Публікація

Гепатит С в Україні – держава повинна негайно почати діяти

В Києві відбувся круглий стіл «Гепатит С в Україні – невизнана епідемія. Правовий, медичний та соціальний аналіз». Представники лікувальних закладів, експерти та громадськість обговорили ситуацію, яка склалася в Україні з захворюваністю на гепатит С та дійшли висновків, що держава має негайно звернути увагу на ситуацію та розробити комплекс дій щодо вирішення проблеми.

Ситуація з захворюваністю на вірусні гепатити в Україні на сьогодні набуває загрозливих форм, особливо загрожує здоров’ю населення безперешкодне поширення гепатиту С. Ця хвороба часто переходить в хронічну і непомітно вбиває людину, якщо її вчасно не виявити і не вжити заходів. На думку експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, в наступні 20 років саме гепатит С буде найбільшим викликом в сфері здоров’я в цілому світі.

На жаль, в Україні на державному рівні майже нічого не робиться щодо інформування, покращення доступу до діагностики та лікування населення. Хворі кинуті напризволяще і потерпають від відсутності інформації, кваліфікованої лікарської допомоги, доступу до лабораторної діагностики та лікування. За неофіційними даними в Україні від 3 до 5 відсотків населення хронічно хворі на гепатит С – однак Міністерство охорони здоров’я донедавна навіть не вело статистики по хронічних випадках цього захворювання, не кажучи вже про системні кроки по зупиненню епідемії.

Учасники круглого столу, представники Бюро ВООЗ в Україні, кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. Богомольця, кафедри інфекційних захворювань Вінницького медичного університету, гепатологічних центрів м. Вінниця та Суми, лабораторії вірусних гепатитів та ВІЛ-інфекції Інституту епідеміології ім. Громашевського АМН Україні та громадських організацій обговорили юридичний медичний та соціальний аспекти проблеми. Особливу увагу було приділено необхідності негайного прийняття комплексної державної програми, яка б передбачила профілактику, інформування та доступ населення до діагностики та лікування.

Представники громадських організацій відзначили позитивні зусилля обласних та місцевих органів влади з вирішення проблеми на місцевому рівні, зокрема прийняття та фінансування відповідних регіональних програм в Сумській та Вінницькій областях. Також були відзначені зусилля Міністерства охорони здоров’я по внесенню змін до ведення статистичного обліку хворих – згідно з наказом , що був прийнятий 2 червня 2009 року відтепер реєстрації підлягають і хронічні форми гепатиту С (до цього часу реєстрували лише гострі випадки, що не відображало реальної картини поширення хвороби, адже гострі випадки тільки 1 з 6 мають ярко виражені симптоми).

На круглому столі був обговорений проект звіту «Гепатит С в Україні – невизнана епідемія. Правовий, медичний та соціальний аналіз», який буде фіналізований та поширений з урахуванням рекомендацій експертів, а також учасниками круглого столу була прийнята та підписана Резолюція щодо прийняття заходів для вирішення проблеми гепатиту С в Україні.

Круглий стіл було організовано Громадською організацією «М’АРТ» (м. Чернігів) та «Ініціативою допомоги хворим вірусними гепатитами «Долкар» (м. Київ) при фінансовій підтримці Міжнародного Фонду «Відродження».

 


 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: