Публікація

Хочеш помітингувати?

25 травня Радою українських правозахисних організацій, Інститутом “Республіка” та Харківською правозахисною групою за підтримки міжнародного фонду „Відродження” було проведено громадське слухання щодо законопроектів про мирні збори та демонстрації.

Присутні представники Верховної Ради України, МВС, правозахисних громадських організацій та ЗМІ обговорили два законопроекти, що зареєстровані у Верховній Раді України, а саме:

1) Проект закону № 5242 „Про порядок організації і проведення мирних заходів та акцій в Україні , внесений народними депутатами України Г.Й.Удовенком, І.І.Миговичем, І.В.Сподаренком, В.В. Таран-Терен;

2) Проект закону № 5242-2 „Про збори, мітинги, походи і демонстрації” , внесений Президентом України.

Попри відсутність авторів обох законопроектів дискусія вийшла жвавою, а подекуди навіть емоційною. Тематика обговорення актуальна та важлива – на носі вибори і різні політичні сили будуть використовувати „ходіння в народ” для роз’яснення своїх позицій. На слуханнях були представлені як теоретики (експерти-юристи), так і практики (ті, що полюбляють помітингувати), що додавало практичного виміру всім мудрствуванням.

На думку Харківської правозахисної групи Україна потребує такого закону, оскільки досвід показав, що демонстранти керуються Конституцією, а місцева влада Указами Президії Верховної Ради УРСР 1988 року – що призводить до конфліктів між організаторами акцій та владою.

Володимир Чемерис виступив проти прийняття будь-якого Закону щодо мирних зборів та демонстрацій перед виборами Президента, зазначивши, що вистачає конституційної норми прямої дії.

Присутні працівники МВС говорили, що вони роблять все можливе для забезпечення належного правопорядку, безпеки та недоторканності осіб в рамках чинного законодавства.

Загалом Проект закону № 5242-2 „Про збори, мітинги, походи і демонстрації” , внесений Президентом України на думку Харківської правозахисної групи слід відхилити, натомість законопроект №5242 можна рекомендувати до прийняття у першому читанні з певними поправками. В своїх висновках щодо законопроектів правозахисники опиралися на Конституцію України, Європейську Конвенцію про захист прав людини та основних свобод, а також на європейську практику, що ґрунтується в основному на рішеннях Європейського суду з прав людини – тобто зауваження та пропозиції мали під собою чітку основу.

Різноманітні дослідження з цієї теми доступні на сайті РУПОРУ тому не будемо цитувати тут всього різноманіття зауважень та пропозицій. Також на сайті невдовзі з’явиться стенограма проведених громадських слухань.

Узагальнені коментарі та зауваження до законопроектів будуть пізніше надруковані в окремій збірці та передані для ознайомлення народним депутатам України та до профільного Комітету Верховної Ради України.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: