Київський господарський суд розглядав позов ТОВ “Хостмайстер”, то суддя не побачила, що розпорядження Кабміну порушує права “Хостмайстера”, бо… той може здійснювати свою діяльність спільно з УМІЦ. Також суддя відзначила, що правила Всесвітньої корпорації з призначення доменних імен та номерів (ICANN) не є джерелами права в Україні, а тому не можуть бути прийняті судом.

Домен .ua був делегований міжнародною організацією IANA (пізніше перейменовано в ICANN) громадянам України Дмитру Кохманюку та Ігорю Свиридову в 1992 році в інтересах всього українського Інтернет-співтовариства. До 2001 року домен розвивали ентузіасти, які об”єдналися в українську групу координації мережі (UANCG) і в 2001 году заснували ТОВ “Хостмайстер”, яке уклало з Д. Кохманюком та І. Свиридовим договір і з того моменту адмініструє домен.

Починаючи з 2001 року держава почала заявляти на домен свої претензії. Спочатку планувалося, що у створеному державними органами й асоціаціями підприємстві (пізніше отримало назву УМІЦ) доля держави буде 25%, але пізніше вона зросла до 50%.

Створення УМІЦ супроводжувалось скандалом: найбільша асоціація провайдерів “Інтернет-асоціація України” (ІнАУ), яка об’єднує 70 учасників ринка, в тому числі великих Інтернет-провайдерів, і брала участь в переговорах по створенню такого центру, відмовилась від подальшої участі в ньому.

Наприкінці жовтня минулого року Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” заявила своє занепокоєння спробами СБУ взяти під контроль домен .ua, надіславши копію заяви до ICANN.

Після подання касаційної скарги тепер можна звернутися до Європейського Суду з прав людини щодо можливого порушення Україною протоколу №1 Європейської Конвенції з захисту прав людини та основних свобод, який захищає право власності. Але чи зробить це Хостмайстер?

Секретаріат ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: