Публікація

Гібридна гостинність. Правозахисники розповіли про загрози, що можуть очікувати українських громадян на Чемпіонаті світу з футболу

12 червня 2018 року у Києві, у прес-центрі Главкома, відбулась спільна прес-конференція Української Гельсінської спілки з прав людини, Центру Громадянських Свобод та ініціативи Let My People Go «Гібридна гостинність: чи повернуться усі 5 тисяч українців з Чемпіонату світу?»

У ній взяли участь керівник аналітичного напрямку УГСПЛ Олег Мартиненко, головна редакторка сайту Euromaidan Press та учасниця кампанії Let My People Go Аля Шандра, а також заступниця голови правління Центру Громадянських Свобод Олександра Романцова.

Правозахисники нагадали про справи українських політв’язнів у Російській Федерації та розповіли про потенційні та реальні загрози безпеці громадян України, що існують в РФ напередодні фінальної частини Чемпіонату світу ФІФА з футболу 2018. Також вони звернули увагу на стан із дотриманням прав людини, який у Росії є політично мотивованим; кількість сфабрикованих справ проти громадян України та низьку ефективність їх захисту в російських судах, а також про випадки викрадення людей.

Олег Мартиненко, керівник аналітичного напрямку УГСПЛ

Керівник аналітичного напрямку УГСПЛ Олег Мартиненко зазначив, що більше 5 тисяч українських громадян, що збираються відвідати Чемпіонат світу ФІФА з футболу у Росії – є віктимною категорією. Він зауважив, що ці громадяни з власної волі помістили себе в ситуацію, де вони є об’єктом підвищеного криміногенного інтересу, враховуючи також і антиукраїнські настрої в російському суспільстві. Правозахисник додав, що українські державні органи повинні бути готові мати справи не з п’ятьма тисячами осіб, але, як мінімум, – з п’ятнадцятьма, оскільки кожен з них може мати щонайменше двох родичів.

Олег Мартиненко також озвучив рекомендації щодо особистої безпеки подорожувальників, які все ж таки вирішили їхати до РФ, а також речей, які вони можуть безпечно використовувати під час поїздки. Дізнатись про рекомендації правозахисників більше можна в ефірі Главкома, який доступний нижче:

Редакторка сайту Euromaidan Press та учасниця кампанії Let My People Go учасниця кампанії Let My People Go Аля Шандра зазначила, що у громадян України, які купили квитки на Чемпіонат світу, є шанс поповнити список майже 70-ти українських політв’язнів, за звільнення яких наразі продовжує голодування Олег Сенцов. Вона також навела приклади російської преси щодо справ українських політв’язнів в окупованому Криму та Росії, і резюмувала: «Власне, для того щоби працювала оця машина пропаганди, яка зображує українців як злочинців, і збуджує ненависть до вас з нами, потрібні живі докази. І ці живі докази періодично знаходяться – у вигляді політв’язнів Кремля».

Аля Шандра, головна редакторка сайту Euromaidan Press та учасниця кампанії Let My People Go

Заступниця голови правління Центру Громадянських свобод Олександра Романцова наголосила на складнощах роботи українських консулів у справах заарештованих українців, і судового захисту на території РФ, враховуючи закритість пенітенціарної системи та діяльність ФСБ. «Якщо футбольний фанат опиниться під пильним поглядом ФСБ, він повинен розуміти, що українські консули уже в роботі з іншими бранцями Кремля, і тому допомога прийде не швидко. Зважаючи на деякі кейси, можна побачити, що консулам доводиться місяцями добиватися зустрічі в СІЗО з українськими громадянами. Українські в’язні Кремля розкидані по всій території РФ. Деяких ми не могли знайти по півроку. Наприклад, від нас Клиха та Карпюка ховали по тюрмам протягом півроку. Сім адвокатів намагалося зайти у цю справу, щоб надати право на захист, яке гарантовано всіма міжнародними документами. Утримайтеся від поїздки», – порадила правозахисниця на прес-конференції в Главкомі.

Олександра Романцова, заступниця голови правління Центру Громадянських Свобод

Присутній на прес-конференції був також начальник Управління взаємодії з Національною поліцією МВС України Олександр Соколовський. Він зауважив, що Міністерство не має компетенції діяти за межами держави, та може лише просити українських громадян бути обережними і дотримуватися рекомендацій, викладених на офіційних сайтах, зокрема МЗС.

Олександр Соколовський, начальник Управління взаємодії з Національною поліцією МВС України

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: