Публікація

Генпрокурор відкликав наказ Васільєва про збирання компромату на суддів

„Останнім часом органами прокуратури на місцях вжито низку заходів, спрямованих на втручання в діяльність органів судової влади, підрив її авторитету. Численні безрезультатні перевірки, порушення стосовно працівників суду кримінальних справ, які не мали судової перспективи, здебільшого підривали довіру до органів прокуратури,” – зазначається в Наказі Генпрокурора.

Цьому повною мірою сприяла вказівка Генерального прокурора України від 10 вересня 2004 року „Про завдання прокурорів відповідно до вимог Закону України „Про порядок обрання на посаду та звільнення з посади професійного судді Верховною Радою України”, про яке ми вже писали.

Не дивлячись на її вкрай негативну оцінку суспільством і зокрема суддівським корпусом, викладену у рішенні № 59 від 24 вересня 2004 року Ради суддів України, прокурори на місцях продовжували здійснювати перевірки, збирати матеріали стосовно суддів.

Враховуючи неприпустимість втручання у діяльність органів судової влади, вказівку від 10 вересня 2004 року „Про завдання прокурорів відповідно до вимог Закону України „Про порядок обрання на посаду та звільнення з посади професійного судді Верховною Радою України” було відкликано.

Також Генпрокурор Піскун зобов’язав припинити всі розпочаті перевірки, що здійснюються на підставі зазначеної вказівки. У розслідуваних кримінальних справах стосовно працівників суду прийняти рішення відповідно до вимог закону у найкоротший строк. Взаємовідносини із судами будувати в межах визначених повноважень на основі чинного законодавства, пріоритету поваги до незалежності суду при здійсненні правосуддя як символу демократичного суспільства. При участі в судочинстві виконувати норми Конституції України щодо якісного підтримання державного обвинувачення в суді, представництва інтересів громадянина чи держави у випадках, визначених законом, підкоряючись принципам судочинства, зокрема про незалежність суддів при здійсненні правосуддя.

„Необхідно чітко дотримуватися закріплених процесуальним законодавством вимог і в разі виявлення порушень закону, допущених при постановленні судових рішень, своєчасно реагувати в апеляційні і касаційні строки та в порядку виключного провадження,” – зазначено у Наказі.

Нагадаємо, що адвокатська компанія „Агєєв, Бережной та партнери” оскаржила призначення Піскуна Генеральним прокурором. З моменту подання цієї скарги, відповідно до норм Цивільного процесуального кодексу України, призупинено дію Указу Президента про призначення. Іншими словами, всі дії Піскуна на цій посаді є незаконними. Сьогодні суд розглянув цю скаргу і зобов’язав виправити у скарзі певні недоліки протягом грудня цього року. Проте це не означає, що Указ Президента про призначення нового Генерального прокурора продовжує діяти.

Володимир Яворський

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: