Генпрокурор відкликав наказ Васільєва про збирання компромату на суддів - Українська Гельсінська спілка з прав людини
Повернутись назад

Генпрокурор відкликав наказ Васільєва про збирання компромату на суддів

Новина

„Останнім часом органами прокуратури на місцях вжито низку заходів, спрямованих на втручання в діяльність органів судової влади, підрив її авторитету. Численні безрезультатні перевірки, порушення стосовно працівників суду кримінальних справ, які не мали судової перспективи, здебільшого підривали довіру до органів прокуратури,” – зазначається в Наказі Генпрокурора.

Цьому повною мірою сприяла вказівка Генерального прокурора України від 10 вересня 2004 року „Про завдання прокурорів відповідно до вимог Закону України „Про порядок обрання на посаду та звільнення з посади професійного судді Верховною Радою України”, про яке ми вже писали.

Не дивлячись на її вкрай негативну оцінку суспільством і зокрема суддівським корпусом, викладену у рішенні № 59 від 24 вересня 2004 року Ради суддів України, прокурори на місцях продовжували здійснювати перевірки, збирати матеріали стосовно суддів.

Враховуючи неприпустимість втручання у діяльність органів судової влади, вказівку від 10 вересня 2004 року „Про завдання прокурорів відповідно до вимог Закону України „Про порядок обрання на посаду та звільнення з посади професійного судді Верховною Радою України” було відкликано.

Також Генпрокурор Піскун зобов’язав припинити всі розпочаті перевірки, що здійснюються на підставі зазначеної вказівки. У розслідуваних кримінальних справах стосовно працівників суду прийняти рішення відповідно до вимог закону у найкоротший строк. Взаємовідносини із судами будувати в межах визначених повноважень на основі чинного законодавства, пріоритету поваги до незалежності суду при здійсненні правосуддя як символу демократичного суспільства. При участі в судочинстві виконувати норми Конституції України щодо якісного підтримання державного обвинувачення в суді, представництва інтересів громадянина чи держави у випадках, визначених законом, підкоряючись принципам судочинства, зокрема про незалежність суддів при здійсненні правосуддя.

„Необхідно чітко дотримуватися закріплених процесуальним законодавством вимог і в разі виявлення порушень закону, допущених при постановленні судових рішень, своєчасно реагувати в апеляційні і касаційні строки та в порядку виключного провадження,” – зазначено у Наказі.

Нагадаємо, що адвокатська компанія „Агєєв, Бережной та партнери” оскаржила призначення Піскуна Генеральним прокурором. З моменту подання цієї скарги, відповідно до норм Цивільного процесуального кодексу України, призупинено дію Указу Президента про призначення. Іншими словами, всі дії Піскуна на цій посаді є незаконними. Сьогодні суд розглянув цю скаргу і зобов’язав виправити у скарзі певні недоліки протягом грудня цього року. Проте це не означає, що Указ Президента про призначення нового Генерального прокурора продовжує діяти.

Володимир Яворський

РУПОР