Публікація

Херсонська прокуратура заперечує факти масових арештів в Херсоні

Ініціатором зустрічі була старший прокурор відділу Херсонської обласної прокуратури Наталя Ткач. Її занепокоїло звернення Української Гельсинської спілки з прав людини до Комітету ООН проти катувань, Європейського Комітету запобігання катуванням та жорстокому поводженню (СРТ) та до інших міжнародних організацій, в якому автори повідомляли про відновлення в Україні переслідування інакомислячих, використання правоохоронних органів у якості інструмента політичної боротьби, а також наводили конкретні приклади цього процесу, в тому числі й такі, що мали місце в Херсоні. А саме, про арешти активістів молодіжних організацій “Пора” та “Молода нація”, які напередодні 31 листопада відбувалися по всій Українї, в тому числі в Херсоні.

Наталя Ткач заперечувала проведення масових арештів у Херсоні, мотивуючи це тим, що у правозахисників немає жодної заяви або пояснень від тих людей, яких було заарештовано. Правозахисники пояснили старшому прокурору, що громадські організації не є органами слідства, це є обов’язками міліції та прокуратури. Натомість правозахисники розповіли про порушення, які відбувались до і після голосування і підкрипили свої розкази документами та вирізками із засобів масової інформації і наголосили на тому, що публікації в пресі фактів порушень прирівнюються до офіційних заяв, і саме прокуратура зобов’язана розглядати їх і вживати відповідних заходів.

Також правозахисники нагадали Наталі Ткач про те, що чомусь з десяти скарг про порушення виборчого законодавства 21 листопада прокуратура не відповіла на жодну і звернули увагу старшого прокурора на те, що громадські організації Херсонщини дуже занепокоєні бездіяльністю обласної прокуратури. Відсутність реакції на скарги Наталя Ткач пояснила тим, що вірогідніше за все заяви загубилися десь у канцелярії або на пошті і пояснила, що вона відповідає лише за себе особисто, і решта її не стосується.

Наприкінці розмови старший прокурор намагалась примусити правозахисників написати пояснення стосовно заяви Української Гельсинської спілки з прав людини, але правозахисники відмовились, адже в заяві, яка стала предметом обговорення все було досить ретельно описано і не потребувало жодних пояснень.

Вікторія Онищенко

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: